Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

12. maja

1933 – V snežnem plazu pod Planjavo (pod Rdečim kupom in Sukalnikom – sedaj Wisiakov plaz) se je smrtno ponesrečil 24-letni Sandi Wisiak, zelo obetaven alpinist in smučar, član TK Skala.

Že leto pred nesrečo si je pri smučanju na Rožci zlomil nogo. Ko je okreval, je spet hitro zašel v hribe. Že za veliko noč ga je, kot neke vrste »zadnje opozorilo«, podrl snežni plaz, a se je rešil.

10. maja je s prijateljema odšel iz Ljubljane. Prvo noč so prenočili pod šotorom, drugo noč pa Na stanu (Pri pastirjih). 12. maja zgodaj zjutraj so odšli proti Kamniškemu sedlu. Nameravali so pod Planjavo priti na Korošico. Napredovali so počasi, tako da so šele okrog poldneva prišli na strmo mesto v grapi pod Rdečim kupom. Tam se je sprožil plaz, ki je Wisiaka odnesel v globino. Tovariša sta videla, da se je obupno boril s plazom, enkrat se je celo ustavil in zaklical, da si je zlomil nogo – nato pa ga je nov plaz dokončno odnesel v grapo, kjer ga je zasulo.

Še isti večer so kamniški reševalci že bili na plazu, a brez uspeha. Naslednji dan so nadaljevali iskanje na ogromnem plazu, a še vedno brez uspeha. V nedeljo so se jim pridružili tudi reševalci Osrednjega odbora SPD in reševalci Skale. Wisiaka so našli dva metra pod snegom.

Da je bil Sandi Wisiak med ljudmi zares znan, nam pove podatek, da je vlak iz Kamnika z njegovimi posmrtnimi ostanki pričakalo kar 4.000 ljudi.

Več o nesreči si lahko preberete v knjigi Zgodovina reševanja v gorah nad Kamnikom (Malešič, Griljc, Kopač, Štebe, Škarja, Založba PZS, 2002, 154 - 158).

Spominska plošča

PD Onger

8. 12. 2008

19. 10. 2008 Foto: Boris Štupar

1. 5. 2009 Foto: Genadij Štupar

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46141

Novosti