Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Grand Capucin: 8b

ProMo blog: Voie Petit v Grand Capucin je najtežja visokogorska smer v Evropi. Ocena 8b, 16 raztežajev, 450 metrov, izstop na 3838 metrih. Tretjo prosto ponovitev je to poletje opravila angleška naveza.

DMM na svoji spletni strani poroča, da sta njihova plezalca Ben Bransby in James McHaffie ponovila Voie Petit v Grand Capucinu. Gre za najtežjo visoko ležečo smer v Evropi, ki jo prvi preplezal Arnaud Petit in prosto ponovil Alexander Huber.


Alexander Huber med 1. PP leta 2005.

  

3838 metrov visoki Grand Capucin ni med najvišjimi vrhoviv masivu Mont Blanca, s svojo 450 metrov visoko jugovzhodno steno pa je velik izziv za alpiniste. Prvi vzpon je pred več kot 50 leti opravil veliki Walter Bonatti. Leta 1997 sta Francoza Arnaud Petit in Stefanie Bodet potegnila novo linijo. Varovala sta se na tradicionalen »čisti« način, le najtežji raztežaj sta opremila s klini in svedrovci. 40 metrov visoko pravokotno zajedo z veliko štiri metrsko streho na koncu je Petit sicer prosto preplezal po delih, ni pa povezal gibov. Šele poleti 2005 je to uspelo Alexandru Huberju. Voie Petit je ocenil z 8b, 450 metrov, 16 raztežajev. »Ko imaš streho in ves ključni raztežaj pod sabo še ni konec. Čaka te še en raztežaj najboljšega granita s težavami 8a. To je najtežja smer na tej višini v Evropi.

 

Smer je kasneje prosto ponovila češka naveza, Angleža pa sta tako opravila šele tretjo prosto ponovitev.

 

 

 

 Akrobacije v pravokotni zajedi. Češka naveza med 2. PP.

 

 

 

 

 

 

 

ProMo blog: Grand Capucin 8b

Arhiv objav: objave avtorja

8b na najvišji ravni: oražen granit, bel sneg, modro nebo ... 

 

Grand Capucin v jutranjem soncu.

Kategorije:
Novosti PLE SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46108

Novosti