Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Sobotno smučanje

Drejc Karničar: ... s Kočne po Kremžarjevi poti (V+, 700 m).
Sneg na žalost dan in noč le še kopni in vsak čas bo pobralo prehode ...

Letošnja sezona je mislim kljub izjemnim količinam snega za alpinistično smučanje prej slaba kot dobra. Sneg na žalost dan in noč le še kopni in vsak čas bo pobralo še zadnje prehode, ki so ključni za večino atraktivnih domačih smučarsko-alpinističnih smeri.

V soboto, 9. maja, zjutraj sem kljub visokim temperaturam in ne najboljšim napovedim odšel do Češke koče. Na Spodnjih in Zgornjih Ravneh je pobralo zgornjih deset centimetrov "gnilca", tako da sem kljub počasnem zbiranju meglic in oblakov z veseljem nadaljeval. Z derezami in cepini je šlo lepo po zadnjih ozkih in precej mehkih trakovih snega do vrha Kupa, kjer je so se v prečnici pokazale prve skale. K sreči so tam zajle na zavarovani poti, tako da sem nekako pripraskal čez. Na Križišču me je zajela megla, a sem kljub temu nadaljeval z nahrbtnikom v naročju skozi znamenito "ozko grlo", ki te pripelje na vršna pobočja Jezerske Kočne. Po dobrih treh urah hoje in plezanja sem pospravil dereze in cepine ter se s smučmi odpeljal v meglo.

Vrhnji žleb je na debelo prekrit z idealno podlago, tako da sem bil kar prehitro v Dolcih. Ponoven vzpon na greben Dolške Škrbine. Malo po snegu, malo po skali, malo po zajlah, ... pa sem bil spet na Križišču. Menjava opreme. Brane je držal besedo in me je s teleobjektivom že "čakal" na Zgornjih Ravneh.

Uživaška smučarija po ogromnem snežišču sredi stene, ki z balkona v Češki koči najbolj vabi in kliče! Na žalost sem moral sredi prečnice sneti smuči, ker so skale že pogledale izpod snega, pa še kratek vzpon je na koncu. Še zadnjič sem zamenjam alpinistično in smučarsko opremo.
Sledi najbolj strm in izpostavljen del smučanja. Sneg, ki se kotali izpod smuči mi daje po eni strani malo boljši občutek, po drugi pa se mu moram izogibati, da me ne spodbije. Po zadnjih strmih in ozkih prehodih pa se mi le uspe odtihotapiti iz stene na prostrana snežišča pod steno Kočne, Dolške Škrbine, Grintovca in Dolgega hrbta.

Ko sem doma potem malo brskal po slikah in podatkih, sem ugotovil, da sem prvo ponovitev tega smučanja opravil že pred petnajstimi leti, teden dni preden sva z Davotom presmučala vzhodno steno Matterhorna (11. maja 1994!). Pa naj bo tale spust v spomin na tiste divje stare čase.

Drejc Karničar

  


Fotografije: Drejc Karničar, Brane Žagar

Kategorije:
Novosti SMU SLO Vse objave
Značke:
novosti SMU

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti