Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

6/6 Lobanja brez lastnika in izginuli oven v Krištofojci

Konec počitnic. Uh ...

Vstal sem že ob šestih, še preden so kamniške Alpe dovolile izvoz prve jutranje  svetlobe proti Julijcem. Kot vedno najprej prižgem ogenj v peči, da suhe macesnove trske zapresketajo in se zakadi in diši, kakor ob oglarski kopi.
Hej, tole s kopo in oglarjenjem, mi je pa obudilo nek lanski spomin - anekdoto iz domačih logov! Vam jo povem? Nisem (na glas) slišal, da me ima kdo že spet poln kufer, ker stalno rinem v neke spomine, kot da bi raje živel za včeraj, kakor za jutri! Ampak tako pač je. Kaj pa človeku sploh ostane za vedno in česa se mu ne da nikoli vzeti in česa si ne more enostavno kupiti?

V našem koncu star oglar še vedno kuha oglje in ob poti proti Tošču sem neko popoldne srečal možaka, že precej v letih, ki mi je prišel nasproti. Pozdravila sva se, on me je pa na hitro zaslišal:
"Poslušajte, kaj ste vi videli tistega človeka, ki je tam nekaj kuril?"
"Ja, sem."
"Ja, kaj pa je pravzaprav delal?"
"Kuhal je v kopi"
, sem bil nalašč kratek in nejasen.
"A tako". Malo je pomislil. "Kaj pa kuha v kopi?"
"Oglje, a ne."
On pa: "A, oglje, seveda. Ja, veste; Tega je pa dandanes vedno manj videti". In je odšel naprej ...
Kaj se pa danes kuha? Preden voda za kavo zavre, je potrebne več kot pol ure, čeprav voda na višini planine Viševnik (1610 - 1635 m) zavre že pri 93 °C. Preverjen podatek - če se komu ljubi, pa si lahko spotoma prebere še "znanstveno" razpravo na temo: Težave pri kuhanju špagetov v Julijskih Alpah.
Ali pa tudi ne! Kajti po tej objavljeni zgodbici sem dobil prvega iz niza anonimnih pisem, s katerimi se me je lotila sedaj že dolgoletna "oboževalka". Na srečo me je A. M. iz uredništva potolažil, da so najzvestejše in najpristnejše prav anonimne oboževalke, zato sem se nehal sekirati in začel uživati v njeni pozornosti. Ne boste verjeli, ampak kot mi je pisala, se celo zbira nek krog prijateljic, občasno menda na Lubniku in - tam ob skodelici čajčka debatira o katastrofalni kvaliteti mojih prispevkov v Planinskem vestniku. Hahaha. Tokrat za spremembo prisežem, da je vse to res in če bo tole prebral tudi urednik revije, naj se kar oglasi in potrdi! Tudi nanj se je namreč že spravila, da bi mi prirezal peruti.

Ob zajtrku sva poslušala Četrtkov večer. Že brezžična internetna povezava mi je preskušala živce, ker signal na planini niha kakor plima v Piranskem zalivu mesec dni pred volitvami. Podobno je z radijskim signalom, ki pa se ga da za silo ukrotiti z nekaj metri navadnega drata, če ga oviješ okoli antene in raztegneš stran od sprejemnika. Pa ni, da bi se človek sekiral, saj res ni pomembno, če trideset let stare komade slišiš z eno dnevno zamudo.

Zadnje jutro na planini vedno jaz, "sam od sebe" pripravljam zajtrk. Običajno pač prej raje počakam, da mi draga tako naroči, ampak prav vse dni na planini pa le ne more biti po njeno, čeprav je zaslužna za ključ od bajte, a ne?

Ker sem zadnje pol kile lazovškega sira porabil za neuspešen lov na miš, ki je ponoči delala kraval po bajti, me je draga poslala na planino po nov hlebček. V veži obstaja sicer že dvajset let stara priprava za pobijanje miši. Podobna je pol metra dolgemu ultralight buzdovanu, s katerim lahko speštaš srednje velikega kenguruja, problem je le: kako malo barabo dobiti v klinč (doseg udarca), kot se reče po boksarsko. Vsak večer sem nastavljal kos sira na papirnat pladenj in zjutraj šel gledat, če je presneta miš tam, da jo bom lopnil. Pa je ni bilo, sira pa tudi ne! Ta fora s sirom in miškami ima očitno nekje hudo pomanjkljivost!

Kontrola, haha

Izgovor, da me je poslala po sir, je bil kajpak njena klasična poteza. Ona vedno počisti bajto in to temeljito, da je čistejša kakor dušica nerojenega komarčka. Na hitro sem se obul in pod planino smuknil po poti proti Dednemu polju. Povezava med planinama je kratka, obstaja nekaj bližnjic, najboljša pa vodi mimo Krištofojce. To je velik krater oziroma vrtača, mimo katere gremo po poti od planine pri Jezeru proti Dednemu polju, na levi strani. Tam je bilo nekoč narejeno vodno zajetje ter cevovod do planine. Zajetje leži nižje, zato so se poslužili rešitve s hidravličnim ovnom. Danes ga lahko vidite med delovanjem (nabijanjem) ob brunarici Pri Ingotu v Martuljku. Zadeva je uporabna tam, kjer je dosti vode, saj je izkoristek črpanja na višino izredno slab - vendar pa sistem ne potrebuje nobene dodatne energije.

V bistvu sem že pred dvema ali tremi leti opazil, da je hidravlični oven iz Krištofojce izginil. Morda se je pokvaril, ne vem. Še najbolj uporabno se mi je zdelo védenje, da se nekaj korakov pod zajetjem dá iz iztaknjene cevi še vedno natočiti pitna voda ...

Ker Krištofojca  že sama po sebi zadržuje veliko vlage, je precej ugodno rastišče za naravni antibiotik Islandski lišaj, ki je dober za vse težave v zvezi z dihali in pljuči. Če je le čas, skrenem s poti in pogledam za njim.Tokrat nisem imel sreče, zanimivo pa, da sem na dnu vrtače naletel na lobanjo brez lastnika, saj drugih kosti ni bilo v bližini. Zagotovo pa ni bila od hidravličnega ovna, kot strojnik to zagotovo vem.

Vmes je brusnica

Še pred poldnevom sem bil nazaj s hlebčkom sira in odpravila sva se v dolino. Na strmini pred planino pri Jezeru sva srečala tri tujce, ki so se s športnimi copati lomili po vlažnih skalah, a vseeno vidno uživali v svojem početju. Povedo, da prihajajo iz Kalifornije in se ne morejo načuditi, kako lepa je naša mala dežela. Ja, prav zares. Dokler niso prišli sem, tega niso vedeli. In tudi jaz ne, dokler se pred par leti nisem odpravil čez lužo, in se vrnil domov. Od takrat mi še Bohinjcem ni več žal dati tistih 10 € za cestnino do Blata, pa čeprav si je toliko nikakor ne zaslužijo ...

Počitnic na planini Viševnik je konec, a gremo dalje, kot bi rekel naš urednik Franci ...

Dušan Škodič
 

Počitnice na planini Viševnik

1/6

2/6

3/6

4/6

5/6


Presihajoče jezerce pod Vrtcem


No, da ne bo kdo rekel, da
sem si jo izmislil ...

 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti

4 komentarjev na članku "6/6 Lobanja brez lastnika in izginuli oven v Krištofojci"

Vladimir Habjan,

Na, pa nam jo je spet pobrisal, dopustnik ...

Kot je napisal Joc, takole lahko uživamo, samo kdo bi vse to še popisal?

Dušan, prijetno branje, čakamo nadaljevanje.

p.s. zbor tvojih oboževalk se ni več javil po tem, ko sem jim odpisal, da smo s tabo več kot zadovoljni ...


Dušan Škodič,

Hja Bruno, junaki so se med tem že malo raztepli po svetu. Če pa koga res zanima kaj se trenutno godi tedaj štiri leta mlajšim protagonistom, le na kratko:

- Matic je vendarle dokončal pravo, predlani vodil stečajni postopek znanega slovenskega podjetja in postal nato njegov lastnik. Zaradi kratke a burne zveze z eno od vinskih kraljic je pristal na rumenih straneh, kjer je za tri dni s prvega mesta izrinil celo samega Damjana Murka. Kmalu po začetku recesije so se pričele v podjetju preiskave in junija je poslal kartico iz Avstralije. Njegov Porsche so po dveh mesecih odvlekli z letališča Jožeta Pučnika in bo verjetno vključen v poplačilo upnikom.

- Gura je kot najboljši v letniku diplomiral na ekonomskem faksu in si prvič v življenju našel stalno punco. Ime ji je Jožica, spoznal jo je na ljubljanski tržnici in danes tam na skupnem štantu uspešno prodajata solato.

- Melita si je šla narediti lifting obraza in se prijavila na popularni šov Kmetija. Ven so jo vrgli že v prvem krogu zaradi afere z najbolj prepoznavnim udeležencem. Producenti se trenutno še dogovarjajo, če jo bodo sploh vključili v jesensko predvajanje. Vsekakor pa se bo to zaradi nje začelo teden dni kasneje.

- Pingo in Anča trenutno na Pokljuki nabirata jurčke in vse prav lepo pozdravljata ...


Gorazd Gorišek,

Hahaha, človek se res nasmeji ob vajinih dopustniških zgodbah.

Ampak tole o Četrtkovem večeru je pa treba malo pokomentirati. Sta kot slovenski vojaki JLA, ki so kje daleč na jugu s pomočjo tranzistorja, "drota" in radiatorja vlekli na ušesa domače zvoke. Premlad sem, da bi to doživel, a dvomim, da so pridelali toliko zamude kot vidva ;-)

No, pa da se ne boš preveč sekiral ... Tudi vsi tisti ljubitelji domače glasbe, ki ne zamudimo nobene oddaje, Četrtkov večer poslušamo z zamudo. Če se sem si dobro zapomnil, ga snemajo ob torkih zjutraj ...


Bruno Fras,

Jaz pa Četrkov večer domačih pesmi in napevov zadnje čase poslušam bolj slabo. Saj imam rad tudi domačo glasbo in vsa priznanja Avsenikom, Slakom, koroškim kovačem in drugim, ki so našo glasbo ponesli v svet, ampak še bolj me pritegnejo žlahtni zvoki in akordi velikih klasikov, od Mozarta, Haydna, Wagnerja, Čajkovskega do največjega mojstra - Ludwiga v. Beethovna. Njegova glasba je zares nedosegljiva. Kdor mi ne verjame, naj prisluhne njegovim veličastnim simfonijam, sonatam, klavirskim koncertom (največji in najlepši je nedvomno št. 5) itn. in hitro bo spremenil svoje mnenje.

Sicer pa sem hotel pohvaliti Dušanovo poročanje z Viševnika. Dušan, čeprav nisi 'pravi' pisatelj, si velik mojster slovenske besede. To si dokazal že s svojo (prvo?) knjigo Devet dni v avgustu, ki si jo izdal pred leti in s katero lahko razvedriš še tako mrkega bralca. Le kaj se je zgodilo z junaki, mladimi planinci iz tvoje knjige? Še živijo naprej? Bodo nadaljevali s svojimi podvigi in zanimivimi ter hudomušnimi doživetji? Gremo torej naprej? Le dajmo!

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti