Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Prebrali smo: OŽARJENI KAMEN (Franček Knez)

Bila je dolgo načrtovana, težko pričakovana, z zamudo rojena in tem bolj zaželena. Knjiga, ki naj bi v bralčeva ušesa prinesla zven melodije jekla v kamnu in mu šepetala poezijo mrtve narave.
Sedaj je tu, s črnim na belem postrežena ...

Na tisoče preplezanih smeri, na stotine prvenstvenih poti skozi somrak neznanega je prehodil ta vrč, ki si je že v rani mladosti izbral pot uporne vztrajnosti, ki ga je nazadnje obtolčenega - a vendarle celega - pripeljala samemu sebi naproti. In sedaj si lahko mirno prizna, da je bila pot res drzna, prav takšna, kakršne si je nekoč zaželel. Franček je na njej zrasel v legendo, ki jo je oblikovala samosvojost, utrdila pa velika alpinistična dejanja.

Knjiga je sestavljena iz različnih plezalskih in življenjskih okruškov. Ti z bralčevimi občutenji gradijo mozaik, ki se vseskozi skriva za tančico skrivnosti, ki jih prinašajo naslednji koščki. In teh je mnogo, kajti nabralo bi se jih lahko celo človeku, ki bi šesttisočkrat prečkal srednje prometno cesto. Franček je preplezal skoraj toliko alpinističnih smeri vseh težavnosti doma ter v visokih gorah tujine in na himalajskih odpravah.

Človek bi se lahko ob branju nekaj časa smejal, nekaj časa premišljeval o zrncih soli, ki so odpadla od posameznih globokih misli, in si celo otrl solzo ob neizprosnosti resnice, ki se prikljuva skozi šibkost življenjskih fug. Prav ničesar ni bilo podarjenega, vse je bilo trdo prigarano in kot táko vzeto, dobro ali pa slabo.

Nekje je bilo zaslediti primerjavo med Ožarjenim kamnom in Potjo Nejca Zaplotnika. Kljub stičnim točkam - bi se ji odrekel. Pot je pisal mladenič na višku življenjskih moči, ki je vase verjel do zadnjega, a ni vedel, kako se bo izteklo. Ožarjeni kamen pa je zgodba zrelega človeka, ki že ve, da se je izteklo prav, in se temu dejstvu skupaj z nami čudi v tej pripovedi - za spomin na tisti čas, ko je hodil nad prepadi.
Morda le še tole; obe omenjeni knjigi sta prekratki ...

Dušan Škodič

Kategorije:
Novosti BIB SLO Vse objave
Značke:
BIB novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti