Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Bivak na Legarjih

na Velikih podih bo GRS Kamnik letos nadomestila z novim s kapaciteto 6 do 8 oseb.

Bivak bo v poletnem času kot doslej služil predvsem kot zavetišče za planince, ki jih pri vzponu na Skuto zaloti nevihta.

Bivak je zamišljen kot pokončen objekt v treh nadstropjih. Pokončna zasnova je namenjena temu, da bo lahko deloval kot orientacijska točka v nepregledni pokrajini Podov in bi ga bilo moč videti tudi ob slabši vidljivosti.

V pritličju je jedilna miza in klopi, ki ponoči služijo kot ležišča. V nadstropju in mansardi so ležišča, ki so dostopna po lestvi. Bivak ima vertikalna okna na vse pomembne razgledne strani: proti Grintovcu, Skuti in Kokrskemu sedlu. Vrata v bivak so po višini dvojna, da jih je možno odpreti tudi pozimi, ko je spodnji del zametan s snegom. Pred bivakom je lesena stopnica, ki omogoča bivanje pred bivakom.

Konstrukcija je kovinska, fasada je iz kovinskih fasadnih panelov, notranja stena pa ima leseno oblogo. Temelj bivaka je betonski.
 


 

 Fotografiji: Irma Kočar


Pavle Šegula: Nevarnosti v gorah, PZS, Ljubljana 1978, stran 18:

Tri znane planinke, Z. K., M. K. in U. K. iz Ljubljane, so 18. novembra 1973 šle na Skuto. Ubirale so svojo pot in že kmalu nad Gamsovim skretom ugotovile, da jim same dereze ne omogočajo hitrega vzpona. Za vrnitev pa jim je zmanjkalo poguma, saj je bila smer močno poledenela in zahtevna.
Cilju so se spričo tega odrekle ter se odločile, da se prek Kokrskega sedla vrnejo v dolino. Do večera so se prebile do Jurjevca, potem pa jim v poledenelem in zasneženem skalovju ni uspelo priti prek Malih vratc do Cojzove koče in v Kamniško Bistrico.
Zatekle so se v zavetišče, ki ga je tam postavila GRS, ter v njem varno prebile noč. Naslednje: jutro je že prispela izvidnica in vse tri pospremila v dolino.

 

Društvo GRS Kamnik, Perovo 20, 1241 Kamnik

Prevzemi letak GRS Kamnik (PDF, 360 kB)

 

 

 


Nalogo projektiranja novega bivaka smo zaupali arhitektu in alpinistu Mihi Kajzelju, ki je izrisal načrte za bivaka, ki sta bila v zadnjih letih postavljena na primorskih Muzcih in na Kotovem sedlu. Funkcionalnost, opaznost in vpetost v čudovit naravni ambient pod Dolgimi stenami ter nenazadnje čim manjši stroški so naša glavna vodila. Vsekakor pa je s stroški materiala in izdelave neposredno povezana postavitev objekta. Društvo/Postaja gorske reševalne službe Kamnik je članica Gorske reševalne zveze Slovenije in šteje 46 članov in pripravnikov. Denarna sredstva pridobiva le za povračila materialnih stroškov članov na akcijah in usposabljanjih, za nakup osebne in skupne tehnične opreme ter za stroške delovanja društva. Za ostale potrebe je treba denar zbirati. Zato prosimo, da za postavitev novega zavetišča prostovoljno darujete kot posameznik 20 ali 50 evrov ali kot donator 200 ali 500 evrov. Na željo bo vaše ime izpisano na spominski plošči na bivaku. Za darovana sredstva, ki jih nakažete na transakcijski račun 02312-0035354472, sklic 2100, ali jih osebno izročite članom postaje GRS Kamnik, se vam najlepše zahvaljujemo.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti