Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zimsko srečanje alpinistov na Lofotih

Marko Prezelj: Na Norveško sem se odpravil štiri dni pred začetkom srečanja, ker sem imel v Tromsoju 5. marca alpinistično predavanje.

7. marca smo s Sjur Nesheimom in Trym Atle Sealandom preplezali novo smer na področju Lingen (Kukiskajsa) - gore so v resnici večje kot se je zdelo mojemu očesu vajenemu razvpitih vrhov.

8. marca smo bili že na zimskem srečanju alpinistov kjer smo prvi dan raziskovali možne cilje – področje nudi veliko možnosti za plezanje novih smeri. Popoldne sem plezal s Hansom in dvema izraelskima plezalcema – dva raztežaja dolg ledni slap.

Naslednji dan smo Trym Atle Sæland, Andy Cave in Dave Hesleden odšli plezat na zahodni del Lofotov. Nekaj idej smo opustili, ker je pihal izjemno močan veter, izbrali pa smo logično ledno/kombinirano linijo v Blekktindenu (622 m), ki se je začela z zelo tankim ledom na gladki plošči – plezanje z derezami »na trenje«.

10. marca sva s Trymom odšla plezat atraktivno linijo v vzhodni steni Stortinden (866 m) nad fjordom Flakstadpollen. Najino smer odlikuje zanimivo plezanje v kombiniranem terenu (M7?) in strmem, pogosto precej tankem ledu. Ta tura je bila res doživeta, ker se plezanje začne tik ob morju, z vrha sva morala poiskati sestop na zahodno stran gore ob fjordu Spengerleira.

Naslednji dan smo se odločili za severni del Lofotov kjer smo našli dve vzporedni liniji z zelo atraktivnim začetkom prek strmega in tankega ledu. Spet doživeto plezanje nove smeri, atraktiven vrh in raziskovalen sestop.

12. marca nas je šest (poleg mene še Bjorn, Jirži, Martin, Duncan in Francoise) odšlo s čolnom pod goro Rulten, ki je prvi zimski vzpon doživela šele lani. Po več kot polurni vožnji z gumijastim gliserjem v meglenem in sneženem vremenu nihče od nas ni zares vedel kje se moramo izkrcati, da bomo našli dostop pod izbrano goro. Izkrcali smo se, čoln je odbrnel v pristanišče, mi pa smo imeli cel dan na voljo. Brez velikih pričakovanj smo utrli gaz do pod stene. Midva z Bjornom sva izbrala novo smer v osrednjem delu stene. Kombinirano plezanje je bilo prek celotne stene izjemno – svoje je dodalo tudi vreme, sprva megleno in sneženo, popoldne pa sončno. Vrh smo dosegli skupaj z Martinom in Jiržijem (Češka republika) ter se skupaj spustili do vznožja stene od koder smo sestopili do fjorda in počakali na nočni povratek s čolnom. Z Bjornom sva preplezano smer imenovala »The Bollocks«, po jutranji Duncanovi razlagi pomenskih razlik z in brez »The«.

Naslednji dan sem zgodaj zjutraj odletel na Škotsko, kjer sem imel 14. marca predavanje na alpinističnem festivalu v Fort Williamu, v vznožju Ben Nevisa.

Opisano dvanajstdnevno plezalno križarjenje je bilo nepozabno.

Marko Prezelj

 


To poročilo je tudi na strani Združenja gorskih vodnikov Slovenije
kjer je tudi povezava na lepo zbirko fotografij >>>
pod njo pa še povezava na Spletni bivak, Markovo spletišče

KA PZS, 27.03.:
Zimsko srečanje alpinistov - s fotogalerijo

 

Fotografije Marko Prezelj


Kategorije:
Novosti VTG SLO Vse objave
Značke:
novosti VTG

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45946

Novosti