Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na izlet za konec tedna: Jezersko

Dnevnik: Dolina, nazadnje jo je oblikoval mogočni ledenik, ki je izginil pred deset tisoč leti, je bila zaradi neprepustnosti svojega dna ob koncu ledene dobe zalita z velikim ledeniškim jezerom, po katerem je kraj dobil ime - P'r Jezer.

   
  (Foto: dokumentacija Dnevnika)  

Ena najbolj znanih "gorskih" občin, ki jih je v Sloveniji kar nekaj, je seveda Jezersko. Dolina, nazadnje jo je oblikoval mogočni ledenik, ki je izginil pred deset tisoč leti, je bila zaradi neprepustnosti svojega dna ob koncu ledene dobe zalita z velikim ledeniškim jezerom, po katerem je kraj dobil ime - P'r Jezer. Leta 1348 je potres zrahljal pregrado, ki je zadrževala vodo, in takrat se je začelo postopno odtekanje vode, od 17. stoletja dalje pa so ravnice tudi načrtno izsuševali. Obdobju kmetijstva je sledilo obdobje fužinarstva, nato furmanstva, obdobje habsburške monarhije pa je uvedlo v kraj nove smernice - turizem. Češka gospoda, ki je imela v lasti bližnje kranjske tovarne, je bila prva, ki je ta kraj gledala z očmi človeka, ki išče tisto najlepše, ne le najkoristnejše.

Tisti, ki bolj redno hodijo v hribe, se ob imenu Jezersko takoj spomnijo na že kar legendarno planinsko postojanko Češko kočo, ki je v več kot stotih letih obdržala svojo podobo. Čaj s šnopčkom na terasi omenjene koče je zakon za vsakega pravega planinca. Do Češke koče lahko pridete po dveh urah lahkotnejše nezahtevne hoje, zato je primerna tudi za tiste, ki še niste ravno najbolj pripravljeni za težje ture, lahko pa si jo kot cilj izbere tudi družina z otroki.

Poleg te je zelo zanimiva tudi planinska pot na Stegovnik. Mimogrede, gre za eno najstarejših gora v Sloveniji, saj je del več kot 300 milijonov let starega koralnega grebena. Čeprav smo omenili, da gre za dve lažji planinski poti, je seveda potrebna oprema, da bomo dan preživeli varno in uživali v lepotah narave. Lahko pa se odločite za eno od sprehajalnih poti - med možnimi sprehodi v občini Jezersko prednjači okolica Planšarskega jezera.

Na Jezerskem je vsako leto tradicionalna etnološka prireditev Ovčarski bal, letos bo prihodnjo nedeljo, 9. avgusta. Vse skupaj se bo začelo ob 11. uri, obiskovalci pa si boste lahko ogledali etnološki prikaz ovčereje, zabavali vas bodo folklorna skupina in harmonikarji, seveda pa bo v ponudbi tudi domača hrana oziroma planšarske specialitete: masunjek in pečena jagnjetina.

Omenili smo že družine. Otroci in tudi marsikdo od staršev bo vesel obiska Gorniškega doživljajskega parka, na voljo so vam paintball, čolnarjenje, kolesarjenje po obronkih nekdanjega jezera, obisk lehnjakotvornega izvira v dolini Komatevre. Za kolesarje in motoriste so najbolj priljubljeni tura Kranj-Jezersko in seveda vzpon na Jezerski vrh, kjer je mejni prehod, ter nadaljevanje poti po dolini Belske Podkočne do Pavličevega sedla in v Logarsko dolino. Informacije: hotel Planika z izjemno ugodnimi paketi in cenami ter Turistični informativni center Jezersko (odprt vsak dan v mesecu juliju in avgustu od 9. do 11. in od 16. do 19. ure).

29.07.2009

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45952

Novosti