Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Čadrg - ekološka vas nad sotesko Tolminke

Viva - Dario Cortese: Za dolinskega obiskovalca, zlasti takšnega iz oddaljenejših ravninskih krajev, Čadrg ni daleč od gorske pravljice z rajskim nadihom.

Do vasi drži ena od najbolj divjih cest, ki ob prvem srečanju že takoj iz doline navzgor odkrito navdaja z dvomi, da to ne more biti res. Podoben je prvi vtis, ki ga vas ponuja po preboju čez strmine: na uravnavi visoko nad dolino Tolminke se na nadmorski višini 600 do 700 metrov sončijo hiše, ki, kot da jim ni mar, da so pod njimi prepadi, nad njimi pa vse strmejša gorska pobočja. To je Čadrg, ena od redkih zelo živahnih vasi v ožjem delu Triglavskega narodnega parka, kjer v vaški sirarni vsak dan izdelajo kakih 45 kilogramov sira in približno pol toliko skute. Zdaj pa, ta skuta ni takšna, kot smo jo vajeni kupovati v trgovinah, medtem ko je sir sploh nekaj zelo okusno posebnega.

100-letna tradicija

Tolminska ima najbolj sklenjeno in dolgotrajno tradicijo sirarstva pri nas. Na planinah v gorah vsako poletje izdelujejo sir in skuto, medtem ko v Čadrgu to počnejo leto in dan. Sredi vasi stoji sirarna, ki je z nepretrganim več kot stoletnim obratovanjem v veliki meri odgovorna za to, da je Čadrg v primerjavi z drugimi pod gore odmaknjenimi vasmi na Tolminskem danes zelo živa in živahna vas. Skoraj polovica od šestindvajsetih stalnih prebivalcev je mlajših od trideset let, štiri kmetije od petih pa so ekološke, z znamko biodar. Njihova ponudba temelji na tolminski sirarski tradiciji in je v ekološki pridelavi pri nas izjemna.

Skrivnost - beljakovine

Poleg sira, ki ga izdelujejo iz nepasteriziranega mleka, iz primarne sirotke, ki ostane po izdelavi sira, delajo še sirarsko ali albuminsko skuto. Ta je znatno drugačna od skute, ki je na voljo v trgovinah, ker je slednja po beljakovinski sestavi enaka siru, medtem ko sirarsko skuto namesto kazeina sestavljajo albumini in globulini. To so laže prebavljive beljakovine kot kazein in se izkazujejo tudi z zdravilnimi lastnostmi. Sladka skuta je namenjena takojšnji rabi in je zelo primerna za zavitke ter pripravo namazov, medtem ko je slana skuta trajnejša in ima pikantno, zrelo aromo. Poleg sira in skute bo kmalu bo na voljo tudi sirotka, natančneje kisava. To je mlečnokislinsko fermentirana sirotka, ki ima dobrodejen učinek na prebavila, spodbuja razstrupljanje organizma in krepi imunski sistem.

Eko

Prehod s konvencionalnega na ekološko kmetovanje je bil za Čadrg malone samoumeven. Vzreja govedi je temeljila na tradicionalnih izkušnjah, kar velja tudi za oskrbo pašnikov in pridelavo krme za živino. Tudi sir in skuto so izdelovali po tradicionalnem postopku, tako da je pobuda za prehod na ekološko kmetovanje, ki je pred dobrega pol desetletja prišla od uprave Triglavskega narodnega parka, naletela na plodna tla. Prvo leto po vzpostavitvi nadzora nad ekološkim kmetovanjem v Sloveniji so tri kmetije od petih prešle na tovrstno gospodarjenje, pozneje se jim je pridružila še ena, tako da je Čadrg zdaj po načinu kmetovanja skorajda v celoti ekološka vas.

Brez pesticidov, herbicidov …

Metod Leban se spominja, da zaradi teh značilnosti prehod na ekološko kmetovanje ni prinesel posebnih težav ali prilagoditev. Prilagoditi so morali le hleve, ker morajo imeti živali več prostora in svetlobe, sicer pa so glede paše in pridelave krme nadaljevali brez večjih sprememb. Torej brez umetnih gnojil, brez pesticidov in herbicidov, brez gensko spremenjenih organizmov. Pri prehrani živine uporabljajo dodatke, ki jih predpisujejo smernice za ekološko kmetovanje, sicer pa vaški pašniki dajejo zelo kakovostno krmo. To se še posebno pozna po poznopomladanskem siru, izdelanem iz mleka, ki ga krave dajo po najsočnejši zgodnji paši. Pozimi krmijo govedi s travno silažo, ki predstavlja dobro polovico vse krme, in s senom. Zanimivo je, da so lani dosegli absoluten rekord po količini namolzenega mleka v vsej čadrški zgodovini – 660 litrov –čeprav je krav pol manj kot včasih. Razlika ni v intenzivnosti reje ali moči krme, ki ni veliko drugačna kot včasih, marveč v pasmi. Nekdaj so se tu tako kot v Bohinju pasle avtohtone cike, robustno manjše govedo, zelo prilagojeno na hribovske razmere, ki pa je dajalo manj mleka. Zdaj je tako kot drugje na Tolminskem razširjena sivorjava pasma goveda, ki se od vseh pri nas prisotnih pasem najbolje obnese v hribovskih razmerah, povrhu pa daje približno še enkrat toliko mleka kot cike. Zdaj je v Čadrgu kakih 35 krav, približno toliko je tudi mlade živine. Vsaka kmetija ima svoje pašnike, telice pa se pasejo na skupnem pašniku.

Enega več

Ko se mleko spremeni v sir, je priporočljivo, da mineta vsaj dva meseca, preden urežejo "kolo" sira, ki tehta približno tri kilograme, ker se v tem času že razvije nekoliko zrelejša aroma. Tako pravi teorija, v praksi pa je to težje izvedljivo, saj je povpraševanje po siru tolikšno, da ga prodajo nekoliko mlajšega. Prav tu nastopijo težave, saj je doma teže zdržati in zoriti sir še tri ali štiri tedne, ne da bi ga hoteli poskusiti. Torej mislimo vnaprej in kupimo en sir več.

Tudi po pošti

Za prodajo sira in skute poskrbi vsaka ekološka kmetija sama, povpraševanje po siru pa je, razen v zimskem času, odločno večje od ponudbe. Kot rečeno, je po mnenju poznavalcev najokusnejši sir, ki ga v čadrški sirarni izdelajo v drugi polovici pomladi. Takrat začne naraščati tudi povpraševanje po siru, tako da je najbolje, če se postavimo v vrsto že zdaj. Sicer pa lahko prav zdaj kupimo sir in skuto na vseh štirih ekoloških kmetijah v Čadrgu, ob sobotah na tržnici v Tolminu, eno soboto na mesec pa na ekološki tržnici v Ljubljani. V zadnjem primeru lahko želene količine sira in skute naročimo pri Mariji Bončini. Če ne gre drugače, sir in skuto pošljejo tudi po pošti. V primeru nakupa neposredno na kmetiji se vnaprej napovemo na eni od kmetij. Poleg sira in skute lahko v sezoni dobimo tudi manjše količine zelenjave in krompir, v vasi kuhajo tudi žganje iz različnih starih sort hrušk. Odkar je Pri Lovrču ne le ekološka, temveč tudi turistična kmetija, se lahko v Čadrgu naselimo za več dni, kar je sploh zdravju in počutju nadvse koristna naložba.

NASLOVI
Ekološka kmetija Pri Kumru, Čadrg 7, tel. (051) 661 231, (031) 757 886, Metod Leban
Ekološka kmetija Pri Lovrču, Čadrg 8, tel. (051) 661 232, (031) 548 383, Marija Bončina
Ekološka kmetija Pri Seljanu, Čadrg 20, tel. (051) 662 061, (041) 287 261, Ludvik Janež
Ekološka kmetija Pri Križarju, Čadrg 21, tel. (051) 661 277, (041) 641 862, Jani Kutin
Prvi dve kmetiji stojita ob cesti, kmalu na začetku vasi; do Seljana se pripeljemo po cesti naprej, mimo sirarne, kmetija pa stoji prav na vrhu Čadrga.
V nekdanji šoli na robu vasi deluje skupnost Srečanje Don Pierina Gelminija.

V Čadrg se pripeljemo iz Tolmina mimo Tolminskih korit in nato strmo navkreber skozi Zadlaz-Čadrg. Pri orientaciji pride zelo prav planinska karta vzhodnega dela Julijskih Alp ali Triglavskega narodnega parka, predvsem pa nova panoramska karta Tolminka, Zadlaščica in Godiča.

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti VIVA

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti