Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Slovenci evropski prvaki

Adventurerace.si: Slovensko pustolovsko tekmovanje 2009 ali 300 kilometrov – 3 dni – brez prestanka! 35 ekip iz 10 držav

Med 19. in 21. junijem je bila na širšem območju Ljubljane, Kamniško-Savinjskih Alp, Savinjske doline, Šaleške doline in Koroške že sedma tekma "Adventure race Slovenia" oz. Slovensko pustolovsko tekmovanje. Tekma je vključena tudi v evropski pokal pustolovskih tekem, letos pa je štela tudi za svetovno prvenstvo, tako da smo z zmago slovenske ekipe dobili tudi evropske prvake pustolovskih tekmovanj.

Zakaj je bila pustolovščina tokrat drugačna kot prejšnja leta? To je vprašanje, ki si ga ponavadi postavimo na koncu Slovenskega pustolovskega tekmovanja. Da, želimo si vsako leto narediti nekaj drugačnega, ponuditi nekaj, kar nismo še nikoli, izkusiti nekaj, za kar bomo lahko rekli »bilo je prvič«. Po sedmi izvedbi najzahtevnejše pustolovske tekme lahko rečemo, da smo tudi letos naredili nekaj novega ... 

Na start avanture, ki je bil tokrat v prestolnici Slovenije, je prišlo 35 ekip iz desetih držav. V kategoriji pohodnik – 180 km dolga trasa je tekmovalo 16 dvočlanih ekip, pri šti ričlanskih ekipah v kategoriji raziskovalec, pa smo letos kot zadnjo zapisali številko 19.
Lepo vreme je v Ljubljani obljubljalo sicer zahtevno a vremensko predvidljivo tekmo. Točno ob 10.03 se je vse skupaj pričelo. Ekipe so se v začetku izmenjavale v pohodništvu in kolesarjenju, vmes pa je bil tudi odsek orientacijskega teka. Po jutranji svežini, je temperatura hitro naraščala in svoje vrelišče dosegla nekje v Polhovem Gradcu, kjer je termometer beležil že 29 °C. Še sreča, da je v Kranju sledil odsek kajakaštva. Po koncu kajakaštva, pa je sledila novost na Slovenskem pustolovskem tekmovanju – GPS orientacija. Ekip so bile vešče pri uporabi orientacijskih naprav in jim proga s petimi kontrolnimi točkami ni povzročala večjih težav.

Sledil je še del kajakaštva nato pa kolesarjenje v Savinjsko dolino. No, v tem delu pa so se stvari obrnile povsem na glavo. Nekje ob 3. uri zjutraj je pričelo rahlo deževati. Količina dežja se je hitro stopnjevala, temperatura pa je še hitreje padala. V tem delu je organizator posegel v samo dogajanje. Verjetno, je bila to ena naših najtežjih odločitev, ko pa smo videli premražene ekipe pa verjetno najvarnejša. Za večino ekip je tekmovanje potekalo še samo na kolesarski trasi Černivec – Logarska dolina in cilj v Velenju.

V kategoriji rover, je zmago slavila Slovenska ekipa PDRIU - Športna enota SV. Klemen Bauer in Peter Dokl sta bila v vodstvu vse od petkovega popoldneva. Prav tako je zmaga na slovenskem pustolovskem tekmovanju v kategoriji raziskovalec slavila slovenska ekipa Lima Salomon adventure team v sestavi Mojca Flerin, Tilen Potočnik, Anže Šenk in Klemen Udovič, ki je hkrati postala evropski prvak pustolovskih tekmovanj in v dar dobila tudi prehodni pokal. Naslednje leto, bo evropsko prvenstvo verjetno na Poljskem ali Češkem.

Tokratna avantura je pokazala, da se je težko boriti prot naravi in še bolj poudarila našo skrb za ohranjanje našega planeta. Naslednje leto pa vam že osmič ponujamo Slovensko pustolovsko tekmovanje - ADVENTURE RACE SLOVENIA 2010, ki bo od 25. do 27. junija 2010.

Več informacij na adventurerace.si >>>

Peter Vrčkovnik, vodja tekmovanja

Kategorije:
Novosti SLO TEK Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti