Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Klopa odstranimo sami in čim prej

Večer, Zdravo življenje - Zvezdana Bercko: Najboljša preventiva pred boleznimi, ki jih prenašajo klopi, je dobra zaščita med bivanjem v naravi.


 
Bivanje v naravi ima številne ugodne učinke, ki odtehtajo nevarnost okužbe z boleznimi, ki jih prenašajo klopi.
 
Bivanje v naravi ima številne ugodne učinke, ki odtehtajo nevarnost okužbe z boleznimi, ki jih prenašajo klopi (Andrej Petelinšek)

Ljudje večkrat pravijo, da je klop najnevarnejša "zver" pri nas, nekateri si zaradi klopov niti ne upajo več v gozd. Pretiran strah pred boleznimi, ki jih klopi prenašajo - pri nas sta najbolj znani in pomembni lymska borelioza in klopni meningoencefalitis - je odveč, potrebna pa sta previdnost in ustrezno ukrepanje, opozarja dr. Franc Strle s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana.

Vsi klopi niso okuženi

Delo v gozdu oziroma zahajanje na območja, kjer je veliko klopov, sicer pomeni določeno tveganje zaradi bolezni, ki jih prenašajo klopi, vendar ima bivanje v naravi številne ugodne učinke, ki to nevarnost zagotovo odtehtajo. Poleg tega je možnost, da po vbodu klopa zbolimo, na srečo razmeroma majhna. Okuženi niso vsi klopi, ampak le manjši del, in tudi če nas vbode okužen klop, se le redko okužimo. Prav tako zboli le del okuženih ljudi.

Sorazmerno majhno tveganje za nastanek bolezni, ki jih prenašajo klopi, se da z enostavnimi ukrepi še zmanjšati. Infektolog dr. Strle opozarja, da poskrbimo za primerno obleko, ko gremo v naravo. Telo naj bo čim bolj pokrito: hlače naj bodo dolge, s hlačnicami v obuvalu, srajca z dolgimi, zapetimi rokavi, oblačila pa svetle barve, saj na njih lažje opazimo klope. Možna je tudi zaščita z odvračali ali repelenti, vendar zaščita s sredstvi za odganjanje mrčesa ni povsem zanesljiva in deluje sorazmerno kratek čas. Ta sredstva so tudi potencialno škodljiva, še posebno ob pogosti in nepravilni uporabi.

Kako odstranimo klopa

Če klopa vendarle dobimo, ga čim prej odstranimo. Najpomembnejše je torej, da se takoj, ko pridemo iz gozda, pregledamo in odstranimo prisesane klope. Če to naredimo dovolj zgodaj, je možnost okužbe manjša.

Kako pravilno odstranimo klopa? Primemo ga s pinceto tesno ob koži in previdno izvlečemo. Če to naredimo sunkovito, je več možnosti, da se bo klop zatrgal. Če ostane rilček v koži, to za prenos okužbe s klopa na človeka sicer ni nevarno, lahko pa rilec in del telesa, ki ostane v koži, povzroči ognojitev. V redkih primerih nam delčka klopa, ki ostane v koži, z enostavnimi postopki ne uspe odstraniti. To ni in ne sme biti razlog za kirurški poseg. V takih primerih je najbolje počakati in odstranitev preložiti za nekaj ur oziroma na naslednji dan.

Nekateri skušajo odstraniti klopa tako, da ga vrtijo v smeri urnega kazalca ali nasprotni smeri, drugi kanejo nanj kapljico olja ali sline. Ti načini odstranjevanja so uspešni predvsem v primerih, ko so klopi prisesani razmeroma kratek čas, manj uspešni od odstranjevanja s pinceto pa, kadar jih odkrijemo kasno in so zariti globoko v kožo.

Ker v zadnjem času vse več ljudi pri odstranjevanju klopa išče medicinsko pomoč, strokovnjaki opozarjajo, da za odstranitev klopa iz telesa ne potrebujemo pomoči zdravstvenega osebja. Na ministrstvu za zdravje poudarjajo, da odstranjevanje klopov ni naloga zdravstvene službe oziroma je to le v izjemnih primerih, ni razlog za kirurški poseg in predvsem ne more biti razlog za obisk ambulante ob treh ponoči.

Zvezdana Bercko

 

 

Vecer.si 28.04.2009

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti Večer

2 komentarjev na članku "Klopa odstranimo sami in čim prej"

Marko Kern,

Ima kdo izkušnje s temi elektronskimi odganjalci:

http://www.malezivali.com/cgi-bin/stran.pl?id=4&izris=izpisiNovico&st_pod=74&jezik=slo&templ=0


Rudi Butinar,

Vsekakor si članek "Klopa odstranimo sami in čim prej" zasluži pohvale. Dobro bi bilo tudi opisati opazovanje mesta ugriza klopa, ker same spremembe na mestu ugriza klopa nakažejo ali se je prenesla okužba s klopa na človeka in se na podlagi tega odločiti za obisk zdravnika.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti