Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novi sinus 912

Gorenjski glas, strokovnjak svetuje - Karmen Klobasa: Športno modo navdihuje ultra lahka vetrovka.

... Ime sem si sposodila pri Sinusu 912, saj je lahkost ena izmed najpomembnejših karakternih lastnosti atraktivnega artikla. Posebnost pa je tudi ta, da zložena zavzame minimalno prostornino. Nova vetrovka je idealna izbira za prve ture v gore, pohodništvo, kolesarjenje, tek in prosti čas. Poletni "must have"!

Športni sejmi, ki so vir informacij o svetovnih trendih in pomembna svetovna prireditev za naročanje izdelkov, so za novo športno modo napovedali inovacije in originalen dizajn na preizkušeno, dobro zasnovano funkcionalno osnovo. Pomembno je iskanje novih tehničnih rešitev, ki so boljše od preteklih kreacij. Nove tkanine niso le odporne proti vodi, vetru in mrazu, ampak so hkrati zračne in uravnavajo stalno telesno temperaturo.

V teh mesecih bodo zelo primerne ultra lahke vetrovke, ki ponavadi tehtajo pol manj od običajnih, se pravi med 180 in 300 gramov. Letošnji bum in atraktivna novost. Top kvalitetni materiali so Goreteks paclite, »conduit silk«, »drytech«, če želite seveda Mercedesa, zelo primerni pa se mi zdijo tudi drugi preprostejši materiali, ki imajo nižji vodni stolpec, okrog 5000 mm. Vsi materiali so zelo tanki, mehki na otip in razmeroma dobro dihajo. Po funkcionalnosti so takšne vetrovke, sploh prve iz kvalitetnejših materialov, čisto primerljive s težjimi vetrovkami, ključne pomanjkljivosti pa so večja občutljivost materiala na poškodbe, slabša kapuca in pa pri nižjih temperaturah nas rado zazebe. Odvisno je pač, kakšno turo ste si začrtali. V nasprotnem primeru bosta pa veliko boljši kot ultra lahka vetrovka dvo- ali trislojna vetrovka.

Nova ultra lahka vetrovka je minimalistično zasnovana in ima dve pomembni lastnosti. Prva je ta, da je izjemno lahka, druga pa, da zložena zavzame zelo malo prostora. Vetrovka je zapakirana v majhnem paketku ali mini vrečki, ki se zgoraj stisne z elastiko, tako da jo lahko vzamete s seboj, kamorkoli greste. Še bolj praktične pa se mi zdijo tiste, ki se zložijo v žep in jih lahko nosite pripete okrog pasu. Spomnite se, kako smo zlagali stare anorake v 80-letih prejšnjega stoletja. Patent, ki je spet zaživel. Na otip je ta vetrovka zelo podobna mehki koprenasti tkanini, morda me malce spominja na mehek svilnat papir. Kroj je naosnovnejši s kapuco, zapenja se z zadrgo, ima dva žepa za roke, na dolžini je stisnjena z elastiko in ima rahlo podaljšan hrbtni del. Njene tehnične lastnosti so povprečne, saj je namenjena predvsem za to, da jo oblečmo čez oblačila in se tako začasno zaščitimo pred vetrom in vodo. So vodoodbojne in razmeroma dobro dihajo. Najboljše dosegajo 15.000 mm vodnega stolpca, slabše pa okrog 5.000 mm in tudi manj. Mimogrede, vodni stolpec pomeni pritisk vode, ki ga material zdrži. Tkanina je označena kot vodotesna takrat, ko ima vodni stolpec vsaj 1.000 mm.

Ultra lahke vetrovke so zelo primerne za različne aktivnosti. Kolesarji so jih dobesedno razgrabili, seveda pa se mi zdi idealna izbira tudi za prve ture v gore, pohodništvo, alpinizem, tek in nenazadnje tudi za prosti čas.

Ker so ultra lahke vetrovke razmeroma nove na trgu, so v ponudbi predvsem enobarvne in to v zelo živahnih barvah. Takšnih, ki sijejo. Bela je namesto črne, kovinsko srebrna je namesto sive, sveža zelena po svetovnih trendih zamenjuje rdečo, zanimivi pa sta tudi cian modra in oranžna. Naj se vidi!

Cenovna zgodba se giblje od 30 evrov naprej, najdražje so okrog 200 evrov. Če vas zamika, se oglasite v najbližji outdoor trgovini in v nekaj minutah boste odleteli s ”Sinusom 912” v roki. Saj imate v omari še prostor za mini paketek, kajne?

Karmen Klobasa

  23.06.2009

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti