Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Duhovi v gorski koči

Slovenske novice: V koči Hooker na najvišji novozelandski gori Cook že 50 let straši

Nenavadno dogajanje sta zadnji doživeli vodnica in uslužbenka centra za obiskovalce — Legli sta k počitku, potem pa zaslišali, da nekdo hodi in raztovarja nahrbtnik, lonci pa so žvenketali in rožljali — Morda ropota duh gorskega vodnika Darbyja Thompsona, ki je postavil kočo pred skoraj sto leti

Nadnaravni dogodki v najstarejši koči na gori Cook, najvišji novozelandski gori in hkrati nacionalnem parku, prebivalce istoimenske vasi spravljajo v zadrego, a jih ne plašijo. Zadnja človeka, ki sta doživela paranormalno, sta vodnica Jane Morris in uslužbenka centra za obiskovalce Monica Yeoman, ki sta tam prenočili konec prejšnjega tedna. Obe pravita, da je bila to noč njunega življenja. Morrisova se zaveda, da bi se ljudje lahko norčevali iz njunega pripovedovanja, a prepričana je, da bi morali nenavadne dogodke v koči, o katerih govorijo mnogi, natančneje raziskati.

Jane in Monica sta se 20. marca po končanem delu v vasi odpravili h koči, približno 1100 metrov nad vasjo in dobre tri ure hoda od centra za obiskovalce, tja sta prišli ob mraku. Povečerjali sta in skočili v spalne vreče, ko se je začelo – stvari so ropotale, rožljale in žvenketale. »V posteljah sva bili kakšnih petnajst minut, ko sem slišala nekoga hoditi po terasi,« pravi Morrisova, »slišati je bilo, kot bi stvari jemal iz nahrbtnika. Nenehnemu hrupu se je pridružil še zvok cepina, ki je udarjal po valoviti pločevini. Ni bila žival, hrup je bil nekako urejen.« Tedaj se je predramila tudi Yeomanova in ženski sta šli skupaj ven, pregledali okolico – a nista nič našli. Vrnili sta se v postelji in nekaj minut nato zaslišali žvenket loncev. Tisto noč nista nič spali, izmenjavali so se žvenketanje, rožljanje in hoja. »Precej glasno je bilo,« je povedala Morrisova. Obe priznavata, da so ju glasovi najprej prestrašili, ko pa sta se navadili na njih, dodajata, ju je začelo zanimati. Iz koče z dvema sobama sta šli naslednje jutro ob zori na pohod, vrnili sta se popoldne, ko sta prišli po dodatno opremo. Morrisova je čutila navzočnost nečesa ali nekoga, a ni bilo grozeče, pravi in še, da se nameravata vrniti v kočo – tudi zato, da bi ovrgla dvom.

Njuno pričanje o nenavadnem dogajanju v koči Hooker ni prvo, o paranormalnem poročajo že 50 let. O nenaravnih pojavih v koči in okoli nje visoko na ledeniku Hooker poročajo gorski vodniki, uslužbenci centra za obiskovalce in tudi pilot helikopterja. Postavili so jo leta 1910 in jo znova zgradili leta 1948, videlo se jo je iz vasi, imenovane tudi Hermitage, in je veljala za pomembno turistično točko. Leta 1963 so jo v celoti prestavili na nove temelje, in sicer približno 40 metrov proč od zloveščih razpok v drobeči se ledeniški groblji. Z vasi se je ni dalo več videti. Morrisova pravi, da bi lahko tam strašil duh gorskega vodnika Darbyja Thompsona, ki je postavil prvo kočo.

(U. S.)

 

28.03.2009

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti