Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bohinjska uganka

Gorenjski glas - Marjeta Smolnikar: Bohinjski župan Franc Kramar o naftnem madežu na jezeru

»Nočem več ugibati, kdo je kriv. Dejstvo je, da je na gladini jezera nastal petdesetkrat petdeset metrov velik oljni madež in da so posredovali gasilci. Za prvo čiščenje jezera smo dobili na občino račun za osemindvajset tisoč evrov, vendar ga ne bomo plačali. Država je zanikala krivdo pri prenovi počitniškega doma. Nobenega dvoma pa ni, da je tam nekje zemlja prepojena z nafto in jo dež spira v jezero. Ker ni bilo nobene sanacije zemljine, ker ni odgovornega, ne krivca, lahko le opazujemo umazanijo na Bohinjskem jezeru.«

Problem onesnaženja Bohinjskega jezera ima najmanj dve razsežnosti: politično in okoljevarstveno.

Bohinjski kot je eden redkih kotičkov v Sloveniji, za katerega smo radi verjeli ali smo vsaj želeli verjeti, da je ena poslednjih oaz neokrnjene in čiste narave. Nenazadnje je Bohinj sestavni del Triglavskega narodnega parka, pomeni, zavarovanega naravnega okolja. A glej ga zlomka. Meni nič tebi nič se na gladini jezera (občasno) pojavi naftni madež. In to sploh ne majhen, za nameček pa še smrdeč.

Na neki način razumem, da se je potuhnil povzročitelj katastrofe, (ne, ni pomota, zame je naftni madež na gladini Bohinjskega jezera katastrofalno dejstvo in ne zgolj nesreča), tisto, kar me čudi, je nenavadna hladnokrvnost okoljevarstvenikov. Človek bi pričakoval, da bodo zaradi onesnaženosti bisera naravne dediščine Evrope na nogah vsi, ki se imajo v tem delu sveta za »zelene«. Pomota. V zvezi z bohinjsko packarijo je namreč ostala pogojno rečeno zelena bratovščina presenetljivo miroljubna in uvidevna.

Do koga so domači nepoklicni skrbniki naravne dediščine v aktualnem primeru pravzaprav uvidevni (dopuščam možnost, da so za bohinjsko katastrofo, kdo ve zakaj, samo nezainteresirani), je vprašanje, ki zadeva politično razsežnost bohinjske packarije. In ta smrdi do Ljubljane. Točneje, do Štefanove, se pravi, do ministrstva za notranje zadeve, ki ga, mimogrede, vodi Katarina Kresal.

Ne. Nikakor ne trdim, da so madeži na biseru narave posledica neprofesionalnega vzdrževanja arhitekturnega objekta v lasti notranjega ministrstva oziroma države. Glede na to, da je na tem svetu in še zlasti v naši sicer lepi, a onesnaženi deželici vse mogoče, je nenazadnje mogoče celo to, da je pod Bohinjskim jezerom, denimo, neodkrito nahajališče nafte, ki občasno priplava celo nad gladino jezera. Hja, zakaj ne? Če je nafta v Sahari, res ne vem, zakaj je ne bi bilo v Bohinjskem kotu?

Res pa je, da je veliko večja verjetnost, da je Bohinjsko jezero predmet onesnaženja kot nekih naravnih, do zdaj neznanih čudes. Celo to je večja verjetnost od nafte pod Triglavom, da Bohinjsko jezero onesnažuje objekt, ki je v lasti notranjega ministrstva. Kar se mojih in vsesplošnih izkušenj z moralo slovenskega političnega okolja tiče, ne bi bilo prav nič nenavadno, če bi kriminalisti, ki so primer raziskovali, domače grehe kratko malo pometli pod preprogo. In v tem kontekstu sem stoodstotno na strani bohinjskega župana Franca Kramarja, ki stroškov za čiščenje gladine jezera noče plačati.

Marjeta Smolnikar

  28.08.2009

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
EKO novosti

5 komentarjev na članku "Bohinjska uganka"

Peter Strgar,

Letos nam je uspelo zapackati vse naše največje naravne lepote. Pričeli smo v samem osrčju Triglavskega narodnega parka v Dvojnem jezeru. Alge še vedno krasijo obrežje. Podobno situacijo je videti tudi pri koči Pri jezeru, a tam je menda jezero umazano že toliko časa, da sploh nihče več ušes ne dvigne. In sedaj smo že v samem Bohinjskem jezeru z nafto ozr. kurilnim oljem.

