Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Sistem jam pod Migovcem bo najdaljši v Sloveniji

Delo, Iz naših krajev - Blaž Močnik: Z dobrimi 21 kilometri bodo jame v tolminsko-bohinjskih gorah za dobrega pol kilometra daljše od postojnskega jamskega sistema - Kaninski verjetno še daljši

Tolmin – Tolminski jamarji nameravajo še letos povezati tri jamske sisteme pod Migovcem v tolminsko-bohinjskih gorah, tako bi Slovenija dobila novi najdaljši raziskani jamski sistem; zdaj je to z 20.570 metri postojnsko-planinski sistem. Odkrivanje podzemnega sveta na tem območju poteka že od leta 1974. Jamski sistem Migovca je značilen visokogorski jamski sistem s posebnostjo, da je na tako majhnem območju toliko jam. Na podlagi odkritij so jamarji izpostavili tudi vprašanje, ali na Tolminskem prebivalci pijejo vodo izpod tolminskih ali bohinjskih gora.

Tolmincem so se leta 1994 pri raziskovanju pridružili še jamarji londonskega Imperial College Caving Cluba. Najprej so raziskali sistem Mig, ki je najdaljši in najgloblji, leži pa med obema drugima sistemoma. Skupna dolžina raziskanih, izmerjenih in narisanih rovov je 11.493 metrov, največja globina med vhodom in dnom je 963 metrov. Drugi največji je sistem Vrtnarije s 5681 metri dolžine in 802 metroma višinske razlike. Tretji sistem Primadona leži na pod zahodnim robom planote v zelo strmem in skalovitem pobočju nad dolino izvira Tolminke. Skupna dolžina raziskanih delov sistema je 3974 metrov in 644 metrov višinske razlike. Vse tri sisteme večinoma sestavljajo brezna z malo horizontalnimi deli.

»Delo nadaljujemo in letos načrtujemo povezati vse tri sisteme. Iz tridimenzionalnega načrta raziskanih jam je razvidno, da med podzemnimi rovi vseh treh sistemov manjka le 120 metrov. Upravičeno pričakujemo, da bomo našli povezavo in da se bomo lahko pohvalili z najdaljšim jamskim sistemom v Sloveniji s skupno dolžino najmanj 21.148 metrov,« je napovedal član Jamarske sekcije Planinskega društva Tolmin Zdenko Rejec. Jamski sistem Migovca bi tako prekašal postojnsko-planinskega, ki je dolg 20.570 metrov.

Toda raziskovanje jam ni zgolj doseganje rekordov. Andrej Fratnik, predsednik tolminskih jamarjev in eden najbolj izkušenih jamarjev pri nas, pravi, da bi v nekaj letih lahko povezali tudi jamski sistem na Kaninu, ki bo še precej daljši od obeh zdajšnjih rekorderjev, saj naj bi bil sistem jam in rovov dolg kar 60 kilometrov. »Bistvo vsega je, da jamarstvo ni adrenalinski šport, temveč težaško delo, ki ga lahko primerjamo z geodezijo. Vsako jamo izmerimo na centimeter natančno. Ko se tem raziskavam pridruži še geologija, dobimo, denimo, na Migovcu kilometer globoko 'vrtino', kjer se natančno vidi, kako ležijo plasti, kako so usmerjene, kje so prelomi, kje in koliko je vode ter kam naj bi ta voda odtekala,« je ponazoril Fratnik.

V Sloveniji prihaja 97 odstotkov pitnih voda iz podzemlja, kar pripisuje jamarstvu družbeno koristen predznak. Tolminskim jamarjem, ki osrčje Migovca vsako leto odkrivajo julija in avgusta, se namreč zdi pomembno raziskati, od kod prihaja pitna voda za zajetje na Zadlaščici. To je načeloma dovolj veliko za preskrbo celotne tolminske občine. »Mogoče se komu zdi samoumevno, da gre voda z Migovca naravnost v Zadlaščico, vendar je izvir Zadlaščice nekaj višje od najnižje točke jame, kjer je voda, kar odpira nova vprašanja. Tolminka in bohinjska stran sta nižje od vodnega zbiralnika na Migovcu. Bolj logična bi bila torej povezava Migovca s Tolminko kot Zadlaščico. Ker smo neposredno povezani z vodo, ki prihaja s teh hribov, menim, da bi bilo pot vode treba raziskati tudi z barvanjem. Tako bi zagotovo vedeli, od kod prihaja, kakšna je njena pot, zakaj je morebiti onesnažena oziroma zakaj je primerna za izkoriščanje,« je predlagal Fratnik.

Blaž Močnik

www.delo.si     27.03.2009

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45947

Novosti