Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

16. poletni lovski veleslalom

Lovec: Na Skutinem ledeniku, pod severnimi ostenji Grintavcev

(Rinkami, Skuto, Dolgim Hrbtom in pod Savinjsko-Jezerskim sedlom in pri Kranjski koči na Jezerskem) je bilo že 16. vseslovensko lovsko poletno smučarsko tekmovanje za pokal kristalnega gamsa. Ledenik pod Skuto ostaja in se še ohranja kot »največji« slovenski ledenik. Triglavski ledenik se v vse bolj spremenjenih podnebnih razmerah hitro tali in zmanjšuje. Osojno območje na Jezerskih Ledinah pa, vsaj tako kaže, odlično prestaja naravne podnebne spremembe. Snega je še v izobilju, tako da so spusti in turno smučanje vse od Jezerskega sedla pod Rinkami, Skuto … prava poslastica. V tem času hoditi po »zelenem« snegu je prava poslastica za poletno turistično ohlajanje in poletne snežne užitke. Ne smemo pozabiti, da so prav na Skutinem ledeniku »pritrenirali« prve slovenske smučarske svetovne medalje, kajti ta predel lepe gorske narave je bil v osemdesetih letih smučarski alpski poligon slovenske A-reprezentance: B. Križaj, B. Strel, G. Benedik; J. Franko …

Na letošnjem nedeljskem lovskem veleslalomu se je s tekmovalne startne črte pognalo 107 članic in članov iz 31. lovskih družin LZS.

Progo z 18 vratci je postavil Davo Karničar; start je bil na višini 2.000 m.

Najhitrejši čas je dosegel Mirko Kramar iz LD Luče, drugi je bil Boštjan Gorza iz LD Bistra ter tretji Robert Kralj iz LD Tržič. Med članicami je bila najboljša Janja Lukanc iz LD Bled, druga je bila Nives Marka iz LD Soča in tretja Manca Lerher iz LD Šmartno na Pohorju.

Med tekmovalci je bilo tudi veliko članov PD, gorskih reševalcev, gorskih vodnikov: Robert Kralj, Davo Karničar, Brane Jaklič, Drago Dretnik in Franc Ekar, ki je bil tudi pobudnik in ustanovitelj tega tekmovanja.

Na Ledine so prišli tudi alpski kozorogi po t. i. »policah« z Mlinarskega sedla do pod Dolgega hrbta tudi po »poti« oz. brezpotju nekdajne »mejaške« ilegalne poti. Na koncu so pokale najboljšim tekmovalcem v posameznih starostnih kategorijah podeljevali: župan Jezerskega Milan Kocijan; predsednik ZLD Gorenjske Peter Belehar, Zoran Rautner in Davo Karničar. V kulturnem programu je nastopil harmonikar domačin in član LD Jezersko Gašper Tičar – Jenk, sodelovali pa so tudi Rogosti iz Železnikov.

Info: LD Jezersko – F. E.

Kategorije:
Novosti SMU SLO TEK Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46119

Novosti