Ne morem verjeti, da se nič, ampak res čisto nič ne premakne. Kup sprenevedanja, idiotskih ugibanj, glavni so zaslužki v dobičkonosnih kočah na najlepših lokacijah.

Inšpekcije, ribiči, lovci, TNP, zavod RS za varstvo narave, vam je res čisto vseeno? Kaj bo na vrsti naslednje? Saj prav veliko jezer sploh več ne ostane!?


Domen Zupan,

Predlog ZTNP v 16. čl. Bohinjskemu jezeru jasno sporoča, da je žrtvovano v korist kapitala! Ta člen je bil spisan namensko zato, da se na njem in v njegovi okolici dovoli malo da ne vse, kar se tam da početi! Tudi reknonstrukcije objektov v njegovi bližini so izrecno dovoljene. V prihodnosti lahko pričakujemo tu še marsikaj hujšega, s posledicami, ki jih ne bo tako lahko sanirati, morda tudi kak parkiran avto pod njegovo gladino, ko bo zmanjkalo prostora na travnikih TNP v njegovi bližini. Premetavanje odgovornosti je za mene tako čisto sprenevedanje, dvomim, da je bila občina tista, ki bi imela pripombe na ta člen. Naši nesojeni južni bratje imajo za Bohinjčane zelo primeren pregovor: "Jebao bi, a.....!"


Gorazd Gorišek,

Vrana vrani pač ne izkljuje oči ...


Lojze Budkovič,

Bohinjska uganka je sprenevedanje pristojnih državnih služb, ki naj bi po službeni dolžnosti, v okviru pristojnosti poskrbele za odkritje krivca in mu naložile ekološko sanacijo nastalega problema.V kolikor pa to niso sposobne, naj se s tem pozabavajo kriminalisti. To ni bohinjska uganka, temveč bohinjska sramota.


Tomaž Ogrin,

""nenavadna hladnokrvnost okoljevarstvenikov. Človek bi pričakoval, da bodo zaradi onesnaženosti bisera naravne dediščine Evrope na nogah vsi, ki se imajo v tem delu sveta za »zelene«. Pomota. V zvezi z bohinjsko packarijo je namreč ostala pogojno rečeno zelena bratovščina presenetljivo miroljubna in uvidevna.""

Zakaj se gospa sklicuje na Marsovce (ta zelene)?

Poiščimo najprej Zemljane. Prvi je gotovo župan. Je on dal prijavo? Naj sodišče poišče krivca. Pomembno je reagirati pravno.

V pomenu "zelena bratovščina" so lovci. Lovci pravijo, da so tudi naravovarstveniki. Tudi ribiči so to. So kaj protestirali?

Kje so v Bohinju kakšni okoljevarstveniki ali pa zeleni? Lahko kakšen posameznik, osebno. Organiziranih pod to vsebino pa jih ni.

Sicer pa imajo vse občine, tudi bohinjska inšpektorje, tudi za te stvari. Kje so ves čas? So dali kakšno prijavo?

Ja, prijavo dajo, če kdo napak parkira. Ker pa v jezeru običajno nihče ne parkira, pač ni prijav iz naslova jezera.

Neaktivnost takoj vzbudi sum na korupcijo. Ki pa ni nujno denarna. Lahko gre za daj - dam. Mi bomo tiho, politika nam bo pa dovolila posege v prostor, ki jih sicer ne bi smela. Sem pač realist.

V pomoč Marjeti Smolnikar, ker curljanje kurilnega olja (verjetno) traja že nekaj mesecev (iz medijev). Bohinjsko jezero je naravna vrednota (identifikacijska številka v registru naravnih vrednot 15V) državnega pomena. Za njeno stanje sta odgovorna najmanj dva državna organa, ki ju plačujemo za to.

Zavod TNP

Zavod RS za varstvo narave, Območna enota Kranj.

Upam, da bo novinarka vprašala še ti dve profesionalni naravo- in okoljevarstveni ustanovi, kaj sta storili doslej ali kaj še bosta.

Res postaja traparija, da naj bi vse, kar je v okolju narobe, reševali prostovoljci oziroma tisti, ki se packarije dovolj zavedajo. Navsezadnje je tudi gospa Smolnikar naša državljanka in bi lahko stvar prijavila, ter si nabrala izkušnje, kot si jih sem pa tja ostali nabiramo.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46032

Novosti