Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Klemen Gričar, GV: Če želiš voziti avto, moraš imeti izpit

ProMo intervju: Klemen Gričar, gorski vodnik in predsednik ZGVS
Vodenje je težka in odgovorna služba, ni za vsakogar. Če hočeš živeti samo od vodenja, moraš veliko delati izven Slovenije v Franciji in Švici ter izven glavne sezone v Alpah voditi trekinge in vzpone v Himalaji.

Gorski vodnik, sanjski poklic večine alpinistov. Ali bo bolj držalo tisto drugo - vodniška je težka?
Vodenje je težka in odgovorna služba, ni za vsakogar. Če hočeš živeti samo od vodenja, moraš veliko delati izven Slovenije v Franciji in Švici ter izven glavne sezone v Alpah voditi trekinge in vzpone v Himalaji. V bistvu je res sanjski poklic, po drugi strani pa delo kot vsako drugo. Potrebno ga je opravljati z veseljem. Tisti trenutek, ko ne bom več užival v gorah, bom delal kaj drugega.

Katere ture vodiš najraje, katere so najbolj priljubljene?
Rad vodim v Martuljkovi skupini, ker je pred mojim domačim pragom, tudi v Alpah ali drugod po svetu je vodenje izziv. Pri nas so najbolj priljubljene ture plezalni vzponi: Slovenska, Nemška v Triglavu, Amfiteater in Široka peč, Riglica-Rušica, Severni raz Male Mojstrovke, Zeleniške špice, Južni raz Brane. Tudi športno plezalni dnevi za šolske izlete, pa zavarovane plezalne poti Jeseniška, Hanzova na Prisank, čez Plemenice na Triglav, Jalovec…

Opraviš več vodenj doma ali v tujini?
Okoli 85% vodenj opravim v tujini, doma okoli 15%.

Sprejmeš vsakega klienta, kako poteka preizkus pred turo?
Vsakega klienta oziroma gosta lahko gorski vodnik pripravi za določeni cilj. Včasih poteka priprava tudi več let. Z dobrimi gosti lahko opravimo kvalitetne vzpone.

Več let priprave za en vzpon? Zanimivo, potem se gre lahko že v Čopa?
Tudi. Čopov steber danes lahko uvrstimo med vodniške klasike.

Se lahko na turi zaplete, ti je šlo kdaj za nohte?
Velikokrat, vendar v takih situacijah je potrebno obdržati hladno glavo in ukrepati po najboljši moči. V bistvu nisem imel res hude nesreče, pri vodenju so večkrat resne situacije vendar to je del našega poklica in na to smo pripravljeni. Če veliko vodiš, se zgodi, da nekdo nerodno stopi, zvije gleženj in že je zaplet tu.

Si eden najbolj angažiranih vodnikov pri nas in novi predsednik ZGVS. Kdaj si nastopil mandat in kaj bo tvoj doprinos tej organizaciji, tudi v primerjavi s predhodniki (Prezelj, Robas)?
Počasi, šele sprejel sem mandat! V kratkem času ni mogoče narediti velikih stvari. Potrebno je potrpljenje, sestanki, dogovori, skratka politika v kateri gorski vodniki nismo najboljši. Preveč cenimo odkrito besedo. V samem upravnem odboru sodelujem že od Romanovega predsednikovanja, zatem sem sodeloval z Markom, ki mi kot bivši predsednik ZGVS veliko pomaga tudi danes. Doprinos organizaciji se bo pokazal čez leta. Veliko stavimo na mlade, nove vodnike in v Sloveniji prav gotovo imamo potencial. Eden glavnih ciljev je prepoznavnost GV. Ne bomo dovolili, da se poklic razvrednoti z nizkimi cenami in slabšo kvaliteto.

Koliko gorskih vodnikov je trenutno v Sloveniji?
Trenutno nas je 67 gorskih vodnikov, 53 z mednarodno licenco IFMGA, 1 z licenco ZGVS, 7 pripravnikov in 6 neaktivnih (prostovoljni člani).

Šolanje je kar zahtevno, dolgotrajno in tudi drago. Kako poteka?
Šolanje poteka v skladu s mednarodnimi standardi. Traja tri leta in v tem času mora kandidat opraviti vse tečaje in izpite. Ker v Sloveniji nimamo ledenikov, šolanje poteka tudi v Alpah: Švici, Franciji, Italiji, Avstriji. Vedno gremo kam drugam, da se stvari ne ponavljajo. Po minimalno triletnem obdobju kandidat za gorskega vodnika postane pripravnik in ima dovoljenje za opravljanje poklica oziroma vodenj. Nima pa še mednarodne licence in zato ne more voditi v tujini. Tudi ne more voditi vsega, ponekod imajo združenja omejitve, recimo v Franciji pripravnik ne more samostojno voditi na Mt. Blanc, vedno mora biti prisoten IFMGA gorski vodnik. To je v bistvu v redu, ker ima pripravnik izkušenega vodnika ob sebi, ki mu lahko pomaga, svetuje… Po najmanj letu pripravništva mora opraviti še zahteven strokovni izpit iz vseh področij vodenja: skala, mešan teren, ledeniki, turna smuka. Nato pridobi mednarodno licenco IFMGA, s katero je enakovreden vodnikom po svetu (vseh držav, ki so v združenju International Federation of Mountain Guides Associations) Čeprav kandidat zaključi šolanje, s tem še ni rečeno da bo dober vodnik, z leti in »kilometrino« pridejo izkušnje, ki pa so enako pomembne kot samo šolanje.

Glede na to je logično, da GV zahtevate poseben, tako rekoč ekskluziven položaj pri vodenju v naših gorah. Voditi pa želijo tudi drugi: planinski vodniki, turistične agencije, …
Tako je tudi v drugih Alpskih državah oziroma državah EU in Švici. Kdor želi voditi naj opravi šolanje za gorskega vodnika, saj je preprosto, mar ne? Če želiš voziti avto, moraš imeti izpit. Gorski vodnik mora delati praktično vse, ob vodenju mora obvladati internet, izposojo opreme, rezervacijo koče, prevoz… Recimo, Haute Route (Chamonix – Zermatt) je lep primer, ko vodnik dela od jutra do večera.

Nihče ne oporeka, ko gre za plezalne smeri in brezpotje. Dilema je pri manj zahtevnih turah. Kolikor mi je znano, je po zakonu o GV vodenje v gorah za plačilo dovoljeno tako rekoč le gorskim vodnikom. Neuradno naj bi po novem GV sami omilili kriterij na vodenje z vrvjo in potrebno dodatno opremo. Ture brez vrvi in druge opreme (cepin, dereze, smuči, ..) lahko potemtakem vodijo tudi planinski vodniki?
PZS in PV niti niso zainteresirani za taka vodenja. Sedanji sistem PV daje zelo omejeno in pomanjkljivo izobrazbo, znanje tujega jezika je tudi pogosto problem. Tuje zavarovalnice ne krijejo zavarovanja, če ne vodi GV. Mi smo v okviru ZGVS pripravljeni reorganizirati celoten sistem in izobraziti PV do ustreznih licenc. Tako bi uradno lahko vodili ture, za katere ni potrebna vrv in druga oprema. Sicer pa - če se PV čuti sposobnega, naj se prijavi na tečaj GV.

Kdo pravzaprav določa, kaj je prav in kaj narobe? Od kod doktrina vodenja, kakšen način varovanja je pravilen, katera varovalna oprema je prava? Na primer, vi prakticirate vodenje na t.i. kratki vrvi, PV pa tako, da vodnik varuje.
PV nimajo vodenja na kratki vrvi. Šolanja in posledično znanja PV in GV ne moremo primerjati, kot ne moreš primerjati osnovno šolo s fakulteto. Žal se tega ne zavedajo vsi. Lahko povem primer iz prakse, ko je PV kritiziral moje vodenje vpričo njegovih strank in mojega klienta.

V praksi se velikokrat izkaže, da je vodnike za lažje ture težko dobiti. Kot da GV ne bi bili zainteresirani za vodenje, recimo, po Pokljuki, dolini Triglavskih jezer in podobno. Sami nočete, drugih pa ne pustite zraven …
Kje pa, to ni res. Tudi sam vodim Slemenovo špico, Martuljške slapove, Soško pot, Triglavska jezera… Samo vodnika je potrebno prej rezervirati, sam imam poletje že zapolnjeno. Tudi v Chamonixu in Zermattu ne dobiš vodnika v avgustu, v glavni sezoni. Tu je glavna srž problema, sodelovanje.

Vodenje in zagotavljanje varnosti sta le del storitve. Upoštevanje potreb in pripravljenosti klienta, vremenskih razmer, dialog in podobne »dodatne« storitve so klientu morda pomembnejši del ponudbe. Se PV tu bolj potrudijo?
Planinski vodniki vodijo za planinska društva. Torej vodijo člane katere večinoma poznajo, gorski vodniki dobimo recimo gosta v Zermattu in ga moramo v tednu dni spoznati in pripraviti za vzpon na Matterhorn. Pri delu s klienti je tu še obvezen vsaj en tuj jezik, specifični izrazi, izkušnje. Nekdo, ki ima redno zaposlitev ne more letno voditi toliko tur, kot profesionalni gorski vodnik, prav tu je naša prednost v kvalitetni storitvi. Agencije za katere delamo dobijo povratno informacijo od klientov in Slovenski gorski vodniki imamo zelo dober »feedback«. Bi nas drugače tuje agencije še najemale? Je pač tako, da smo drugje bolj spoštovani kot doma.

S strani agencij se sliši, da se bolj kot za pridobivanje strank angažirate proti navidezni konkurenci - torej proti agencijam.
Konkurenca so nam lahko samo gorski vodniki, moji kolegi v Sloveniji oziroma vodniki iz drugih držav združenja IFMGA. Normalno je, da ščitimo naš poklic, kdo ga bo, če ne mi? Proti »vodnikom«, ki nimajo licence in agencijam, ki jih najemajo smo in bomo ukrepali.

Sodelovanje ni možno? Agencije prodajajo, vodniki vodijo?
Saj sodelujemo, vedno več delamo tudi za slovenske agencije. Nekatere agencije ne najemajo gorskih vodnikov, oziroma ponujajo mizerno plačilo in razumljivo je, da za majhen denar ne morejo dobiti gorskega vodnika. Potem najamejo za resne ture alpiniste, planinske vodnike, reševalce, pač vsakogar, ki se malo spozna na hribe, kar je v nasprotju z zakonom o gorskih vodnikih in še storitev ne more biti kvalitetna. Te agencije na dolgi rok ne bodo mogle tako delati. Če v Franciji dobijo vodnika brez licence pokličejo policijo, pride helikopter Peloton de Gendarmerie de Haute Montagne (PGHM) in vse odpelje v dolino. Za kliente je tura končana, »vodnik« pa dobi kazen.

V vsakem poslu je danes konkurenca huda. Koliko jo je med gorskimi vodniki? Se kaže v kvaliteti, marketinškem pristopu ali morda tudi v zniževanju cen? Te naj bi bile določene znotraj ceha.
Tudi nekateri gorski vodniki vodijo pod priporočeni cenami, ki so objavljene na naši internetni strani. To je slabo za vse nas, poglejte kaj se je zgodilo z višinskimi deli. Nižanje cen ne bo prineslo več dela, kvečjemu več bomo delali za manj denarja. Recimo če nekdo pelje Mt. Blanc za 400 eur se mora gor povzpeti trikrat, če vodi po naši ceno 600 eur samo dvakrat.

Preživeti je treba… Kolikor vem, sta v Sloveniji le še dva GV, ki živita izključno od vodenja. Našel bi se še kdo, ki si ob vodenju pomaga s podobnimi dodatnimi storitvami. In tu je še nekaj GV, ki so kot vrhunski alpinisti pomagajo z »zaposlitvijo« v državnih službah. Prav okoli njih se je zadnje čase nekaj polemiziralo.
Zgolj od vodenja nas živi bolj malo, manj kot deset. Nekaj jih v glavni sezoni kar precej vodi, izven sezone pa opravljajo višinska ali druga dela. Gorski vodniki, ki imamo s.p., d.o.o. ali prijavljeno obslužbeno dejavnost so zdrava konkurenca, tudi če imajo drugo službo. Nelojalna konkurenca so tisti, ki tega nimajo.

S kakšnim sloganom bi novi predsednik nagovoril Slovence, potencialne kliente?
Varneje v gore s gorskim vodnikom! To je naš slogan. Kdor je enkrat bil z nami na turi bo znal povedati, kako kakovostna je naša storitev.

Če bi na stara leta želel na "tope rope" čez Ribo v Marmoladi, bi našel vodnika?
Seveda, zakaj ne. Še nekaj popusta bi dobil.

ProMo intervju,15.06.09: Klemen Gričar
              gorski vodnik in predsednik ZGVS


 


ProMo
blog, 08.06.09
12. stopnja in najtežje smeri na svetu

ProMo intervju, 28.05.09: Klemen Bečan

ProMo intervju, 11.05.09: Andrej Štremfelj

ProMo intervju, 20.04.09: Marjan Zupančič


 

 






Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

11 komentarjev na članku "Klemen Gričar, GV: Če želiš voziti avto, moraš imeti izpit"

Ivan Pepelnjak,

Vsem tistim, ki propagirajo matematiko tipa 600/2*30 = 90.000 (ahmm, ničle se kar množijo), bi toplo priporočal, da za leto ali dve odidejo "na svoje" (kot s.p. ali d.o.o.) in po tem, ko bodo uspeli nekaj časa tako živeti, ponovno preverijo svoje kalkulacije.

Seveda pa lahko uberete tudi enostavnejšo pot: sprehodite se do računovodstva v podjetju, v katerem delate, in jih povprašajte, koliko denarja mora podjetje zaslužiti, da lahko dobite svojo plačo. Če slučajno delate v storitveni dejavnosti, lahko preverite tudi razmerje med ceno vašega dneva (na trgu) in vašim zaslužkom na dan (na plačilnem listu).

Dokler nimate izkušenj na tem področju, vas pa lepo prosim da ne kvasite neumnosti.

In da ne bo pomote: nisem GV, nisem PV, nimam nobenega interesa postati eno ali drugo, le brutalni populizem mi gre na živce.


Ivan Pepelnjak,

Morda ne bi bilo slabo, če bi si vsi modrovalci najprej prebrali "Zakon o gorskih vodnikih", ki v 2. členu pravi:

"Gorski vodnik po tem zakonu ... izvaja eno ali več naslednjih dejavnosti: (a) vodenje oseb na gorskih turah in vzponih, (b) vodenje oseb na turnih smukih, (c) strokovni pouk iz gorništva.

Pravne osebe in samostojni podjetniki posamezniki lahko opravljajo dejavnosti iz prvega odstavka tega člena le z gorskimi vodniki po tem zakonu."

Kaj to pomeni? Če peljete prijatelja po Slovenski smeri čez Steno, je to (v okviru tega člena) OK. Če vam za to plača, še vedno nič hudega. Če se bosta polomila in vas bo tožil zaradi malomarnosti, bo zabavno.

(* Mimogrede: če sem kaj spregledal, prosim za popravek *)

Če se boste sprenevedali, da se je 30 ljudi slučajno znašlo v istem avtobusu, ki se je povsem naključno ustavil v Vratih, in ste jih nato peljali na Triglav, tudi prav. Ko bo enkrat prišlo do resnega zapleta, in bo nekdo ugotovil, da je šlo v bistvu za izlet, ki ga je organizirala in zaračunala pravna oseba (vaše planinsko društvo), bo spet zabavno (odškodninske odgovornosti nimate zavarovane, kajne?).

Turistična agencija (ali SP) pa lahko za svoje stranke uporablja le GVje. Vse ostalo je nezakonito in kaznivo. Če vam je kdo pripovedoval drugačne pravljice, je lagal.

Bi lahko turistična agencija uporabljala tudi PVje za izlete na Viševnik ali Debelo peč? Verjetno. Bi bilo to smiselno? Zakaj pa ne. Zakaj jih torej ne sme? Morda zato, ker PZS takrat ko se je sprejemal zakon (že spet) ni naredila prav nič za svoje članstvo. Zahvalite se modremu vodstvu ... status "športnega delavca" je v tej debati le pesek v oči.


Klemen Gričar,

Ne nasedam provokativnim vprašanjem, to so stvari, ki jih je potrebno razčistiti enkrat za vselej. Kar se tiče komercialnega vodenja po gorah, ga urejajo predpisi: Zakon o gorskih vodnikih in Pravilnik o gorskih vodnikih.

Status delavca v športu, ki ga ureja, Zakon o športu (ZSpo) je splošen zakon (lex generalis), zakon o Zakon o gorskih vodnikih (ZGV) je poseben zakon (lex specialis), to so osnove rimskega prava. Zato je potrebno, kar se komercialnega vodenja v gorah tiče, upoštevati naš zakon.

Vendar smo pripravljeni popustiti do te mere, da bi komercialni pohodniški vodnik (Wanderfuhrer, Trekking guide) s tujimi izrazi, vodil do tam kjer ni potrebna uporaba tehničnih sredstev in krplanja pozimi na lažjih turah. Prav te dni imamo sestanek na PZS, imeli smo sestank na Ministrstvu za gospodarsto, stvari se urejajo. Prav je, da se uredijo tako, kot imajo to urejeno v ostalih alpskih državah EU in Švice.

Šolanje za PV poznam zelo dobro, preden sem postal gorski vodnik sem imel narejene licence A, B, C, D in E, kasneje sem se odločil za profesionalno pot in opravil šolanje za GV.

Pripombe o Haute Route so na osebnem nivoju in to ni stvar te debate.

O mastnem računanju: naš denar je pošteno zaslužen! Veliko znoja je treba preliti, da pokrijem letne dajatve, amortizacijo, stroške… na koncu za plačo ne ostane veliko. Preprosto ne morete razumeti dela, ki ga opravljamo gorski vodniki. Sprejmem kritiko od svojih poklicnih kolegov, za vse ostale pa je že Prešern zapisal: le čevlje sodi naj kopitar.


Domen Zupan,

Od predsednika ZGVS bi vendarle pričakoval, da ne bo nasedel sicer provokativnim vprašanjem glede odnosa med GV in PV in bo znal objektivno in realno predstaviti problematiko, ne pa da z izjavami brez realne osnove meša jabolka in hruške in skrbi, da ta jara kača, ki se pri nas vleče že kar nekaj časa, ne pogine!

Področja PV in GV sta namreč praktično povsem ločena, opredeljena v povsem ločenih aktih, skupno jima je le to, da se dejavnost obeh izvaja pač v gorah. Zakon o gorskih vodnikih (ZGV) tako ureja zgolj in samo delovanje GV in ne celotnega stvarstva, ter tako ne more zavezovati PV, saj le ti s tem nimajo popolnoma nič! Tako kot Zakon o varnosti v cestnem prometu ureja zgolj obveznosti udeležencev v prometu in ne denimo tudi planincev. Da bi GV s "svojim" zakonom tako urejali plačilno politiko ostalih, ki se gibljejo po hribih, je seveda absurd!

Za PV namreč veljajo drugi predpisi in po teh ima le ta možnost pridobiti status strokovnega delavca v športu, kar posledično omogoča tudi komercialno vodenje. Tako določajo predpisi in tako pač je, kakorkoli je že komu to všeč.

Predsednik GV očitno premalo pozna delo PV, da bi lahko tako suvereno presojal njegovo usposobljenost, kot to počne on. Glede šolanja ni nobenega dvoma, ne da se ju primerjati in je šolanje za GV neprimerno bolj zahtevno. In zato licenca GV zajema ena področja, licenca PV pa druga. Ironično navajanje, naj gre PV delat izpit za GV, če se čuti sposobnega vodit po hribih, je tako skrajno nesramno in žaljivo! Ne potrebujem namreč izpita za airbus, če želim voziti Cliota! Razpravljanje o tem, kdo je bolj sposoben voditi v Čopov steber, je tako že v osnovi brezpredmetno, saj PV tam sploh nima kaj početi. Pač pa bi se dalo na široko razpravljati, kdo je denimo bolj sposoben voditi na Šmarno goro ali v Dolino Triglavskih jezer. Tu bi pa resnično rad slišal argumetne, v čem je GV bolj sposoben od PV oz. gre celo tako daleč, da poskuša določat, kdo je za to lahko plačan in kdo ne?! Če bi predsednik GV bolje poznal delo PV, bi vedel, da brez interneta tudi pri PV že dolgo ne gre več, da ima pri organizaciji izleta en PV prav tako ogromno drugega dela, ki s samim gorniškim znanjem nima prav nobene veze, da je precej težje organizirat izlet za 100, kot za 1 oz. max. 5 udeležencev, itd... Tako sva denimo 2 PV za lastne potrebe do pikice natančno organizirala turo po Haute Route v nekaj urah efektivnega dela, pa nisva imela v štartu niti ene tel št. Naslednjič oba skupaj ne bi porabila verjetno niti urice, tako da mi ni jasno o kakem večdnevnem delu nekoga, ki je na tej turi skorajda več kot doma, je v članku govora?? Bodimo vendarle objektivni.

Po mojem prepričanju se v praksi delo GV in PV prav v ničemer ne pokrivata, izjema tu so kvečjemu kakšni turni smuki! Prostora v hribih je namreč ogromno, tako za enega in za drugega in z enim kvalitetnim sodelovanjem tu lahko ogromno pridobita oba! V članku je denimo omenjeno, da GV poleti ni dovolj, da bi zadostili povpraševanjem. Kolikim PV pa so že ponudlili, da bi odpeljali "izletniške" ture?! To je samo en primer, kjer bi lahko pridobili vsi! Le tisto tipično, zakoreninjeno prepričanje je treba izbiti iz naših glav, da je nekaj vredno le delo nekoga, ki zna to tudi zelo mastno zaračunat, delo tistega, ki je kaj pripravljen narediti tudi zastonj, pa je takoj dano v nič in uvrščeno med neusposobljene....


Domen Zupan,

"Status delavca v športu, ki ga ureja, Zakon o športu (ZSpo) je splošen zakon (lex generalis), zakon o Zakon o gorskih vodnikih (ZGV) je poseben zakon (lex specialis), to so osnove rimskega prava. Zato je potrebno, kar se komercialnega vodenja v gorah tiče, upoštevati naš zakon."

Lex specialis tudi ne more ukinjati pravic, ki jih daje lex generalis, ampak to tu sploh ni tako bistveno. Bistveno je, za koga ZGV velja in tu bi resnično rad izvedel, kje v njem so omenjeni PV, njihove pravice in dolžnosti, v končni fazi tudi sankcije za njihove kršitve?!

Nihče vam ne očita nepoštenega zaslužka, pač pa to, da so zneski v vaši konkurenčni klavzuli nerazumno visoki! Oba dobro veva, da niso samo nekateri GV, ki vodijo tudi za nižje zneske, ampak da to počno malo da ne vsi! 600€ za Mont Blanc, za katerega porabite dva dni, pomeni preračunano, da zaslužite toliko, kot tisti, ki dobi na koncu meseca 90.000 € Koliko od tega gre torej za amortizacijo? In zagotovo imate vso podporo slovenskega delavca, ko bentite nad "barabini" v lastnih vrstah, ki so za 1200 € pripravljeni delati tudi 6 dni in ne samo 4, kolikor vi smatrate, da je to potrebno...

V bistvu imamo na tem področju danes pri nas absurdno situacijo - na eni strani vodnike, ki so pripravljeni voditi zastonj (oz. le za povračilo stroškov) in na drugi strani GV, ki svoje storitve zaračunavajo, o višini tarif, sploh tistih v konkurenčni klavzuli, pa naj presoja vsak sam pri sebi. Kar je tu najpomembnejše, usposobljeni so pa oboji oz. PV pač le do določenega nivoja! Kdor hoče, da ga usposobljen vodnik z ustrezno licenco pelje na Triglav po Slovenski smeri, mu je edina izbira GV, kdor pa bi se na Triglav rad povzpel po označeni poti, pa ima tudi brezplačno opcijo, v prav tako usposobljenem vodniku z ustrezno licenco!

Neupoštevanje oz. nesprejemanje zunanje kritike je značilno za več poklicnih sfer, ne samo za poklic GV (v zadnjem času je recimo zaradi tega na udaru zdravstvo). Vrana vrani pač ne bo izkljuvala očesa. Sploh pa bi žogico lahko mirne duše vrnili nazaj - mislim, da se GV veliko bolj vmešava v sfero PV, kot obratno!

Vse pohvale pa za delovanje v smer, da se zadeve na tem področju primerno uredijo! Dokler se ne, bodo na škodi vsi (pošteni), saj v končni fazi ravno te neurejene razmere dopuščajo razna vodenja na črno za razne agencije, katerega tudi sam ne odobravam!


Domen Zupan,

Namnožena ničla je bila seveda lapsus, se opravičujem. Za vsem ostalim pa stojim, dal sem namreč zgolj primerjavo, koliko (preračunano) dobi GV v tistih 2 dneh in v isti sapi tudi postavil vprašanje, koliko od tega mora odšteti za amortizacijo oz. stroške pač...


Domen Zupan,

Čeprav to niti slučajno ni srž te teme, a ko je že toliko govora o teh stroških - poklic GV ne pomeni, da si šel na svoje in da se moraš sedaj le s tem preživljat. Še tisti redki posamezniki, ki so dejansko šli na svoje, običajno poleg vodništva opravljajo še druge dejavnosti. Velika večina pa ima to kot vir dodatnega zaslužka, "popoldansko obrt", brez poslovnega tveganja in z zanemarljivimi stroški. In nikoli nisem rekel, da ima GV 9000€ mesečne plače, tisto je bil pač preračun za tista 2 dni (eventuelno se lahko odšteje še davek, sicer je pa to kar to), jasno pa seveda je, da ne more biti vsak dan v hribih. In jaz zaslužka GV-ju ne oporekam (kot to počne GV PV-ju), zaslužijo pač toliko, kolikor lahko in prav je tako, ne zdi se mi pa prav, da hočejo urejat plačilno politiko vsega, kar leze in gre po hribih!

Od vseh tistih, ki poudarjajo, kako omejeno in pomankljivo so usposobljeni PV-ji še vedno čakam argumente, v čem je en GV bolj usposobljen za vodenje izleta na Šmarno goro, Komno, itd. Jaz si upam kadarkoli postaviti in javno argumentirano zagovarjati nasprotno tezo, da je PV načeloma bolj sposoben kvalitetno odpeljat izlet na Šmarno goro od GV-ja, da mu njegova tako pomankljiva izobrazba daje več znanja za tpvrstne izlete, kot izobrazba GV, a to prerekanje, kdo je boljši, ne pelje nikamor. Tudi glede znanja tujega jezika bi se dalo pogovarjati, mislim da je to precej odvisno od posameznega vodnika posebej, tako pri GV kot pri PV. Mlajša generacija PV-jev ima praviloma fakultetno izobrazbo, kar en nivo znanja tujega jezika že zagotavlja. Sem bil že priča, da je PV moral prevajati GV-ju, pa seveda sedaj ne trdim, da je to pravilo...

Za ustrezno reorganizacijo sistema seveda dam takoj svoj glas, le da bosta pri tem enakopravno sodelovali obe strani.

Zakaj bi veljavna licenca PV sodila k "cicibanovem bralčku" in kaj je narobe s statusom športnega delavca PV pa nisem uspel razumeti...?


Domen Zupan,

Vaše navedbe glede agencij in najemanja vodnikov - načeloma nekje držijo, čeprav....

Vaše navedbe glede izleta PD - totalna oslarija!

Vaš način razmišljanja se odraža v stanju, kakršno trenutno vlada! Za vodenje na črno v raznih angencijah so PV-ji še daleč najmanj krivi!!

Za ostalo, g. Pepelnjak, glejte moj 1. post - ZGVS ne more urejat delovanja PV, pa če si GV to še tako močno želijo!

Za razsvetlitev: PV-ji so odškodninsko zavarovani, prav tako so praviloma (dodatno) zavarovani udeleženci izletov PD.


Tomaž Ogrin,

Ivanu pritrjujem, najprej v s.p. , potem pa v kalkulacije. Vodnikom naravnost privoščim zaslužek, za katerega vem, da ni tajkunsko pridobljen. Od ekonomistov sem pobral izraz "ekonomija obsega", v kateri se cene gibljejo glede na obseg naročil. Naj kdo zagotovi Gvodniku stranke vsak tretji dan v letu, poleti in pozimi, v vsakem vremenu,ipd. Recimo, da zdrži. Cena bo pa zagotovo manjša, ker se bo prej pokril.


Boris Sedej,

"Sedanji sistem PV daje zelo omejeno in pomanjkljivo izobrazbo, znanje tujega jezika je tudi pogosto problem. Tuje zavarovalnice ne krijejo zavarovanja, če ne vodi GV. Mi smo v okviru ZGVS pripravljeni reorganizirati celoten sistem in izobraziti PV do ustreznih licenc. Tako bi uradno lahko vodili ture, za katere ni potrebna vrv in druga oprema."

Torej lahko okoli 2500 planinskih vodnikov svojo izkaznico položi v mapco zraven "cicibanovega bralčka", kot spomin na neke dni? Druge vrednosti očitno nima.

Po tem sodeč je torej lahko zahajanje v gore v družbi PV nevarno in neodgovorno dejanje? Bo kdo od PV tožil PZS, da ga je zavajala, izobraževala za PV, izobrazila pa za.... koga že?

Na naslovu http://vk.pzs.si/index.php?id=102&flag=1 pa je med drugim zapisano tudi:

"Vodniki PZS smo tudi usposobljeni strokovni delavci v športu na področju planinstva, saj se naše strokovno delo – vodenje ljudi po gorah – ves čas prepleta z organizacijskim društvenim delom. Naša usposabljanja so potrjena tudi s strani Strokovnega sveta Republike Slovenije za šport, torej tudi država priznava in ceni naš trud in delo."

Evrčki gor ali dol, to dvoje pa vseeno ne gre skupaj. Ali pač?


Jernej Kurent,

Zakon o gorskih vodnikih v 2. členu dejansko omejuje delovanje zasebnih delavcev v športu za področje planinstva, saj ti ne morejo pogodbeno delati za pravne osebe (npr. agencije) ali s.p.-je, še vedno pa lahko opravljajo dejavnost vodenja tako, da sklepajo pogodbe neposredno z osebami, katere vodijo.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti