Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Z novim centrom Rinka bodo oživili Solčavo

Večer, Celjsko - Franc Kramer: To več kot 900 tisoč evrov vredno naložbo bodo uresničili z izdatno pomočjo norveške vlade in Norveškega finančnega mehanizma.

"Tudi sama sem iz majhne vasi med fjordi in dobro vem, kaj pomeni izseljevanje mladih," je včeraj (27.) v Solčavi med drugim dejala norveška veleposlanica v Sloveniji Guro Katharina Helwig Vikor. Vikorjeva je pomagala položiti temeljni kamen za gradnjo večnamenskega središča za trajnostni razvoj Solčavskega oziroma novo Rinko, kot ga nekateri imenujejo. Tudi ta pa naj bi prispeval, da bi več mladih ostalo v Solčavi. Za ta nekaj več kot 900 tisoč evrov vredni objekt je kar 85 odstotkov denarja iz tako imenovanega Norveškega finančnega mehanizma prispevala prav vlada kraljevine Norveške.

Na mestu v središču Solčave, kjer je bilo nekoč znano gostišče Rinka, leta 1990 pa so objekt dokončno zaprli in potem, ko ga je pred dvema letoma odkupila občina, porušili, naj bi že do konca naslednjega leta zgradili štirinadstropni center, ki naj bi leto kasneje povsem zaživel. Namenjen je krajanom in obiskovalcem. Predvsem večnamenska dvorana naj bi se med turistično sezono spremenila v pravo "oglasno desko Solčavskega", kot pravi Alojz Lipnik, župan te občine s komaj 548 prebivalci, in pričakuje, da bo ta objekt pripomogel k razvoju. To je poudarila tudi norveška veleposlanica Vikorjeva in izrazila željo, da bo novi center prinesel v vas več življenja in dogajanja, s svojo vsebino naj bi pripomogel, da bi mladi tu ostajali ali se vračali po končanem študiju. Dejala je še, da z letošnjim letom končujejo prvo obdobje tovrstne norveške pomoči, ki je namenjena pomoči pri razvoju in zmanjševanju ekonomskih in socialnih razlik. V Sloveniji je več projektov, ki jih uresničujejo tudi z njihovo pomočjo, prepričana je, da bo uspešen tudi ta v Solčavi.

V novem solčavskem centru Rinka bodo uredili tudi poseben prostor za prikaz in prodajo izdelkov in pridelkov z okoliških kmetij, del prostorov bodo namenili domačim podjetnikom, v zgornjem delu bosta še dva turistična apartmaja. Tako naj bi bila nova Rinka res namenjena občanom (za druženja, razvojno pomoč, različne prireditve, ustvarjalni prostor za mlade podjetnike), turistom (celovite informacije, razni izdelki in pridelki) ter tudi raziskovalcem in strokovnim obiskovalcem. S svojo dejavnostjo pa naj bi pripomogla tudi k še boljšemu čezmejnemu sodelovanju. Včerajšnje slovesnosti se je udeležil tudi župan sosednje avstrijske občine Železna Kapla Franc Jožef Smrtnik.

V Solčavi so morali zelo dokazovati, da je njihov projekt res primeren za tovrstno norveško pomoč. Prvo vlogo so dali leta 2007, ko so poslopje stare Rinke kupili in pripravili vse projekte, drugo vlogo pa z dopolnitvami leto kasneje. A se je splačalo. Državni sekretar Rado Genorio je včeraj poudaril, da so bili v Solčavi res "korajžni", saj je znesek pomoči precej večji od njihovega letnega občinskega proračuna.

Franc Kramer


 
 

 

 

 

 

 


 

Vecer.si 28.05.2009

 Položitev temeljnega kamna je bila za Solčavo velikega pomena. Objekt, ki naj bi tam zrasel, pomeni razvoj Solčave in širšega območja.

Položitev temeljnega kamna je bila za Solčavo velikega pomena. Objekt, ki naj bi tam zrasel, pomeni razvoj Solčave in širšega območja (Franc Kramer)

 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti