Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Miholov pohod 2009

Kamničan.si - Helena Plahuta: V znamenju 20 letnice njegove smrti

V Miholovem kotu, v Cojzovi koči na Kokrskem sedlu so imeli preteklo soboto krajšo slovesnost s tradicionalnim pohodom, s čimer so obudili spomin na njihovega pokojnega prijatelja MIHOLA, ki je izgubil življenje v gorah ravno pred 20 leti. Bil je izreden človek, planinec, bajtar in eden ustanovnih članov PD Bajtar Velika planina. Kar nekaj let (1950 do 1954 in 1984 do 1985) je bil tudi župan bajtarjev.

O Miholu in počastitvi spomina nanj nam je članica PD Bajtar Helena Plahuta poslala naslednje poročilo:

"Ko se podam na Veliko planino, mi pogled vedno uhaja naprej proti Grintovcem, proti Kokrskemu sedlu. Tudi letos je bilo ravno tako. Letos mineva 20 let, odkar se je tam ponesrečil naš član, bajtar Miha HABJAN – MIHOL (1926 – 1989).

Bil je izreden človek, planinec, bajtar in eden ustanovnih članov našega PD Bajtar Velika planina. Kar nekaj let je bil tudi župan bajtarjev (1950 do 1954 in 1984 do 1985). Srečevali smo ga po planini, kjer je vedno videl delo, priskočil na pomoč vsakemu. Kot velik ljubitelj Velike planine se je z vsem srcem zavzemal za ohranjanje bajtarskih običajev. Planina mu je bila drugi dom, tja je zahajal s svojim zvestim lavinskim psom Darisom. Kasneje tudi z drugimi psi, ki jih je imel. Bil nam je vsem vzor!

Bajtarji se ga velikokrat spominjamo ob svojih bajtarskih dogodkih. MIHOL, pod tem imenom smo ga vsi poznali, pa ni bil samo bajtar, bil je planinec, alpinist, vodnik, od leta 1950 gorski reševalec. Svoje izkušnje je prenašal na mlajše rodove. Mnogim planincem je rešil življenje. S svojim lavinskim psom je bil že na daleč prepoznaven. Lepo ga je bilo srečati, z njim pomodrovati. Rad je imel planino, gore. Bil je član našega PD Bajtar Velika planina od vsega začetka. Pri PD Kamnik je aktivno sodeloval v odsekih in poprijel za delo, kjer je bilo treba. Na enem takih del, se je tudi ponesrečil. To je bilo 20. avgusta 1989 na Kokrskem sedlu. Gora je bila tista, ki si ga je izbrala, ljubila ga je do zadnjega dne. O lepotah gora je vedno govoril. Cenil je neokrnjeno naravo, za kar se je vedno zavzemal. Bil je iskren prijatelj, katerega pogrešamo!

Kot vsako leto, smo se tudi letos bajtarji PD »Bajtar« Velika planina odpravili na MIHOLOV POHOD dne 22. avgusta 2009. Napoved vremena je bila slaba, a vseeno nas to ni motilo. Iz doline Kamniške Bistrice in iz Kokre smo krenili proti sedlu. V Miholovem kotu, v Cojzovi koči na Kokrskem sedlu smo imeli krajšo slovesnost in obudili spomin na našega prijatelja MIHOLA, povedali nekaj besed o njegovem delu v našem društvu. Hvala vsem, ki ste ta dan počastili njegov spomin in se udeležili pohoda".

Kategorije:
Novosti POH SLO Vse objave
Značke:
novosti pohod

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46063

Novosti