Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Legendarni slapovi v okolici Chamonixa

V smeri Tequila StuntmanErik Švab: Čudovita zgodbica in foto reportaža o tem, kako so Klemen Premrl, Dejan Koren, Boris Čujić in Erik Švab poskusili srečo v dolgo želenih strmih slapovih v okolici Chamonixa.

Po dragocenih informacijah, ki so jih dobili od letošnjega stalnega prebivalca Chamonixa Tomaža Jakofčiča, se je v februarju ‘mednarodna odprava', ki so jo sestavljali Klemen Premrl (AO Tržič, Black Diamond, Mountain Hardware), Dejan Koren (AO Vipava), Boris Čujić (Iglu sport, Trango) in Erik Švab (AO SPDT, Grivel, Montura, La Sportiva) odločila, da poskusi srečo v dolgo želenih strmih slapovih v okolici Chamonixa.

Štartali so v petek popoldne iz Trsta in prespali v gostoljubnem apartmaju, ki ga Grivel nudi svojim alpinistom v Courmayeurju, naslednje jutro krenili do žičnice Grand Montets v Argentiere in se povzpeli na vmesno postajo Plan du Lognan. Tam so se s smučmi približali levemu robu ledenika (Rive Gauche) in se, kot v Verdonu, po vrvi spustili v globino, v kateri se skrivata dva prava bisera plezanja v ledu.

V Dame du lac

Obe navezi, Premrl in Švab ter Čujić in Koren, sta najprej preplezali ledno ekstremno klasiko »Nuit Blanche« z oceno III 6, ki ponuja dva raztežaja strmega, včasih previsnega in predvsem izredno lepega plezanja po neverjetnih lednih formacijah. Slap spada med težje v okolici Chamonixa in je prava ledna poslastica za izkušene plezalce, letos pa je povrhu vsega tudi v odličnih razmerah.

Na vrhu sta se potem Koren in Čujić odločila, da izkoristita lep dan in sveži sneg tudi za nekaj uživaških spustov z vrha Grand Montets, Premrl in Švab pa sta se spet spustila v globino in se lotila še bližnje smeri »Tequila Stuntman«, ki so jo leta 2000 preplezali Angleži Dave Heselden, Neil Gresham in Andy Parkin, z oceno M6+ in WI 6.

Tequila Stuntman

Gre za zelo lepo smer, ki poteka po ledni zavesi do police, drugi, ključni raztežaj pa v začetku poteka po kombiniranem terenu, kjer je potrebno namestiti varovanje, nato pa prestopi v ledno svečo. Plezanje je res lepo, izpostavljeno, strmo ter pravi biser daleč naokoli.

Zgodbo o imenu smeri jim je v večernem klepetu v Chamonixu obrazložil prijatelj Tim Emmet: ime smeri je namreč posvečeno alkoholnemu tekmovanju z njim, ki so ga avtorji smeri ocenili za definitivno bolj nevarnega kot smer.

Naslednji dan se je 'odprava' peljala v dobro uro oddaljeno dolino v bližini kraja Morzine, ki je znano zimsko letovišče, kjer ob jezeru Montriond stoji še en legendaren slap – Dame du lac (Gospa ob jezeru), ki je ob prvem vzponu imel ledno oceno 7, danes pa je lepa in solidna šestica.
Gre za masivno svečo, ki ponuja strmo in 'navijaško' plezanje v precej dobrem ledu in z nenavadnimi prehodi med ogromnimi ledenimi 'meduzami', ki tvorijo prave ledne strehe in previse, čez katere se pleza in na katerih se včasih lahko tudi sedi!

Erik pravi: »Marsikdo nas je vprašal, če se ima smisel za en vikend voziti v Chamonix plezat slapove.

Prepričan sem, da ja, ker tako lepih, strmih, zahtevnih in istočasno relativno varnih slapov ne letos ne v svoji ledni karieri še nisem preplezal!«

Erik Švab


Nuit Blanche


Tequila Stuntman


Dame du lac

 
Erik in Klemen

 

Kategorije:
Novosti ALP SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti