Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Naš največji umetni balvan

Športno plezalno društvo Korenjak obvešča vse rekreativne plezalce ter druge ljubitelje športnega plezanja, da bo meseca aprila, v Športnem parku Log, začela obratovati nova plezalna stena.

Na njej bodo lahko plezali vsi, ki jih športno plezanje veseli, pa tudi vsi, ki se s plezanjem šele spoznavajo. Mesec april bo poskusno obdobje, kar pomeni, da bo plezanje na steni brezplačno, pozneje pa bo za to potrebno plačati. Za otroke do desetega leta starosti bo uporaba stene brezplačna.

Plezalna stena, ki stoji v Športnem parku Log, je edinstvena v Sloveniji. Trenutno namreč v naši državi ne obstaja noben podoben plezalni objekt na prostem, ki bi športnim plezalcem in drugim plezalnim navdušencem ponujal možnost rekreativnega plezanja. Podobne plezalne stene lahko obiščemo v Avstriji, Italiji in Franciji, kjer ima športno plezanje nekoliko daljšo tradicijo. Pri obisku tovrstnih plezalnih objektov veljajo enotna pravila in poseben red, ki bo veljal tudi na plezalni steni v Športnem parku Log. Športno plezalno društvo Korenjak, ki je upravljavec plezalne stene, bo poskrbelo za urnik rekreativne vadbe, pravila uporabe plezalne stene, hišni red in nadzor. Stena bo ograjena z železno ograjo, vstop pa bo mogoč le v času obratovalnih ur.
Predpisani način uporabe plezalne stene in hišni red sta za nemoteno in varno delovanje plezalne stene nujno potrebna, saj je le tako mogoče zagotoviti varnost uporabnikov in nemoteno plezanje, kar je tako v interesu plezalcev kakor upravljavca in lastnika plezalne stene.

Stena bo aprila odprta poskusno. V tem mesecu bo brezplačno na voljo vsem ljubiteljem športnega plezanja in drugim plezalnim navdušencem. Za obiskovalce bo odprta tri dni v tednu, in sicer ob sobotah dopoldne ter ob ponedeljkih in četrtkih popoldne.

Uporabniki plezalne stene bodo potrebovali primerno plezalno opremo, h kateri sodijo: plezalniki ali čista športna obutev, vrečka za magnezijo ter za plezanje primerna oblačila. Pred vstopom pod steno jih bo nadzornik stene seznanil s pravili uporabe in jim v branje ponudil hišni red. Nato bo njihove podatke vpisal v zvezek obiskov ter jih prosil za podpis, s katerim bodo potrdili, da so seznanjeni s pravili in s hišnim redom.
Na plezalni steni bodo postavljene plezalne smeri oziroma "balvani" različnih barv in težavnosti. Vsak bo imel označen začetek in konec, opremljen pa bo tudi z opisnim listom, na katerem bodo zapisane njegove osnovne značilnosti: ime, število in barva oprimkov, težavnost smeri ter ime postavljavca. Prve smeri bomo postavili sami člani Športno plezalnega društva Korenjak, kasneje pa jih bodo uradni postavljavci plezalnih smeri, ki to počnejo na državnih prvenstvih in mednarodnih tekmovanjih. V dogovoru z upravljavcem se jim bodo lahko pridružili tudi drugi uspešni športni plezalci, ki na področju balvanskega plezanja dosegajo odlične rezultate.

Največji dogodek v letu 2009 pa bo vsekakor 16. in 17. maja, ko bo na plezalni steni v Športnem parku Log

DRŽAVNO PRVENSTVO V BALVANSKEM PLEZANJU,

ki se ga bo udeležilo več kot dvesto športnih plezalcev iz vse Slovenije. Športno plezalno društvo Korenjak – ki je organizator tekmovanja – se je na to tekmovanje začelo pripravljati že novembra 2008. Pri organizaciji sodeluje skoraj štirideset prostovoljcev. Obljubljajo nepozaben dogodek, v okviru katerega bodo potekale različne dodatne dejavnosti, kjer se bodo lahko poskusili obiskovalci ter si prislužili bogate nagrade v vrednosti 3000 evrov.

Da bo tekmovanje organizirano na visoki ravni, pove že dejstvo, da bodo kot sponzorji na tekmovanju med drugimi sodelovala tudi podjetja, kot so Mobitel, Pivovarna Union, Red Bull, Toshiba, Fructal, Iglu Šport, Hervis, Jan Šport, Eurotrade Commerce, Treking šport in DFG consulting, Pokrovitelj državnega prvenstva v balvanskem plezanju pa je Občina Log - Dragomer.

Lorin Möscha

ŠPD Korenjak

 

Kategorije:
Novosti PLE SLO TEK Vse objave

1 komentarjev na članku "Naš največji umetni balvan"

Žiga Janež,

Avtorju članka v razmislek

http://www.des.si/plezalna-stena/

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46112

Novosti