Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Po starem

Urban Golob: Ko sem se lanske jeseni malo potikal po Katmanduju, sem sem in tja koga vprašal, kakšne so razlike med prejšnjo ureditvijo, ko je bil Nepal še kraljevina, ki so jo pretresali spopadi ...

... z močnimi maoističnimi uporniki in med zdajšnjimo stanjem, ko so skoraj vse parlamentarne stranke v državi leve, če že ne komunistične, o kralju pa seveda ni ne duha ne sluha. Bolj malo domačinov je reklo, da bi se kaj bistvenega spremenilo. Najpogostojši odgovor je bil, da so se nekatere stvari sicer izboljšale (poudarjali so, da je sedaj mir in da načeloma ni več oboroženih upornikov in streljanja), sicer pa je tako, kot je bilo prej. Še celo kolumna v časopisu Katmandu Post je govorila o tem, da pomebnejše položaje vdržave tudi po novem zavzemajo ljudje iz iste, sicer najvišje kaste brahmanov, čeprav so menda komunisti obljubljali, da bodo tudi tradicionalne družbene ustroje spremenili.

Nekatere zadnje novice iz Nepala govorijo, da ni na vzhodu nič novega. Tudi v himalajskih predelih najmlajše republike na svetu ne. Nives Meroi, o kateri sem nekaj malega napisal pred nekaj tedni, in njen mož - zamejski Slovenec Roman Benet - namreč nista mogla sploh doseči vznožja Kančendzenge, tretje najvišje gore sveta. Razlog – tamkajšnji še vedno uporni maoisti so ustavili njunega kuharja in njegovega pomočnika, ki sta se z nosači odpravila naprej, da postavita bazni tabor pod goro. Trenutno še ni znano, kaj se s kuharjem dogaja in kaj maoisti v tistih oddaljenih krajih pravzaprav hočejo.

Nadaljevanje/celotna objava na Fotografski in plezalni grifi >>>

27.03.2009


Izmed vseh osemtisočakov slovi
Anapurna kot morda najnevarnejša

mountainguide.ru


 

Kategorije:
Novosti ALP SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46032

Novosti