Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Celjska koča s Celjem

Večer, Potovanja - Violeta Vatovec Einspieler: Mesto je v zadnjih letih naredilo veliko za ohranitev in predstavitev bogate kulturne dediščine.

Zakaj ne bi prišli za praznike v Celje? Spoznali ga boste še kako drugače kot po športni dvorani Zlatorog in hitro rastočih trgovskih centrih in morebiti še prvem Planetu Tuš.

Celje je namreč v zadnjih letih naredilo veliko za ohranitev in predstavitev bogate kulturnozgodovinske dediščine. Zato vas bodo že informativne table v mestu opozarjale na kulturne spomenike, in če jim boste sledili, vas bodo popeljale na Stari grad, Knežji dvor do Vodnega stolpa, Stare grofije, Herkulovega svetišča, Starokrščanske krstilnice, če naštejemo le najpomembnejše spomenike v mestu, ki so mu že Kelti in kasneje Rimljani pozidali temelje. Moč in ponos pa so mu v srednjem veku dali celjski knezi, ki so slavo celjskih zvezd ponesli daleč v Evropo.

Malokomu je poznano, da celjski pokrajinski muzej hrani najbogatejšo zbirko antičnih izkopanin na Slovenskem. Žal bo muzej oba praznična dneva zaprt, vendar je nedelja še vedno dela prost dan, muzej pa bo odprt. Tu sta na ogled razstavi Svet bogov, o svetiščih, kultih in verovanjih v rimski provinci Norik, ter Svetišča ob reki. Na ogled je tudi izjemno bogata Shuetzova keramika. Žal pa za zdaj ne bo mogoče videti najnovejše pridobitve - arheološke kleti v Knežjem dvoru, kjer so izkopanine antične Celeie, ki so jih odkrili v zadnjih letih prenove Knežjega dvora.

In ko smo smo že pri muzejih, ves čas praznikov bo popoldne odprt Muzej novejše zgodovine v Celju, kjer je poleg stalne postavitve Živeti v Celju na ogled nova razstava v otroškem muzeju Hermanov brlog. Z zgodbo o kraškem ovčarju, edini priznani avtohtoni slovenski pasmi psov, nas ta izčrpna in poučna razstava seznani z vsem, kar moramo vedeti o psih. Zato jo radi obiskujejo otroci in starši.

Praznike, ki so pred nami, praviloma preživljamo v naravi. Kot izhodišče za obisk Celja predlagamo Celjsko kočo. Resda je do nje dobre pol ure vožnje iz Celja, a za prihajajoče praznike primerno izhodišče, če želimo združiti rekreacijo v prijetnem naravnem okolju z doživetjem zgodovinskega Celja in njegove okolice.

Celjska koča je hotel s štirimi zvezdicami, ki nudi temu primerno udobje in razvajanje od namestitve do savn in fitnesa. Hkrati je izhodišče za kolesarje in pohodnike. Lahko se odpravite po poti Celjske čete, po poti XIV. divizije, imajo označeno pešpot in gozdno učno pot. Bližnja Grmada pa je izziv tudi za plezalce. Na Celjsko kočo vodi pešpot, na katero se Celjani odpravijo iz Pečovnika. Ob poti je prenovljena hiša Alme Karlin.

In če se morebiti odločite, da boste tako preživeli praznike, je treba obiskati še celjski Stari grad. Po desetletjih izkopavanj, obnov in rekonstrukcij postaja vse bolj privlačna izletniška točka za Celjane in goste od drugod. Kavarna Veronika, ki so jo umetelno umestili v medzidje Starega gradu, je gotovo ena pomembnejših in tudi zelo atraktivnih pridobitev. Z njo bodo obiskovalci končno lahko prišli vsaj do pijače in skromnega prigrizka in oddiha na izjemni lokaciji z razgledom, vrednim samih Celjskih. V Pelikanovem stolpu na Starem gradu je na ogled razstava izvirnih glasbenih inštrumentov Evforija. Na grad vodijo številne pešpoti, vendar je označena in zato tudi najbolj varna Pelikanova pot.

Za tiste, ki radi raziskujejo, odkrivajo in si želijo vedno novih doživetij, pa priporočamo skok do Šmartinskega jezera. Okolica tega jezera v bližini Celja se je razvija v rekreacijsko-turistično območje. Zaokrožili so nekaj kilometrov pešpoti okoli jezera. Posebno doživetje pa je plovba z Jezersko kraljico, ladjo, ki omogoča tudi gostinske storitve.

In kam na golaž za prvi maj? Na Celjsko kočo in - letos prvič - bo prvomajsko praznovanje tudi v celjskem kopališču na prostem. Vabljeni. 

Violeta Vatovec Einspieler






 


 

Vecer.si 30.04.2009

 

                                         (D. Mladenovič, arhiv STO)
 
Nad kavarno Veronika je razgledna ploščad, ki dopolni čudovit rpogled s celjskega Starega gradu.

Nad kavarno Veronika je razgledna ploščad, ki dopolni čudovit rpogled s celjskega Starega gradu                             (Violeta Vatovec Einspieler)

 

 

 

 

 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti