Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Najgloblji podzemni laboratorij

Svarog: Globoko pod hribovjem Black Hills, v ameriški zvezni državi Južna Dakota, nastaja podzemni laboratorij namenjen znanstvenikom, ki raziskujejo skrivnostne delce, znane kot temna snov.

Laboratorij se bo nahajal na globini 1.900 m in bo tako najgloblje ležeč laboratorij na svetu.

Zaradi zaščite pred kozmičnimi žarki je lokacija idealna za izvajanje eksperimentov s katerimi bodo znanstveniki skušali dokazati obstoj temne snovi, ki naj bi tvorila skoraj četrtino mase vesolja.

Konec gradbenih del in odprtje podzemnih laboratorijev je načrtovano za leto 2016.

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
EKO novosti

2 komentarjev na članku "Najgloblji podzemni laboratorij"

Iztok Snoj,

Boris!

Včeraj sem se sprehajal po robeh velike Velike planine. Tisti dnevnokopni rudnik v Stahovici se s planine zares grdo vidi. Veliko grše, kot se vidi s ceste. Je kot rana na površini Zemlje. Rudniki so verjetno kot nekakšne skrite in velike notranje rane.

Za tale projekt se zdi, da bo zarezal v eno vitalnih delov Zemlje, če gre verjeti domorodnim Američanom. Ne vem, zakaj ne bi. Vprašal sem se, zakaj so izbrali točno tisto področje, zakaj ne kupijo zemljišča nekje drugje. Kot bi bil zanje idelaen ali edini primeren kraj. Ali pa vedo isto kot "domorodci" in zato namen ni dober.


Miha Mihelič,

Iz Wikipedije:

The Treaty of Fort Laramie (also called the Sioux Treaty of 1868) was an agreement between the United States and the Lakota nation, Yanktonai Sioux, Santee Sioux, and Arapaho signed in 1868 at Fort Laramie in the Wyoming Territory, guaranteeing to the Lakota ownership of the Black Hills, and further land and hunting rights in South Dakota, Wyoming, and Montana. The Powder River Country was to be henceforth closed to all whites. The treaty ended Red Cloud's War.Repeated violations of the otherwise exclusive rights to the land by gold prospectors led to the Black Hills War. Migrant workers seeking gold had crossed the reservation borders, in violation of the treaty. Indians had assaulted these gold prospectors, in violation of the treaty, and war ensued. The U.S. government seized the Black Hills land in 1877.

Več kot 110 let kasneje, 30. junija 1980, je vrhovno sodišče priznalo, da so ZDA prekršile pogodbo iz leta 1868, ter Lakota indijancem ponudilo odškodnino v vrednosti nekaj čez 120 milijonov dolarjev, kar so seveda kljub veliki revščini in bedi v rezervatih odločno zavrnili in zahtevali, da se jim ozemlje, ki vključuje Črno gorovje ponovno povrne v skladu s pogodbo. V njihovi tradiciji je to najsvetejše območje. Kaj bi rekli muslimani, če bi jim ponudili denar za odkup Meke, kaj judi za odkup Jeruzalema ali pa katoliki za Vatikan?

www.republicoflakotah.com

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti