Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Skriti svet zahodnih Julijcev

Nedeljski dnevnik - Janez Mihovec: Lepa glava nam je dokaj neznana. vendar jo je potrebno odkriti

Obisk dežele, kjer po ločitvi od matične domovine še vedno govorijo slovenski jezik

Vsi Slovenci bolj ali manj dobro poznamo vzhodne Julijske Alpe, veliko več težav pa imamo ob poznavanju druge polovice Julijskih Alp. Tistih zahodnih, takoj na drugi strani meje z Italijo, ki navkljub vsemu še vedno sodijo h Gorenjski. K tistemu delu, ki je morda še lepši in mogočnejši, a mnogo manj znan.

Dostopen osamljeni svet
Obisk gole Lepe glave nad Jezersko dolino je torej odločitev, ki nam približa ta samotni in osamljeni svet. V Trbižu se zapeljemo na levo v Jezersko dolino. Lahkega srca se zapeljemo mimo ostankov nekdanjega rudnika svinca v Rablju in jezera nekaj kilometrov po toku reke navzgor. Rabelj je prava postindustrijska katastrofa in jezero komajda popravi mračen vtis. Ko pa približno tri kilometre nad jezerom pridemo do prodnega vršaja, ki ga je nanesel potok, ki priteka z naše desne, se velja ustaviti. Parkiramo vozilo in izlet v neznano se začne.

Beli potok teče naravnost v smeri proti jugu iz samega srca zahodnih Julijcev. Ves divji se premetava iz tolmuna v tolmun in iz slapa v slap.

Eden je lepši od drugega. Po dobri uri hoda vedno manjše količine vode izginejo v skalovju zatrepa doline. To je tudi najmanj zanimiv del naše poti. Hodimo po gostem bukovem gozdu in nikjer ni nobenega pametnega razgleda. K boljšemu razpoloženju zagotovo ne pripomore bivak Guida Brunnerja na višini 1380 metrov. Gre namreč za opuščeno barako, ki je v napol razpadlem stanju.

Poezija med vrhovi
Vendar je dobrih 200 metrov nad bivakom, kjer skrenemo na desno, že vse drugače. Povzpnemo se nad gozdno mejo in na jugu pred nami zažari mogočna stena Kaninskega pogorja, ki se vleče približno v smeri vzhod-zahod. To je za povprečnega Slovenca nekoliko manj znan pogled. Mogočna ostenja se strmo dvigajo nad zadnjimi ostanki kaninskih ledenikov in snežišč. Naša pot postane nekoliko bolj zahtevna. Tu in tam je kakšno izpostavljeno mesto, vendar je v splošnem pot lahko sledljiva in ne pretirano zahtevna. Na višini 1900 metrov se vzpnemo na sedlo med Visoko polico in Lepo glavo. Tu zavijemo ostro na levo, saj je na desno neprehoden svet. Od tu je do vrha le še prava poezija. Dvignemo se do vrha, do višine 2049 metrov, kar je za danes naš cilj.

Pogled pravzaprav ne bi mogel biti lepši. Razgled naokoli nam prinese pogled v krnico pod Visoko belo špi-co, kjer kot rdeča pika kraljuje bivak Gorica. Še lepši je pogled proti severu. To je pogled na praktično neznane in divje gore: Lastovice, trbiško Krniško špico, škrbino Zadnje špranje in povsem na koncu mogočno ostenje Viša.

Dosegli smo torej cilj dneva. Svet preprosto ne bi mogel biti lepši. Ogledamo si torej deželico, kjer še vedno po stoletju od ločitve od matične domovine še vedno govorijo slovenski jezik, v rabi so slovenska imena, mi pa se naužijemo njenih prelesti.

Janez Mihovec

  28.06.2009

 

 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Skriti svet zahodnih Julijcev"

Igor Zlodej,

Ne bi rekel, da je to ravno skriti svet Zahodnih Julijcev. Namreč, zadnja leta se na poteh Viševe, Montaževe, Kaninove skupine srečuje kar precej Slovencev, ki to območje kar dobro poznajo in ga redno obiskujejo. Sam sem tja pričel zahajati v začetku 90-ih.

Pričujoči članek ni ravno nekaj, čemur bi lahko prikimavali. Na slovensko govoreče Italijane v teh krajih dejansko silno redko naletimo, več jih je v Kanalski dolini. Seveda se zahodni Julijci ne pričnejo za italijansko mejo, ampak že bistveno prej, prav tako bi ta del zahodno za mejo zelo težko priključili Gorenjski. Iz zgodovinskih virov vemo, da je to območjo spadalo pod Koroško, ena takih najbolj Koroških vasi je recimo Ovčja vas (tudi Ves) na SZ strani mogočnih Zahodnih Julijcev.

Ne vem sicer kdaj, če sploh je bil avtor članka na poti na Lepo glavo, namreč stari bivak Guido Brunner je bil že lani v celoti porušen, okolica je bila posekana drevja, zabetonirani so bili novi temelji in letos že postavljena brunarica. Stoji pa na višini 1432 m.

Pa še glede razgleda z vrha. Proti severu je le Monte RE - Kraljevska špica, delno še Kamniti lovec, vse druge naštete gore so bolj proti zahodu, Škrbina zadnje špranje pa mislim, da z Lepe glave sploh ni vidna. Se pa lepo vidi Žabniška škrbina.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46063

Novosti