Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Julijske Alpe

Carantha.net - dr. Jožko Šavli: ... in njihova imena - cetrti del

Imena v Julijskih Alpah imajo svoja vzporedja tudi v osrednjih in zahodnih Alpah. Še vec! Nekatera »slovenska« imena srecamo tudi v severni Afriki, kot npr. Brezina (Alžirija), mesto Zagora (Maroko), Al Garian (Libija), Bir, od vir, ime pušcavskih vodnjakov, vrh Gharib (Egipt) ob Sueškem zalivu, od hrib... Nekaj teh imen sem navedel v spisu: Venetšcina kot dedišcina davnine, imena v Afriki, objavljeno v: Tretji venetski zbornik, Dunaj 2000. V teh predelih Slovenci niso prebivali. Imena so lahko le dedišcina prajezika, cigar vsedline nosi tudi slovenšcina. Znacilno pa je, da je pomen teh imen še danes razumljiv preko slovenšcine. Znacilne so, nadalje, tudi oblike nekaterih imen, ki so iste kot v slovenšcini.

Brezca
Brezca (bri'zca) je bila senožet pod Mrzlim vrhom. Ime ne izhaja od brez, ki jih v tistem predelu ni, in jih od pomnenja ni bilo. Gre nedvomno za okrajšavo in pomanjševalnico iz brežina, izvirno torej brežinca. Niti prvega niti drugega izraza v današnjem tolminskem govoru ni vec. Osnova temu imenu je torej breg, dokaj znano ime, in beseda v rabi tudi v splošnem pomenu. Ime ima vec pomenskih izpeljank. V samem Tolminu obstajata Breg in Brežic (brejšc) nad Tolminko. Pri selah Ralne nad Zatolminom se nahaja Breg s cerkvico sv. Petra.

Na Koroškem je mesto Breže (Friesach) in kraj Breze (Fresach), ob Bodenskem jezeru je Bregenz, okrajšano verjetno iz bregovnica. Verjetno je iz iste osnove tudi grški Pergamon v Mali Aziji. V nemšcini je v dokaj splošnem pomenu Berg za goro, hrib. Duden navaja zanj i.e. *bheregh- »visok, vzvišen« in kot izvedenke iz tega tudi ime Brigitte pa Bregenz in Burgund.

Nadaljevanje na Caranha.net >>>

Rancíce ...
Dobje ...
Planja ...
Lapac ...
Glàve ...
Javorca ...

Carantha.net, 17.06.2009:
Julijske Alpe in njihova imena - četrti del

Carantha.net: Julijske Alpe in njihova imena (1.-3. del)

G-L, 08.06.09: Julijske Alpe in njihova imena


Op.: Stran je postavljena še s kodnim razporedom
iso 8859-1 in č = c

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti