Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planina Velo polje

Velika sirarna na planini Velo poljeJanez Pikon: Pohajal bodeš po prelepi okolici in lazil na bližnje solnčne vrhove. Prerojen se povrneš na svoj dom, da zopet pohitiš drugo leto v kraj miru in sreče na krasno Velo polje po katerem veje božanstveni duh Valentina Vodnika.

Planina Velo polje

Pašna planina Velo polje je najvišje delujoča bohinjska planina. V pisnih virih je prvič omenjena v 16. stoletju. Nekoč so tu pasli živino kmetje in kosezi iz srenje Studor. Kasneje je planino prevzela srenja Češnjica - živinorejci s Podjelja in Koprivnika, ki vztrajajo še danes. V svetem Jakobu so majerji in majerice prignali živino na planino Velo polje iz nižjih senožetnih planin. Temu so rekli »basenga.« S seboj so prinesli vse potrebno za delo in bivanje. Danes na planini prevladuje govedo, nekoč pa so pasli tudi koze in ovce, ponavadi so zredili tudi nekaj svinj.

Škednjovec in Mišeljski Konec, Dolina Voje, planina Velo polje (1670 m)

Do konca avgusta ali začetka septembra so pastirji ostali na planini, kjer so pasli živino, vsak dan na drugem kraju (dnina ali dnevna paša), molzli in izdelovali sir, mohant, skuto, maslo, nekoč tudi sirčke ožemke. Prostega časa je bilo malo, vsak konec tedna je prišel kdo od domačih iz doline, da je prinesel hrano in odnesel pridelane mlečne izdelke.

Vodnikov dom na Velem polju, planina Velo polje, vsak dan v preši svež sir

Planina Velo polje spada med največje in najvišje ležeče (1675 m) planine v naših gorah. Njena edinstvena lega v osrčju Triglavske skupine in v samem vznožju Triglava ji zagotavlja prvenstvo med našimi visokogorskimi planinami. Velikanska ravnica na planini Velo polje, ki se ji na jugu priključuje podobna, le malo manjša ravnica planine Malo polje, ki jo krasijo značilni meandri močnega potoka, leži ob vznožju številnih vrhov, med katerimi je najpomembnejši Mišelj vrh, Tosc, Vernar in seveda Triglav.

Mišelj vrh, Kanjavec, Šmarjetna glava, mlaka vzhodno na planini, Dom Planika

Precej visoko nad planino stoji na pobočju Tosca Vodnikov dom. Čez planino peljejo zelo obljudene poti, zato spada Velo polje med najbolj obiskane planine. Posebno pa je planina privlačna v času smuke. Glede tega je Velo polje že od nekdaj pojem. V podaljšku planine Malo polje in v izteku Mišeljske doline leži planina Pod Mišelj vrhom (1650 m), ki je nekako podružnica planine Velo polje, čeznjo pelje pot s planine Velo polje proti planini V Lazu in v Dolino Sedmerih jezer.

Franclnovi vnuki, Vodnikov dom na Velem polju, Valentin Vodnik

Vodnikov dom na Velem polju (1805 m) stoji na majhni terasi sredi zahodnega pobočja Tosca, dobrih 130 m nad dnom planine Velo polje. Tod mimo pelje bohinjski pristop na Triglav, dom pa je tudi izhodišče za ture na nekatere okoliške vrhove, ki pa so dostopni le izurjenim planincem. Okolica planine Velo polje spada med najlepša smučarska območja naših gora, zato je dom pogosto obiskan tudi v času turne smuke. Izpred doma je lep razgled, izmed okoliških vrhov zlasti izstopata bližnji Mišelj vrh in seveda Triglav. Od tod dobimo tudi dober pregled nad vrhovi območja planine Krstenice in f'žnarskih planin.

Vodnikov dom na Velem polju, jezero na Malem polju, Debeli vrh, Škednjovec

Stara Vodnikova koča je bila zgrajena leta 1895. Leta 1909 so jo prestavili na sedanje mesto, kjer ta ljubka lesenjača še danes stoji poleg novega velikega doma iz leta 1958 (večkrat obnovljena, nazadnje leta 1986). Dom se imenuje po pesniku Valentinu Vodniku, ki je bil tudi velik ljubitelj gora in sploh eden prvih obiskovalcev višin okrog Triglava. Dom ima v 5 sobah 20 postelj in 38 skupnih ležišč, tudi zimsko sobo s 5 ležišči, ter tekočo toplo in mrzlo vodo. Odprt je poleti in dolgo v jesen. Prijazno osebje doma vas pričakuje, da vam postreže s čajem in toplo hrano, dom je v upravljanju PD Bohinj - Srednja vas.

Vernar, Bohinjska vratca, Tosc, Malo polje, Jakov nebotičnik iz kart na kotlu

Dostopi do Vodnikovega doma na Velem polju so možni s Stare Fužine po Dolini Voje, z Uskovnice, z Uskovnice preko planine Konjščica, z Rudnega polja, s planine Lipanca pod Debelo pečjo, iz Krme čez Bohinjska vratca, s planine Krstenica, čez f'žnarske planine in Doline Sedmerih jezer. Ture od Vodnikovega doma so možne na Krsteniški, Jezerski in Prevalski Stog, na Debeli vrh, na Škednjovec, na Mišelj vrh, na Mišeljski Konec, na Triglav, na Vernar, na Tosc, po Velski dolini na Dolič, na Planiko, na Kredarico, k Staničevemu domu in še mnogo drugih poti.

avtor: Jaka Zadnikar, Malo polje, Krištanov stan preurejen v kapelico

Zgodba potoka na Malem polju: nekoč je Bog poslal na gorski travnik na Malem polju bister in lep potoček. Potoček je tekel in žuborel, obdan je bil z dišečim cvetjem in sočno gorsko travo. V njem so se napajali gamsi, orli, gorski zajci, ptice, metulji - vse živali in rastline so se zbirale okrog bistrega potoka. Bele žene ali gorske vile so se umivale v njem in česale svoje lepe lase na njegovih bregovih. Lepi potoček je bil vedno v središču dogajanja na travniku, zato se je prevzel. Postal je ošaben in bahav. Stvarnik je sklenil, da se mora pokoriti za svojo ošabnost, zato mora na koncu travnika izginiti v zemljo, da se očisti. Nesrečni potoček se ni in ni mogel posloviti od dišečega travnika. Šestdesetkrat je postal in se oziral nazaj v raj pod Triglavom, a končno je le moral izpolniti božji ukaz in se spustiti proti peklu. Šele v dolini se je očiščen spet smel prikazati v slapu Mostnice in divji lepoti korit.

Na tem mestu, na planini je pred več kot sto leti stala prva planinska koča na planini Velo polje. Še danes so vidne sledi na planini Velo polje 20 metrov vzhodno nad križem.

Zahodno na planini že tisočletja leži skala želja, ta izpolni željo vsakomur, ki se povzpne na skalo in si tiho zaželi željo, tudi z Jakom sva se povzpela nanjo in si zaželela vsak svojo željo. Krištanov stan na Velem polju je preurejen v kapelico v zadnjem delu, kjer bo maša na Veliki Šmarn.

Dolgoletni sirar in človek za vse je bil Francl na planini Velo polje.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Planina Velo polje

Nekoč koča Planina Velo polje
Planina Malo polje Sirarna na planini
Jaka in Nina Skala želja
Tajda, Nina in Jaka Sirar Francl z vnuki

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti