Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

AN-02.06.09

Bolj slabo vreme konec tedna.

Kratko, a sladko

Če odštejem vzpon Luke Kranjca prejšnji konec tedna v Selli, potem večina vzponov poteka v stenah, ki so običajne za ta čas: Kogel, Vežica, ... Iz ene od takih je prišla novica, da sta Matjaž Plemeniti in Tadej Krišelj (AO Kamnik) v Klemenči peči preplezala smeri Friko (6a, 120 m) in Rumeno puščico (6c, 120 m). Nekaj zračnih kilometrov stran sta Peter Juvan (Akademski AO) in Nikola Klašnja (AO Rašica) opravila ponovitvi najprej Akademske smeri (-VII/V+, 400 m), nato pa še Spominske smeri Mihe Laha (VII+, 350 m) (po domače Lahova).

Pajkova streha

Ko sem tako na hitro preletel novice, sem na strani AO Kranj opazil zanimivo novico. Očitno so njihovi člani precej dejavni zadnje čase. Tako je v petek, 29.05., Matjaž Vrhunc preplezal smer, ki jo je navrtal že jeseni. Pikapolonica (7b+) bo sektor Pajkove strehe približala še kakšnemu bolj povprečnemu športnemu plezalcu. Janko Domitrovič je preplezal svojo prvo smer z oceno 7c+ - Trojanski konj. Posebno pa sem bil vesel, ker sem po dolgem času zasledil odličen vzpon Luke Zazvonila, ki je preplezal smer Active discharge (8b+). Še pred nekaj leti paradni konj kranjskega odseka se je za nekaj časa umaknil in v življenju počel pomembnejše stvari – vem, da se normalno zagretemu plezalcu zdi plezanje najpomembnejša stvar na svetu, ampak vseeno mu želim čimveč podobnih in še boljših vzponov.

Plezalci, pozor!

Na naslov je prišla zelo, zelo zanimiva in zaskrbljujoča novica. Prepuščam besedo kar Gašperju Drašlerju, ki je poslal naslednjo izjavo: 'V soboto, 30.05., smo plezali v Črnem Kalu. Soplezalcu se je na sidrišču na vrhu smeri Valterjeva zajeda (sektor A1 – stolp) odlomil zgornji del »prašičjega repka«, kateri preprečuje odmik vrvi. Ob malo močnejšem potegu, ko je poskušal poravnati zviti krak repka, saj vrvi ni bilo mogoče vpeti, je ta odletel kot za šalo. Spodnji del, okoli katerega teče vrv, je sicer še vedno ostal, a grenak priokus ostaja. Iz priloženih slik se lepo vidi, da je bil zvar nameščen samo po prednji strani, kar po moji laični presoji ni dobro, saj na zvar tako delujejo mnogo večje sile. Na sliki se vidi tudi zelo velika obraba zaradi trenja vrvi. Zaradi izjemne frekvence plezanja smeri v najbolj obleganih plezališčih se deli sidrišč, okoli katerih teče vrv, zelo hitro obrabijo, tako da malo več pozornosti ne bo odveč. Mislim, da tudi nima smisla čakati, koliko še zdrži na pol »preglodana« vponka, čeprav je večina le-teh dobrih.' In še dopis kot glavica na žebljico na temo prejšnjega tedna. 'Glede na to, da nadobudnim »železarjem«, kateri skušajo opremiti še zadnje trad smeri v Paklenici, ostajajo doma očitno zelo velike zaloge »hardvera«, svetujem preusmeritev v naš rajon!'

Vodnik

Naj opozorim še na novico, ki mi je vedno znova zelo ljuba. Ponovno bo izšel plezalni vodnik za sicer precej nepoznano področje za večino slovenskih alpinistov. Miha Zupan se je pregrizel skozi opus nadvse zagnane generacije tržiških alpinistov in v kratkem bo luč sveta zagledal vodnik za Begunjščico. Več si preberite na straneh KA.

Ta konec tedna je sicer potekal prvi od sklopa izpitov za alpiniste. Mogoče tudi zato manjka kakšen vzpon. Tomaž me je, kljub mojim pričakovanjem, ponovno prikrajšal za ponedeljkov večer. Očitno se je malo izpel ob tako priljubljenem ‘bloganju‘ in si mora še malo napolniti izpraznjene baterije. Mogoče ga drugi teden še malo vpeljem v pisanje novic, potem bo pa zopet ves vaš.

Plezajte, lepo se imejte in pišite kaj,

Peter Mežnar

Zlomljen 'repek' !

Izpiti za alpiniste

11 komentarjev na članku "AN-02.06.09"

Ivan Pepelnjak,

Naj še enkrat omenim, da obstaja v Sloveniji tudi spletišče www.plezanje.net, na katerem lahko plezalci opišejo tudi razmere v smereh. Doslej je ta "zahtevna" operacija uspela že skoraj 250 plezalcem. Poleg prikaza razmer ob opisu smeri obstaja tudi stran "Komentarji in razmere" (http://www.plezanje.net/climbing/common/xml_Comments.asp?inc=CS&xsl=L) kjer so zbrani zadnji komentarji in razmere v smereh.

Verjamem, da je dosti bolj "udarno" poslati novico v AN ... vpis na plezanje.net pa bi zahteval le še dodatnih 10 sekund dela (fotodokumentacija polomljenega repka je trajala verjetno precej dlje) in informacija bi bila arhivirana med sorodnimi informacijami.


Ivan Pepelnjak,

Kako pa potem pobereš vponko, ki si jo vpel v rinko?


Ivan Pepelnjak,

@Andrej: tako neumen niti jaz nisem da tega ne bi znal narediti :) ... če ne drugje, so me na izpitu za športnega plezalca mučili s spustom na gurtno.

Ampak Aleš je napisal "v rinko moraš vpeti svojo vponko". Potem pa ... ? Lahko pa sem res tako glup, da ne vidim nečesa hudo očitnega.


Ivan Pepelnjak,

Saj nisem tako razumel, še vedno pa ne vem, kaj je imel Aleš v mislih :)

Mislim pa tudi, da se vsi strinjamo, da je spust po vrvi hudo zamuden manever. Poleg tega je lahko za začetnika, ki je ravnokar končal šolo športnega plezanja, tudi vsaj ščepec nevaren.


Bojan Leskošek,

"Soplezalcu se je na sidrišču na vrhu smeri Valterjeva zajeda (sektor A1 – stolp) odlomil zgornji del »prašičjega repka«, kateri preprečuje odmik vrvi. Ob malo močnejšem potegu, ko je poskušal poravnati zviti krak repka, saj vrvi ni bilo mogoče vpeti, je ta odletel kot za šalo. Spodnji del okoli katerega teče vrv je sicer še vedno ostal, a grenak priokus ostaja."

Tale novica bi pri laičnem bralcu (že vidim pred sabo kakšnega zgroženega starša) zbudilo vtis, kako nevarno da je (tudi) športno plezanje, zato zasluži kakšen komentar.

Če ni mogel vpeti vrvi, je bil z repkom očitno že nekaj zelo narobe. To, da ga je potem še na silo naravnaval, tudi ne sodi k "normalni uporabi". In če je s katerokoli plezalno opremo kaj narobe (ima vidne deformacije), se je pač ne sme uporabljati oz. jo je treba zamenjati...

Sicer pa naj ta primer javi PZS (KŠP), da ga razišče in sprejme kakšne ukrepe.

Obrabljene opreme po slovenskih plezališčih je ogromno, zato bi bilo treba preveriti, pri kakšni stopnji obrabe je njena uporaba že nevarna in jo bilo treba zamenjati.

Druga možnost pa je, da se zgledujemo po Franciji in na štante nameščamo samo rinke, ki se obrabljajo mnogo počasneje (enakomerno z vseh strani, ker so vrtljive). Kar pa je za plezalca zoprno in zamudno in pa že samo po sebi povzroča nevarnost pri prevezovanju.


Aleksander Bjelčevič,

Zadnjič sem plezal na Poljskem. Tam so na vrhu smeri ponavadi rinke, ne repki. Ko sem štrik napeljal skozi rinko, me je Poljak podučil, da se to pri njih ne dela. V rinko moraš vpeti svojo vponko, da se rinka ne obrabi. Ne vem več, kakšna doktrino učijo v naših plezalnih šolah, ampak poljska se mi zdi dobra.

Aleš


Peter Mežnar,

Mogoče stvari res nisem posebej povdaril, toda popolnoma se strinjam z Bojanom, da je kakršnakoli napaka/deformacija/poškodba zlsti tehnične plezalne opreme lahko zelo nevarna ali celo usodna. Verjetno je edini pameten ukrep, da se uporabi take opreme ognemo, pa naj si gre za opremov plezališčih (sidrišča, svedrovci) ali osebne opreme. Še dobro se spomnim začetkov moje plezalne poti, ko so stari alpinisti brez pomišljanja zavrgli opremo (vponke, osmice..), ki je padla recimo tri metre globoko, pa so bili vseeno malo drugi časi in standard. Zlasti pa take opreme ne popravlajmo in popravljamo/ravnamo sami - tako 'po domače'. Raje tako, kot je to storil Gašper obvestimo in opozorimo druge plezalce na nevarnost in še pomožnosti nekoga, ki bo stvar zamenjal, popravil oz. uredil.


Andrej Kecman,

????????

Splezaš gor, se pripneš, prevlečeš vrv skozi rinko, vzameš svojo vponko (na matico!)in se spustiš po vrvi, res velik problem. Malo se še spomnomnim, ko je bilo včasih veliko sidrišč v plezališčih še na trakove ali pa smo jih v npr. Črnem Kalu dali sami okoli dreves. Ja seveda, njega dni.


Andrej Kecman,

Nisem želel biti žaljiv; upam pa, da sem v grobem opisal postopek za tiste, ki tega ne znajo.


Gregor Šetina,

Kar se mene tiče, še najraje vidim, če je na vrhu tista heavy-duty jeklena vponka.


Gašper Drašler,

Moram priznati, da sem tudi sam mislil, da bo novička o "repku" objavljena v povzetku, kot je to običajno v novicah, tako pa se je verjetno znašla zaradi nekoliko manj ostalih novic v prejšnjem tednu na "prvi strani", kar pa se mi kljub temu ne zdi narobe.Važno je, da se o takih zadevah pogovarja v širšem krogu, nikakor pa ni bil osnovni namen "udarna" novica. Osnovni namen je bil bolj razmislek o hitri obrabljenosti opreme v sicer prenovljenih zelo plezanih smereh.

Komentarjev na "plezanje net" do sedaj res nisem opazil, zato je novica objavljena tukaj.

Še nekaj dejstev, katera mogoče prej nisem zapisal:

-repek se je po potegu z roko premaknil najprej v eno stran, po ponovnem potegu pa je odpadel

-repek se ni ravnal po "domače" ( kako lahko drugače kot z roko preveriš njegovo osnovno trdnost? Ker se je pač utrgal, še dobro, da se je v tem primeru, se ga pač v celoti odstrani )

-fotografiranje na skali pod steno s telefonom vzame 2x po 10s.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti