Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Maltatal - ekstremna ferata Fallbach (D/E)

Ob pogledu na navpične in previsne sklade skal, ki se 250 višincev dvigajo v zrak ob deročem najvišjem slapu na Koroškem, zastane dih.

/.../  Že iz parkirišča, od koder občuduješ lepoto narave, ko se voda in skala poigravata v milijardah kapljic, ki se drzno vržejo čez rob stene, vlije strah in spoštovanje do pristopa v njuno bližino. Pa vendar te še bolj privlači, saj se strah in pogum soočata z razumom. Ferrata pelje naravnost v osrčje slapu, kjer poleg plezalskih užitkov na navpičnicah stene doživiš glas vode, ki žvižga, sika in ječi, ko mimo tebe v prepad leti in buči, ko se ob dno razleti.

Očem ni nič prikrito, pa vendar se voda v meglo spremeni. Tam na drugem robu se mavrica blešči in občutki, ki te prevzamejo so nepopisni. Tukaj, kjer se zahtevnost plezarije in čudesa naravne lepote zlijejo v eno, doživiš Fallbach do vrhunske popolnosti. 

 /.../ Prvi raztežaji so enostavni, potem pa se začne že kar za res (C/D). Izmenoma se menjujejo strehce, manjši previsi, plošče in tu in tam kakšna zajeda. Teren je ves čas konkretno pokončen a skobe in kline bi tu zaman iskali. V Fallbachu so le ti prej izjema kot pravilo. Smer plezalne poti se kar naprej spreminja, njena zahtevnost pa razen na eni polički ne pade pod (C).

Kmalu se znajdemo pod kakšnih sedem, osem metrov visoko, skoraj navpično zajedo (D) v kateri je jeklenica bolj v napoto kot v pomoč. Zlezti jo je potrebno po alpinistično. Sicer pa v večjem delu ferrate kar nekako pozabiš da si na jeklenici, boljše in varnejše grife v navpičnicah nudi delno razčlenjena platasta skala.

/.../ Kmalu prilezemo v "dnevno sobo" - zavetje v kotu. A nekje nad nami je ključno mesto, tri raztežajni odsek s previsno prečnico. Že vstop je zelo zanimiv, ključno mesto pa marsikomu pokaže kje so njegove meje. Spremstvo izkušenega plezalca ali alpinista z opremo za reševanje tu ne bo nič slabega. O tem je smiselno razmisliti pred avanturo, če lezemo na meji svojih sposobnosti.

 /.../  končno 250 višincev nad terenom ob vrhnjem, zožanem delu slapu, izstopimo na potko s klopco. Stiski rok, veselje na obrazih in navdušenje. Kaj smo že lezli, a je tole sploh ferrata ? Naj fotografije povedo svoje. 

Celotna objava (z zbirko fotografij) na ATVS >>>


OPOZORILO: obvezna je uporaba opreme za samovarovanje. Najlonski trakovi in kompleti so prav tako nujni za počivanja. Vrv in oprema za reševanje naj bo zraven. Pot je izjemno izpostavljena, mestoma previsna, lahko tudi mokra. Nujno je znanje tehnike klasičnega plezanja, velika moč v rokah in znanje reševanja v steni. Plezalniki (plezalni copati) bodo tu prišli na svoj račun. Lastniki ferrate predpisujejo: minimalno starost 14 let, izkušenost v najtežjih ferratah ali plezalski staž, ter varovanje z vrvjo za mladoletne. Gorniki s strahom pred višino in vrtoglavico naj slap opazujejo iz doline. Po težavnostni stopnji spada ferrata Fallbach med ekstremne - najtežje zavarovane plezalne poti nasploh. Uspešno in previdno v njo!

Fallbach, 05.09.2009 - ATVS album
 

V narobe svetu ...

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46083

Novosti