Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Dežela žive vode za priznanje

Dnevnik - : Dežela žive vode se je v finale prebila s poudarkom na Tolminskih koritih

Stare zgodbe pripovedujejo o izvirih čudežne žive vode, ki ozdravljajo bolezni, preganjajo smrt in vračajo mladost. Mogočni slapovi, pravljično lepi tolmuni, izjemna Soča, skrite grape, številni izviri in tesni kanjoni so aduti projekta Dežela žive vode, s katerim se bosta za naziv "evropska destinacija odličnosti 2009" potegovali občini Tolmin in Kobarid.

Slovenska turistična organizacija je letos prejela devet prijav, v okviru katerih sodeluje 25 slovenskih občin. Največ točk in uvrstitev v finale so dosegli projekti Kozjanski park (občine Kozje, Bistrica ob Sotli in Krško), Solčavsko (občina Solčava) in Dežela žive vode. Lani je bila za evropsko destinacijo odličnosti v Sloveniji izbrana dolina Soče. Letošnja tema projekta je Turizem in varovana območja. Dežela žive vode se je v finale prebila s poudarkom na Tolminskih koritih ob vstopu v Triglavski narodni park in ob njegovi najnižji točki. Posebnost Tolminskih korit je tudi topel izvir na koncu zavarovane poti. Seveda pa se v obeh občinah ponašajo tudi z jezeri in številnimi slapovi. Med njimi velja omeniti 104 metre visok slap Brinta in 88-metrski Gregorčičev slap, pod Krnom izstopajo korita in slapovi potoka Brsnik, v Baški grapi pa 66 metrov visok slap Sopota.

Oktobra bodo zmagovalno destinacijo predstavili na evropskem turističnem forumu. Projekt delno financira Evropska unija, sodeluje pa 21 evropskih držav. Evropska komisija je že objavila nov razpis za leto 2009/2010, in sicer na temo Turizem in voda.

28.03.2009



Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46032

Novosti