Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Protestni nočni pohod v Julijske Alpe

Večer, Pisma bralcev - Matjaž Jeran in Andrej Mohar: Na pustno soboto, 21. februarja 2009, ponoči sta društvi Mountain Wilderness Slovenije ter Temno nebo Slovenije ob sodelovanju številnih naravovarstvenih organizacij organizirali nočni pohod naravovarstvenikov in planincev na Plesišče, približno 1800 metrov visoki predvrh Viševnika nad Pokljuko.

Z Rudnega polja se je v temi tja povzpelo 52 udeležencev, ki so v planinskih čevljih z derezami "glasovali", da zaradi varovanja neokrnjene narave še posebej v Triglavskem narodnem parku zavračajo velikopotezne gradbene posege - razširitev biatlonskega centra na Rudnem polju, ki bi med drugim obsegal tudi asfaltirane steze za rolkanje in dva kilometra nove razsvetljave. Stezo za rolkanje bi bilo bolj smotrno napraviti kjerkoli bližje mestnih središč. V tujini so narodni parki območja, kjer so tovrstne gradnje strogo prepovedane! Ali se zgledujemo po Bolgariji, kjer so kljub ostrim protestom naravovarstvenikov sredi narodnega parka zgradili obsežno smučarsko središče?

Kljub delno oblačnemu vremenu so se udeleženci na lastne oči prepričali, kako tudi v načeloma najbolj zavarovane kotičke narave vdirajo človekovi vplivi iz mest in dolin. Svetlobno onesnaženje je bilo uporabljeno kot učni model, ki ga lahko vsak udeleženec vidi z lastnimi očmi, brez dragih laboratorijskih naprav, npr. za merjene onesnaženja zaradi izpustov nevarnih snovi.

Ob mednarodnem letu astronomije so izvedli kratek tečaj astronomije. Opazili so, da lahko po nekajminutnem gledanju v temi zaznavamo tudi barve nekaterih svetlejših zvezd, večino zvezd pa zaznavamo zgolj črno-belo. Kljub lepo vidnim ozvezdjem v okolici zenita so bile zvezde na robu obzorja skrite za svetlečimi oblaki, ki so odbijali umetno svetlobo zaradi svetlobnega onesnaženja mest in krajev v Sloveniji in okolici. Celo v Triglavskem narodnem parku, kjer kilometre naokoli ni nobenih naselij, ni mogoče videti naravno temnega neba, ki smo ga nad Slovenijo lahko opazovali še pred nekaj desetletji.

Kljub mrazu in naporu so udeleženci spoznali nekaj novega. Na lastnem zgledu so dokazali, da je tudi zgolj iz neokrnjene narave mogoče napraviti dogodek, ki ga lahko uporabimo za mehki turizem, ne da bi bilo za to treba trošiti veliko denarja za "razvojne projekte", ampak prav nasprotno, delati vse, da ohranimo naravo čim bolj nedotaknjeno.

Matjaž Jeran in Andrej Mohar, Ljubljana

 

Vecer.si 25.02.2009

 

MWS: Izjava za javnost ...

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti Večer

2 komentarjev na članku "Protestni nočni pohod v Julijske Alpe"

Lojze Budkovič,

Obnova in širitev biatlonskega poligona na Rudnem polju je nujno zlo današnjega časa. V njem se zrcali nacionalen interes do razvoja športne panoge, ki je na letošnjem svetovnem prvenstvu, po zaslugi Gregorinove, prišla do prve kolajne. Gradnja ima potrebno gradbeno dovoljenje, podprto s številnimi soglasji. Pokljuka še vedno nemo kliče po prepotrebnem ureditvenem načrtu, ki naj na smiselno pot postavi vse uporabnike prostora. Trenutna anarhija je ogledalo mlačnega odnosa do tega izjemnega okolja.


Tomaž Ogrin,

Kako se danes dosegajo soglasja. Z vezami in poznanstvi ter pritiski, tudi skozi razne mednarodne prireditve (podoben namen ima tudi ideja o olimpijadi, pa univerzijadi za Pohorje), kamor se prijavljajo tisti, ki menijo že vnaprej, še pred soglasji , kako bodo TNP obdelali za svoje potrebe.

Problem je, da ni državnega organa, ki bi branil TNP in bistveno vplival na načrte, skozi vizijo kvalitetnega parka, kar zdaj ni. Ne mislim, da se nič ne dopusti, ampak, če pustiš eni strani prav vse, bodo samo še naprej uničevali TNP. Čeprav tudi take državne organe plačujemo davkoplačevalci, ko nam odtegujejo denar za skupno vrečo. Pa so, kot da jih ni!

Čez več let bodo rekli, kjer je že degradirano, dajmo še to in ono zraven. Nato bi izzvzeli še Pokljuko iz TNP pa bo za njih mir. Kapital bo planil in jo pozidal pa sekal, sekal...Tako se marsikje dogaja v nerazvitem svetu.

Meter za metrom. Za kapital je to razvoj, za drugačno, dolgoročno rabo kot kvaliteten park za prebivalce pa razvrednotenje. Vedno več in vedno višje.

Čas dokazuje...

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti