Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

K2 postaja osrednji cilj alpinističnih smučarjev

Julija se bo alpinistično smučanje preselilo pod K2, goro katero bo naslednje leto ponovno poskusil presmučati tudi Davo Karničar.

Letošnje pestro smučarsko dogajanje v Himalaji se je iz Daulagirija preneslo pod K2, drugo najvišjo goro sveta.

Davidu Fojtíku je 1. maja uspelo alpinistično smučanje z Daulagirija.  Začel je smučati najvišje do sedaj, vsega sto metrov pod vrhom in je s prekinitvami vozil vse do baznega tabora. Z vrha mu ni uspelo, kakor tudi Luisu Stitzingerju ne, ker mu je to prepričila obilica novega snega. Vrh je sicer osvojil kot vodnik svojih klientov brez smuči 18. maja, a ga je v naslednjem, zadnjem smučarskem poskusu, ustavil visok sneg. Prišel je le do T1 in nato odnehal. Tako ostaja celotna linija še vedno izziv za naslednje poskuse.

Šved Fredrik Ericsson in Italijan Michele Fait pa sta že v baznem taboru pod K2, kamor sta prispela 22. junija. Njun željeni aktimatizacijski in smučarski cilj Laila Peak  (6069 m) pa je padel v vodo, saj zanj nista dobila potrebnega dovoljena. Vse napore bosta zato usmerila na osrednji cilj K2. Načrtujeta tri tedne aklimatizacije pred končnim naskokom na vrh. Izbrala sta si Česnovo smer po jugo-jugovzhodnem grebenu.

Davo Karničar je že 22. junija 1993 poskusil smučati z Rame v južno steno. Zgoraj je nameraval po Česnovi smeri in potem nadaljevati pod seraki do Poljske smeri. Ko pa ni našel svojih smuči, ki jih pustil na 7600 metrih, je razočaran sestopil peš.

Sveže novice izpod K2 lahko spremljate na Fredrikericsson.com >>>

1 komentarjev na članku "K2 postaja osrednji cilj alpinističnih smučarjev"

Roman Dolenšek,

Objava je malce zastarela, saj se je v tem času italijanski smučar (in ne Italijanka) Michele Fait smrtno ponesrečil. > MountEverest.net


Da, res smo predolgo odlašali z objavo; na MountEverest.net so vest o nesreči objavili že 24. junija - se opravičujemo. Urednik

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti