Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Turni smuk Rodica

33. turni smuk z Rodice na planino SuhoJanez Pikon: Turno smučarski raj z Rodice nižje med Ulcami do planine Suha si tudi po današnjem turnem smuku ohranja sloves turno smučarske gore. Neugodne vremenske razmere so nam dopuščale dobro vidljivost z idealnimi snežnimi pogoji.

Turni smuk Rodica

Slovensko športno in turistično smučanje se je rojevalo v Bohinju pred sto leti. V tem času je smučanje pripadalo planinstvu, saj so bile gore edino smučišče. Prvi slovenski smučarski tečaj je bil leta 1913 v Bohinju. Dve leti kasneje se je začela prva svetovna vojna, v kateri je skozi Bohinj vodila ena glavnih poti na Soško fronto. Avstrijska vojska je imela v bojnih enotah tudi smučanje. Po vojni je ostalo precej vojnega materiala, med drugim tudi smučarska oprema. Zato ni bilo težko v Bohinju srečati lovca, gozdarja ali planinca pozimi na smučeh. Precej tega je ostalo zabeleženo na fotografijah Valentina hodnika in Janka Ravnika.

Planina Suha, leta 1957, košarica s medaljami, Rodiški veterani Janko Lapajne, Franc Podlipnik (Anžlin), Jože Podlipnik

Prvo jugoslovansko zimska državno prvenstvo je bilo leta 1921 v Bohinju. Tekmovali so v smuških tekih, skokih sankanju in drsanju na jezeru. Naslednje leto je bila ustanovljena v Bohinju prva sekcija Turističnega kluba Skala. Klub se je ukvarjal tudi s turnim smučanjem. Na Bohinjski Bistrici je delal priljubljene smuči Triglav kolar Franc in Jakob Rozman - Rodar.

Rodica (1966 m), plania Suha

 V času, ki ga pomnijo naši najstarejši člani, to je pred vojno, so delovala na Bohinjski Bistrici tri smučarska društva: klerikalni Prosvetarji, liberalni Sokoli in Smučarski klub, ki ga je vodil Tomaž Godec. Vsak je imel svoje smučišče in svoje prireditve.

33. turni smuk z Rodice na planino Suho, 33. Turni smuk z Rodice

Zato se ni čuditi, da je leta 1934 zapisal Rudolf Badjura v svojem Zimskem vodniku: »Bili so časi in ljudje, ki so mislili, da je v Sloveniji samo en kraj, in sicer Bohinj, ki pride v ozir za zimski šport.«

Bohinjci moramo biti ponosni na svojo tradicijo, posebno če je kaj ostalo od nje. Recimo, da je to tudi naš turni smuk Rodica - Suha.

Rodica, ki je blizu smučišč smučarskega centra Vogel, je bila cilj za turno smučanje že pred vojno. Radovljiška podružnica SPD je imela na planini Suha pred sto leti svojo kočo »Rodica.« Na Rjavi skali so imeli skalaši svoj dom pred sedmimi desetletji. Turno smučanje so gojili prednostno.

Današnji planinci so bili v času priprav na proslavo dvestoletnice prvega vzpona na Triglav, v zagonu. To se je videlo v organizaciji mladinskega in alpinističnega odseka. Naneslo je, da je Planinska zveza Slovenije organizirala turni smuk z Rodice z udeležbo italijanskih in avstrijskih planincev. Bohinjci, ki so sodelovali, so bili navdušeni in so sklenili, da zadevo nadaljujejo v spomladanskem času. Po stari planinski navadi: brezplačno za vse udeležence.

Posebnost našega turnega smuka je v tem, da se praviloma povzpnemo z žičnicami. Smučarski center Vogel nam odobri popust. Do Rodice (1966 m) se vzpenjamo po grebenu, s katerega je razgled proti jugu v Soško dolino, v lepšem vremenu, tudi do morja. Proti severu občudujemo panoramo Julijskih Alp. V normalnih zimah je povratek v dolino. Drugače si pomagamo z avtomobili po gozdni cesti pod planino Suho.

V tej zgodbi moramo omeniti dva odlična moža, navdušena za planinstvo in smučanje. Prvi je Franc Podlipnik - Anžlin, lastnik obnovljenega stanu na planini Suhi. To je pravi gostitelj vseh turnih smukov z Rodice. Tu dobimo medaljo in se okrepčamo s čajem. Drugi je Janko Lapajne, dolgoletni predsednik planinskega društva, ki neutrudno skrbi za vse pravočasne ukrepe. Oba sta postala osemdesetletnika, pa še ne odnehata (Anžlin že pokojni). Omeniti moramo še tretjega moža, ki je spravil informacijo na internet, skrbi za vreme in reševalno službo, ki k sreči še ni imela težjega dela, to je Lojze Budkovič.

Stalno pa mora sodelovati še delovna ekipa, saj je treba pripraviti številne zadeve, od priprave drva so kuhanje čaja. Tudi tu se najde zadovoljstvo, če je le smuk uspešen in z triintridesetimi prireditvami smo svojevrstni rekorderji.

Omenili smo medaljo. S tem običajem je začel Franc pred osmim turnim smukom. To pomeni, da so se medalje delile štiriindvajset let. Do pred devet let nazaj jih je vedno nažagal Franc. Prvič jih je porisal Tone Peternelj na roko, naslednje so tiskane. Zadnjih devet let ga je nasledil Janko Arh. Običajno je petdeset medalj premalo.

Kratek pregled turnih smukov z Rodice. Podatke zbirala in zapisovala Lojze Budkovič in Ivan Veber.

17. april 1977 - 01. V izjemnem dnevu se nas je šesterica povzpela z Vogla na vrh. Sneg je bil mestoma poledenel, zato je smuka zahtevala zbranost in previdnost. Prečili smo severno pobočje Rodice in se povzpeli na sedlo med Raskovca. Nadaljevali smo pod Velikim Raskovcem in se po dolini dvignili na Poljanski vrh in Konjski vrh. Na koncu nas je z izjemnimi razmerami nagradila Žalostnica.

25. marec 1978 - 02. Lep dan z odličnimi razgledi. Sneg je bil na grebenu poledenel. Od peterice udeleženih smo se trije spustili proti planini Poljani in v Barečo dolino. Na osojnih legah uživaška smuka po pršiču.

1979 - 03. podatki manjkajo.

14. april 1980 - 04. Turni smuk smo organizirali v okviru akcij PZS. Kljub sumljivemu vremenu se ga je udeležilo 24 turnih smučarjev. Z vrha smo smučali na Suho in dalje do Ribčevega Laza.

5. april 1981 - 05. Pri organizaciji smo imeli veliko srečo, saj smo ujeli zadnjo nedeljo s snegom na relaciji Rodica - Suha. Razmere za smuko kljub skromnim snežnim razmeram pa odlične. Ture se je udeležilo 47 turnih smučarjev.

28. marec 1982 - 06. Tradicionalni turni smuk je kljub slabšemu vremenu obiskalo 76 turnih smučarjev.

24. april 1983 - 07. V slabem vremenu se je smuka udeležilo 12 turnih smučarjev. Razmere so bile odlične, smuka možna le do planine Suha.

21. april 1984 - 08. Turnega smuka se je udeležilo 114 smučarjev, naslednji dan v nedeljo pa še 50 smučarjev, ti so mislili, da je bil turni smuk organiziran na nedeljo.

31. marec 1985 - 09. Kljub sprva jasnemu vremenu je kasneje čez greben udaril jug in orientacija je postala problematična. Na srečo se ni nihče izgubil. Spustili smo se v dolino. Turnega smuka se je udeležilo 74 turnih smučarjev.

6. april 1986 - 10. tradicionalnega smuka se je kljub meglenemu vremenu udeležilo 170 turnih smučarjev. Za boljšo orientacijo smo postavili zastavice in se varno spustili v dolino.

14. april 1987 - 11. Izjemen dan. Udeležba preko 180 turnih smučarjev. Razmere za smuko do Suhe odlične, nižje pa je bil sneg že gnil. Smučali smo do Gostišča Rožič.

17. april 1988 - 12. Prelep dan z odličnimi razmerami. Turni smuk je obiskalo 57 smučarjev. Smučali smo do gozdne ceste v Bareči dolini.

1989 - 13. Zaradi skromnih snežnih razmer turnega smuka nismo organizirali.

29. april 1990 - 14. Turni smuk je bil izveden v zelo lepem vremenu.

16. marec 1991 - 15. turnega smuka se je v lepem vremenu in idealnih razmerah udeležilo skoraj 200 turnih smučarjev, smuka je bila možna do doline.

26. april 1992 - 16. V prelepem vremenu iz Bareče doline na vrh Rodice. Odlična smuka, na planini Suha do 120 cm snega. Turnega smuka se je udeležilo 50 smučarjev.

24. april 1993 - 17. Zaradi izjemno toplega vremena je sneg uspešno kopnel. Sneg je bil samo po dolinah, smuka do planine. Turnega smuka se je udeležilo 30 smučarjev.

19. marec 1994 - 18. Zaradi slabe vremenske napovedi je Lojze Budkovič že v petek postavil zastavice, ki so pomembno odigrale svojo vlogo. Na turo z Bareče doline se je odpravilo 50 turnih smučarjev.

1. april 1995 - 19. Kljub manj obetavni vremenski napovedi se je turnega smuka udeležilo 100 turnih smučarjev. Idealne razmere za smučarijo, ki je bila možna do doline.

13. april 1996 - 20. V megli s Šije po sledeh proti vrhu Rodice. Tik pod vrhom se je izza oblakov občasno prikazalo sonce. Spust na Suho in v dolino (do Rožiča). Turnega smuka se je udeležilo 30 turnih smučarjev.

5. april 1997 - 21. Na turo smo odšli z Bareče doline, nekaj jih je prišlo z Vogla. Vreme idealno, razmere enkratne. Udeležba 60 turnih smučarjev.

25. april 1998 - 22. Ponoči in zjutraj je deževalo. Okrog 7. ure se je pričelo od severa jasniti. Iz Bareče doline proti Suhi se nas je odpravilo 25 turnih smučarjev. Sneg do Suhe je bil gnil, višje pa boljše razmere.

21. marec 1999 - 23. Z Vogla po mestoma poledenelem snegu proti vrhu. Vreme je bilo kljub slabi napovedi lepo in mirno. Vrhnje pobočje Rodice je bilo delno kopno, ker je veter spihal sneg. Dobre razmere za smučarijo do Suhe, nižje pa smučanje s presledki. Turnega smuka se je udeležilo 35 zvestih obiskovalcev tradicionalne akcije.

25. marec 2000 - 24. Kljub slabi vremenski napovedi smo ujeli odlične razmere. Na turo smo odšli iz Bareče doline. Spust do Suhe je bil užitek v odličnem pomladanskem snegu. Planino Suho je pokrivala še meter debela snežna odeja. Turo je obiskalo 40 udeležencev. Smuk smo prvič predstavili na bohinjski spletni strani.

24. marec 2001 - 25. jubilejni turni smuk so nekoliko »pokvarili« otoplitev, megla in v višinah južni veter. Zaradi varnosti smo postavili zastavice. Razmere pa niso odvrnile 85 smučarjev in pešcev od meglene Rodice. Spust na Suho je bil prava pomladanska poslastica.

30. marec 2002 - 26. V prelepem jutru je 80 smučarjev odšlo iz Bareče doline proti vrhu, saj se je zima v dolini hitro poslovila. Sneg je bil kot beton, vendar je Janez poglobil stopinje v snegu za lažji prehod. Na Suhi so nas ponovno gostili Rodiški veterani. Ekipa je stara, saj je Franc Podlipnik (Anžlin) prestopil v klub 80. letnikov. Turnega smuka se je udeležilo 80 turnih smučarjev, ponovno z mednarodno udeležbo, dva Hrvata in en Rus.

19. april 2003 - 27. Zjutraj je bilo v Bareči dolini kislo vreme z dežjem in snegom. Kljub temu se nas je 38 odpravilo na Suho, kjer smo v Anžlinovem stanu zaradi varnosti zaključili uradni del smuka. Deseterica se je vseeno odpravila na Rodico in užival v odličnem pršiču. Rodiški veteran in dolgoletni predsednik Janko Lapajne je potrkal na vrata 80. letnikov.

25. april 2004 - 28. Muhasta zima in nezanesljivo aprilsko vreme sta že povzročila malo panike zaradi prestavitev akcije. Nenapovedano lepo nedeljsko jutro pa ni zatajilo. S pomočjo žičničarjev smo se že okoli 9. ure lahko smučali po idealno omehčanem srenu na planino Suho. Ob vzponu proti vrhu smo v mislih že vijugali po bogato zasneženih pobočjih Rodice. Vrh nas je pričakoval z odličnimi razgledi vse do morja in le del Julijcev se je skrival za oblaki. Na ušesa je prišla nenavadna zgodba o nenapovedanem obiskovalcu turnega smuka. Jutranja predhodnica s Suhe se je na vrhu srečala z velikim kosmatincem. Od presenečenja je vsem udeleženim zastala sapa. Medved jo je ucvrl na Primorsko, trojka pa po odličnem srenu na Suho. Glavnina pa je kljub sunkovitemu severovzhodniku nekaj časa vztrajala na vrhu. Na Suhi pa so že nekoliko ostareli Rodiški veterani poskrbeli za domače vzdušje 55 obiskovalcem. Z veseljem smo si obesili lične lesene kolajne, ki jih je prispeval Janko Arh. Smučali smo do ceste pod Suho.

28. marec 2005 - 29.  je bil kljub manj obetavni napovedi odpeljan na velikonočni ponedeljek. Pomladanske temperature so omogočile dostop z jeklenimi konjički po gozdni cesti do mosta čez Malo Suho. Pot do planine ni bila prenaporna. Čeprav je vršno pobočje Rodice že kazalo pomladno podobo, je 65 udeležencev zadovoljnih smučalo po razmehčanem srenu na Suho. Rodiški veterani so pri Anžlinovem stanu poskrbeli za okrepčilo in primerno razpoloženje. Lične kolajne so dobile nove skrbnike. Skratka, prijatelji prelepih smučarskih terenov Rodice nismo bili razočarani. Po petih kilometrih dolgem spustu s skoraj kilometer višinske razlike, smo srečno prispeli v dolino.

8. april 2006 - 30.  Za dostop do Šije smo po ugodni ceni koristili naprave Smučarskega centra Vogel. Sledil je spust po skorjastem snegu v smeri široke doline proti Suhi. V osojah nas je pričakal celo pršič. Zgodba s pršičem se je nadaljevala proti žlebu in Ulcam. Prehod v pobočja Male Rodice in vrhu Rodice pa je bil pomrznjen. Močno aprilsko sonce je to težavo kmalu razrešilo. Počitku na vrhu je sledila odlična smuka na Suho. Za čaj in aperitiv so tokrat poskrbeli Janez, Grega, Miljenko, Alenka in Joža. S Šije so smučali rodiški veterani, na čelu s častnim predsednikom PD Boh. Bistrica in ugotovili, da zadeva poteka po ustaljenem protokolu. Kolajne, ki jih je izdelal Janko, so prav tako našle nove lastnike. Nekateri so jo hitro smučali v dolino, drugi smo se predali lepemu vremenu in prijetnemu druženju. Spust v dolino je bil v razmehčanem snegu. Strnjena snežna odeja je bila prekinjena v spodnjem delu gozdne ceste (Gatejev ovinek). Jubilejnega turnega smuka se je udeležilo 120 smučarjev. Udeležba je bila ponovno mednarodna. Vsi udeleženci smo srečno pršili v dolino.

 4. april 2007 - 31. Odlične razmere in ugodna vremenska napoved sta bila odločilna za napoved Rodice (31. turni smuk) v soboto, 14. aprila. Poletne temperature niso prizanašale snegu, saj ga je v slabem tednu pobralo skoraj tri četrt metra. To je omogočilo v sobotnem jutru udoben dostop z avtomobili po kopni gozdni cesti pod Suho. Strnjen sneg se je pričel nad Klancem. Na Suhi smo srečali Gabra in Andreja, ki sta opravila z zgodnjim smukom z vrha Rodice. Razveselila sta nas z novico o odličnih razmerah. O tem smo se kmalu sami prepričali, saj so bile širne poljane pokrite z odličnim srenom.

20. april 2008 - 32. Postanek na Suhi za okrepčilo, vpis v knjigo in v spomin še lična kolajna, je že ustaljena praksa turnega smuka. Čeprav smo se letos poslovili od enega izmed pobudnikov turnega smuka, Franca Podlipnika - Anžlina, njegov stan ni zaprl gostoljubnih vrat. Po zaslugi Alenke, Matija in Joža Odarja, smo dobili okusen čaj in šilce »ta kratkega.« Vse dobrote so prinesli v soboto, med potjo jih je dvakrat pošteno napralo. Nebo nad Suho se je ob postanku skoraj otreslo oblakov. Močno pomladansko sonce je neusmiljeno obračunavalo z dober meter debelo snežno odejo. Nekaterim duša ni dala miru in so se ponovno povzpeli na greben in od vijugali po nedotaknjenih strminah. Drugi smo poklepetali s starimi znanci turnega smuka, Rodiškimi veterani, kerlci iz Baške grape. Popoldne smo še počakali zadnjega udeleženca iz Varaždina, ki se je po napornem gaženju snega srečno vrnil z vrha. Pomagali smo pospraviti klopi in mize pred stanom. Spustili smo se v bukov gozd in smučali korak do avtomobilov na gozdni cesti. Rodica nam je ponovno napolnila baterije.

19. april 2009 - 33. turni smuk preko planine Suha do Rodice začnemo na predelu Modrasovec pod Barečo dolino. Ne preveč lepo vreme nas spremlja vso pot do planine in višje. Vseeno dobra vidljivost in kvalitetna snežna podlaga nas opogumljata, da bo tudi letos Rodica postregla z prijetnimi presenečenji. Pod vrhom nas sprejme močan veter in nas dodatno spodbudi k čim prejšnjemu povratku po pobočju do planine Suha, kjer nas lepo postrežejo in tradicionalno obdarijo. Kljub drugačni svetlobi je bilo smučanje prijetno in kar prehitro so nas na planini sprejeli z raznimi dobrotami. Kljub vedno slabšemu vremenu, začelo je rahlo deževati, opazujem, da se z menoj vred nikomur, še nikamor ne mudi. Vrnitev po pobočju Klanci in nižje obiščemo še »ta debelo smreko« in se s smučmi po gozdni cesti vrnemo na izhodišče, ter zopet zaključimo prijetno in uspešno turno smučarsko Rodico. Turnega smuka se je udeležilo 74 smučarjev.

11. april 2010 - 34. turni smuk. Sneg na cesti ni dopuščal, da bi se pripeljali vse do odcepa steze, ki drži na Suho planino In že skozi gozd so bile dobrodošle dereze. Zgoraj nad planino pa je kljub hladnemu, vetrovnemu a tudi sončnemu vremenu, šlo večinoma kar s kožami na smučeh. Novozapadlega snega je bilo »ravno prav.« Vzpona na Rodico se v razmerah, ki so (bile v nedeljo) ne bi veljalo lotiti brez derez in cepina. Smučanje z Rodice je letos (po še nedokončnih podatkih) opravilo preko 100 turnih smučarjev iz vse Slovenije, eden je prišel celo iz tujine.

16. april 2011 - 35. turni smuk. Leto za letom se zberemo na vrhu Rodice alpinisti, turni smučarji in zaljubljenci v našo Rodico. V soboto, 16. aprila, smo izpeljali že petintrideseto ponovitev. Tokrat nam je pomlad precej stanjšala snežno odejo. Mrzli severnik je poskrbel za trdo in zahtevno podlago, ki je nekoliko zredčila udeležbo. Viktor, Rok in ostali redni obiskovalci so v toplejših dnevih naredili pravo stopnišče skozi žleb Ulce. Pred glavnino smukačev (letos nas je bilo okoli 50) je na planino peš, s čilim korakom in nič kaj zadihano prispel častni predsednik PD Bohinjska Bistrica Janko Lapajne. Janko, ki se je rodil v letu 1923, je tokrat obiskal nekatere vzpetine ob planini, z vzponom na Rodico bo počakal toliko časa, da postanejo steze kopne. Prijazno osebje v Anžlinovem stanu je poskrbelo za izdatno okrepčilo. Pehtranova potica ter »bohinjska zaseka na domačem kruhu« v roki, nasmeh in prijetni pogovori ob zaključevanju sezone turnih smukov s samimi legendami Rodice. Turni smuk Rodica je resnično dogodek, kjer se uživa.

27. april 2012 - 36. turni smuk. Letošnjega turnega smuka z Rodice, 36. po vrsti se je v lepem vremenu in ugodnih snežnih razmerah udeležilo 50 turnih smučarjev in pohodnikov, smuka je bila tokrat možna do planine Suha (1385 m).

14. april 2013 - 37. turni smuk. Zjutraj smo se zbrali na spodnji postaji žičnice Vogel in ob 7.45 so gondole, polne turnih smučarjev pričele voziti na Vogel. Polni pričakovanj smo se s sedežnicami odpravili na vrh s soncem obsijane Šije, od koder smo se spustili proti planini Suhi. Že po prvih zavojih smo ugotovili, da so razmere za smučanje popolne. Malo nad planino Suho smo se srečali s turnimi smučarji, ki so prišli peš iz doline. Proti vrhu smo hodili v skupinicah in kamorkoli si pogledal, si videl turne smučarje. Vzdušje je bilo krasno že na poti navzgor. Na vrhu Rodice je bila prava gneča, vendar še vseeno dovolj prostora za vse. Smuka navzdol pa odlična - trda podlaga, na vrhu pa deset centimetrov »odjenjanega« snega. Med smučanjem navzdol smo vriskali od veselja. Na planini Suhi so nam v Anžlinovem stanu prijazno ponudili čaj, zaseko in nekaj kratkega. Nekateri so se domov odpravili preko Vogla, drugi pa smo se veselo prismučali do glavne ceste na Laškem Rovtu. Letos smo zaradi lepega vremena in dobrih razmer pričakovali več ljudi, kot v prejšnjih letih, ko se je število obiskovalcev turnega smuka gibalo okoli številke sto. Vendar tokrat je število obiskovalcev na turnem smuku preseglo vsa pričakovanja. V knjigo vpisov se nas je na planini Suhi vpisalo 225, čeprav se nekateri niso vpisali, ker so se iz Rodice podali direktno nazaj proti Voglu. Viktor Repinc, stalni obiskovalec planine Suhe in Rodice, je povedal, da toliko ljudi na Rodici še ni videl. Tudi v knjigi vpisov v katero se vpisujejo obiskovalci turnega smuka od leta 1987 naprej, je bilo do danes največ obiskovalcev vpisanih leta 1987, ko se jih je vpisalo 180.

06. april 2014 - 38. turni smuk. Danes sem se v spremstvu Mareta in Janje udeležil tradicionalnega turnega smuka iz Rodice, ki ga organizirajo Bohinci. Z žičnicami te pripeljejo na vrh smučišča Vogel, potem pa na Rodico. Eni gredo po grebenu, drugi pa proti Suhi, vsi pa imajo cilj na Rodici in potem se odsmuča do planine Suhe, kjer je zaska, čaj in še kakšne dobrote za v čaj se najdejo. Bilo je super, vreme, družba, sneg in pojačan čaj.

29. marec 2015 - 39. turni smuk. Alpinistični odsek Bohinj vabi na tradicionalni turni smuk, ki bo v nedeljo, 29. marca. Zbor: na spodnji postaji nihalke Vogel ob 7.30. Cena nihalke bo na ta dan za turne smučarje le šest evrov. Potek ture: z Vogla se spustimo v planino Suha. Od tam se povzpnemo na Rodico in preko Suhe, kjer bo poskrbljeno za čaj in od smučamo v dolino (cesta je kopna do 800-900 m) ali se vračamo preko Vogla. Poskrbite za ustrezno opremo. Pridite v čim večjem številu in povabite še vaše prijatelje!

Vir: arhiv turnih smukov z Rodice


Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Turni smuk Rodica

Pogled v dolino Viktorjev stan
Prehod skoz Ulce Rodica, 1666 m

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti