Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Smučarski bon-ton

Naš obzor, 1931 - Janez Krvavec: Cele kopice knjig in razprav imamo o smučarstvu. Vse naštevajo, kaj se mora in kaj se ne sme. Kako se mora človek pobrati, če napravi piko, kako ne sme obuti nogavic, če noče, da mu noge omrznejo, kako si mora prirediti to in ono, da bo imel take in take koristi od tega.
Jaz bom napisal pa drugače. Kar poslušajte.

Kadar prideš s smučmi na cesto, jih nosi tako objestno, kolikor moreš. Ljudje bodo spoznali, da si posebnost, in s tem boš koristil smuškemu sportu. Predvsem pazi, da boš sunil s konico palice vsakogar za čevelj, ki gre pred teboj. Vendar mora opaziti, da korači za njim smučar.

Štorkljaj na vso moč in govori glasno, da se bodo vsi ozirali. Potem pa zasmehuj tega ali onega dobrega smučarja in pripoveduj, koliko si boljši od njega. Prav gotovo ti bodo vsi verjeli in te občudovali.

Pri smučanju preko gričkov, kjer začetniki poizkušajo svoje prve korake, se norčuj, da bodo vsi bežali pred teboj. Vsi bodo najbrže mislili, da ti še nikoli nisi naredil pike. Kar prismučal je na svet, bodo govorili ljudje, ki te bodo občudovali v vsej tvoji imenitnosti.

Ogovarjaj in sili se vsaki začetnici, ki komaj lovi sapo. Prav od srca ti bo hvaležna za to. Kadar voziš za njo, glej, da se ji boš držal čimbolj za petami. To ji bo vlilo veliko sigurnost in je praktično zlasti, če ona pade. Tedaj boš lahko pokazal, kaj znaš.

Kadar prideš v kočo, sedi prav gotovo na prostor, ki je zaseden ali rezerviran. S tem boš pokazal, da se zavedaš vseh svojih pravic. S svojim nahrbtnikom in opremo izkušaj zavzeli čimveč prostora. Svoje smuči nasloni ob lepo poslikano steno in jo ureži z mokrimi čevlji naravnost v parketirano sobo, kadar obiščeš prijatelja. Vsak te bo vesel in bo komaj čakal, da ga zopet obiščeš. V planinski koči pa pazi, da ne boš pustil preveč šip celih. Saj taka zabava ni tako draga. Ljudje te pa le občudujejo. Če moreš, snemi tudi s svojo smučko kako svetilko. Če je petrolejka, potem s svojo nerodnost jo skoro gotovo ne boš povzročil požara. Prav prijatelj boš postal z oskrbnikom.

Na noben način pa ne pozabi biti na vso moč surov z oskrbnico. Kaj bo ženska zapovedovala moškemu! Ona se mora pokoriti tvoji volji. Saj ti itak nič ne more. Ženska te menda vendar ne bo postavila pod kap. Ti si močnejši, in to pokaži pri vsaki priliki. Kadar ti bo predložila račun, reduciraj na vse pretege. Sedaj je kriza. Morda se bo dalo pa vendar kaj doseči. In za vino mora tudi kaj ostati. Med potjo ne smeš trpeli žeje.

Kadar je ura deset ali več, na noben način ne smeš molčati. Deri se na vse grlo. Najmanj pa tako, da se bodo zbudili vsi, ki so trudni. Jako ti bodo hvaležni in bodo tihi kakor miš, če te bodo spoznali, kadar boš spal ti.

Na skupnem ležišču ropotaj kolikor časa, moreš, preden zaspiš. To je kolegialnost prve vrste. Predevaj stvari iz nahrbtnika v žepe in iz žepov zopet v nahrbtnik. Odvijaj papirje in jih mečkaj. To spečemu tako dobro de. Kar pa je glavno: reži se vso noč, hrkaj in pokašljavaj, da ne bo mogel nihče spati. Če te bo kdo prijazno opozoril, da miruj, ga nahruli, kolikor se največ dna. Potem pa godrnjaj in zabavljaj vso noč.

Svoje čevlje postavi vedno spečemu tik pod obraz. Bolj ko smrde, bliže mu jih postavi. Naj sanja o vijolicah. Ne bodi zavisten in pusti mu prijetni sen ... Kadar boš moral pa na oglede, si obuj okovanke in splezaj preko vseh spečih. Obrcaj jih tako, da bodo bolj čutili tvojo prisotnost kakor posledice pik. To je jako plemenito.

Če imaš s seboj ženo in družino, glej, da boš središče vsega občudovanja. Zmerjaj ženo za vsako malenkost. Deri se nad otroki in jim ne dopusti mirnega trenutka. Čim težja je pot in čim neprijetnejša je za ženo, tem bolj jo draži. Naj si ne domišljuje, da so njene hlače prave. Ti si gospodar pri hiši. Zato je čisto prav, če svoji družini pokvariš vse užitke s svojo sitnostjo.

Če srečaš zjutraj znanko, ki leži v snegu, jo vljudno ogovori. «Ah, dobro jutro, milostljiva. Tako zgodaj, pa že na nogah.« Bodi prepričan, da bo ona videla v tebi vzor kavalirja.

Kadar se oblečeš v smuški kroj, ne pozabi privezati okoli vratu rdeče rute. In bele pike naj ima. Vsak junec bo imel veselje s teboj. Na glavo pa natakni na vsak način belo albansko čepico, drugače ljudje ne bodo vedeli, da si bil lani na velesejmu.

Za pasom nosi velik lovski nož. Ročaj mora biti kar se da neroden in robat. Tvoja pojava bo pridobila na slikovitosti. Pri piki pa tak okrasek ni skoro nič nevaren.

K smučem se dobro poda pipa. Tudi tisti dečko v filmu »Vihar na Mont Blancu« jo je kadil. Ti moraš biti vendar petkrat lepši od njega. In tudi v modnih žurnalih imajo po navadi smučarji pipe in na reklamah za maže, na plakatih itd. Potem pa zažgi svojo pipico, ki mora biti ravna in dolga, če le moreš, ravno takrat, ko se pripravi omizje, kjer gostuješ, k jedi. Ti si ne moreš misliti, kako dobro je kosilo, če smrdi po tvoji žlindri. In ker nisi vajen pipe, pljuj po tleh in okoli sebe, da se bo vse svetilo. To te bo dvignilo nad povprečnost. Da pa popraviš svoj grdi duh iz ust, izprazni nekaj čašic žganja »Zeleni« bo prav čedno učinkoval.

V gostilnah, po kočah in zavetiščih nikakor ne zapiraj vrat za seboj. Skrbi za prepih, kjer se bo dalo. Prav posebno še, če si bo kdo preoblačil oznojeno srajco. Smučarji morajo biti vendar utrjeni. In ko si v koči sam zavezuješ čevlje, obesi razmočene in preznojene nogavice na vsak način nad štedilnik, kjer kuhajo kosilo. Saj imaš dober želodec, ljudje pa bodo mislili, da si tega že od doma vajen.

Nikakor ne smeš pozabiti na svojo možatost. Zato preklinjaj in kvantaj, da se bodo poslušalcem lasje ježili. Izkušaj v tem pogledu vplivati precej internacionalno. Zakaj ves sport je internacionalen in skrbi za zbližanje narodov. Kolni torej v vseh jezikih kar na debelo. Naj vedo, da si kosmopolit. Prav posebno pa uporabljaj molitvice, ki si se jih naučil pri vojakih in med vojno od italijanskih ujetnikov. Tako ubrano done ti temperamentni ocvirki ...

In smučarke, smučarke. Fantki.

Zavedajte se svoje ženskosti najbolj takrat, kadar je to najmanj potrebno. Ko bo smuka najlepša, tedaj omedlite ali pa se kako drugače sesedite. Kaj bi se dedci smučali. Naj vam pomagajo in pokažejo svoje kavalirstvo. Enemu obesite smuči, drugemu nahrbtnik. Tistemu pa, ki vam je najbolj všeč, poverite svoje trudno in izčrpano telo. Da bo laže prenašal sladko breme, koketirajte z njim in mu podžigajte kri. Ko pa bo računal z vašo naklonjenostjo, mu pokažite fige in ga pustite na cedilu, kakor vas je on v zadregi pustil, da ste obsedeli v snegu. Če boste ravnale tako, potem boste priljubljene v vsaki družbi. Smučarji bodo komaj čakali, da se jim pridružite.

I no, pa še drugič kaj.

Janez Krvavec

Objavljeno v Našem obzoru, ilustrirani reviji za odraslo mladino, letnik III, 1931, štev. 1, stran 15-16.

Avtor Janez Krvavec je verjetno Janez Kveder, znani skalaš, organizator visokogorskih turnih smukov.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti

1 komentarjev na članku "Smučarski bon-ton"

Greta Kastelic,

Zanimivo branje :-)

Se pa časi (krize) očitno ponavljajo:

Kadar ti bo predložila račun, reduciraj na vse pretege. Sedaj je kriza. Morda se bo dalo pa vendar kaj doseči.

Naj bodo varne poti.

Greta

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti