Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

V Logarsko dolino ta čas s smučmi, sankami ali le v zimskih čevljih

Večer, Potovanja - Franc Kramer: Za plezalce po zamrznjenih slapovih je bil pravi raj okoli novega leta, zdaj je postalo "prevroče"

 
Logarska dolina, po mnenju mnogih ena najlepših alpskih dolin v Evropi, ni lepa le, ko je v zelenju in cvetju, tudi pozimi. Čeprav je v tem času tu še veliko več miru, dolina vendarle ponuja tudi veliko možnosti za oddih in rekreacijo. In tudi kaj več adrenalinskega! Res pa je, da je največ tovrstnih užitkov odvisnih od vremena. "Res je. Če nam je zima naklonjena in zapade dovolj snega, znamo urediti dobre proge za teke na smučeh, urejeno imamo smučišče in sankališče," pravi direktor družbe Logarska Avgust Lenar.

Mirno v dolini, težje pod slapom

Te dni je Logarska dolina zimsko idilična, saj snežna odeja še dobro prekriva pokrajino, tudi toliko hladno je, da je večina pravih ali začasnih slapov zaledenela. Toda smučarski tekači ali drugi, ki se podajo do vznožja slapa Rinka, lahko opazijo, da so snežni plazovi tu tudi letos naredili precejšnje razdejanje. Okrepčevalnice ob parkirnem prostoru, od koder se v sezoni planinarjenja planinci odpravljajo na gorske ture, drugi pa vsaj do slapa Rinka in Orlovega gnezda ali pa tja do Okrešlja, dejansko ni več. Snežni plaz jo je močno poškodoval, in šele ko se bo sneg stalil, bo znano, kaj bo s to priljubljeno okrepčevalnico sploh mogoče narediti. Do tega konca doline ta čas ni mogoče priti z avtomobili, le do Doma planincev. "Splužena je sicer tudi cesta v gornjem delu, a zaprta za motorni promet. Tu je namreč urejeno sankališče," pravi Lenar.

Sankanje je v Logarski dolini zelo priljubljeno. Toda še več kot ljubiteljev sankanja je tekačev, zaljubljenih v tek na smučeh. V tej dolini imajo urejeno tekaško progo, ki je dolga 12 kilometrov, obiskovalcev na njej skorajda nikoli ne zmanjka. Sem ne prihajajo le taki, ki želijo razdalje premagati čim hitreje, več je takih, ki uživajo v lahkotnem teku v mirni pokrajini.

V Logarski dolini imajo tudi urejeno smučišče z vlečnico, tu pripravljajo tudi tečaje smučanja. Odprto je vsak dan med 10. in 16. uro. "Res ni veliko," pravi Lenar, "pa vendar za zdaj dovolj za vse ljubitelje smučanja, ki nas obiskujejo, del tega 'centra' uporabljajo tudi ljubitelji sankanja."

Za poroke prehladno, za plezanje že pretoplo

Na širšem območju Logarske doline je pozimi tudi raj za ljubitelje plezanja po zaledenelih slapovih. Eden takih je seveda tudi slap Palenk, ki pa, podobno kot večina drugih, ta čas nima dovolj trdnega ledu za plezanje. Vseeno se do njega poda veliko obiskovalcev. Ni pa pod njim v tem času porok na prostem. Zdaj je za take slovesnosti prehladno, za plezanje po zaledenelih slapovih pa pretoplo. "Idealne razmere so bile okoli novega leta, tedaj so si ljubitelji tovrstne dejavnosti res dali duška. Morda pa bo zima še pomigala ... kdo ve. In bodo ljubitelji takega plezanja spet v večjem številu prišli izzivat te lepote."

V družbi Logarska, d.o.o., ki upravlja krajinski park Logarska dolina, ki poleg te doline zajema še dolini Robanov in Matkov kot, leži pa pod okoli dvatisočmetrskimi vršaci, na višini okoli 750 metrov nadmorske višine, se zavedajo, da ljubiteljev smučanja, sankanja in tekov na smučeh množično ne bodo privabljali, a tisti, ki prihajajo, vedo, zakaj so tu. Ker ob vseh teh športnorekreacijskih dejavnostih doživljajo še nekaj več. Si pa seveda vseeno prizadevajo, da bi privabili še več gostov, saj imajo okoliške turistične kmetije, hotel in penzioni kaj ponuditi. Zato tudi sami ali v sodelovanju z drugimi pripravljajo različne prireditve. Božično-novoletni koncert na prostem je že prerasel v dobro obiskano tradicionalno prireditev.

S psi po zasneženi dolini

V času, ko mnogi po snežnih poljanah drvijo z motornimi sanmi, so v Logarski dolini zadnjo soboto in nedeljo sani drvele na "pasji pogon". Pripravili so namreč srečanje ljubiteljev vlečnih psov in s pomočjo izkušenih vodnikov takih psov Primoža Uranka in Eda Schumeta dokazali, kako je mogoče tudi na tak način uživati v zasneženi naravi. Brez bencinskih hlapov in hrupa motorjev, morda ob laježu psov, ki pa v naravi ni tako moteč. To srečanje je v Logarsko dolino privabilo kar precej obiskovalcev, predvsem prvi dan, ko se je dolina kopala v soncu. In spoznali so, da so človekovi najboljši prijatelji lahko tudi dober "pogon" ne le za vleko sani, temveč tudi za vleko smučarjev. Gospod Schumet je tudi potolažil tiste, ki so menili, da je taka vleka za pse naporna: ne, psi, ki so tega navajeni, si takega nenapornega dela celo želijo. Mnogi tudi menijo, da je taka dejavnost za tako dolino zelo primerna. V Logarski dolini so z letošnjim zimskim obiskom zadovoljni, predvsem je ob lepem vremenu veliko dnevnih gostov. Če bi bila boljša cestna povezava, bi jih bilo gotovo še več. Stalnih gostov pa v tem času običajno ni največ, še zdaleč ne toliko, da bi bile lahko zasedene vse zmogljivosti. "Množičnega smučanja ali sankanja tu pač ni, saj nismo pravi smučarski center," pravi Lenar.

Ker se zima vendarle počasi poslavlja, smo Avgusta Lenarja vprašali, ali kaj novega načrtujejo za poletno sezono, ki je pri njih še vedno glavna sezona. "Česa bistveno novega ne, še posebno ne v smislu novih gradenj. Radi bi pa dodatno ponudbo, ki je sicer pri nas že dokaj dobro razvita, dvignili na še višjo kakovostno raven." O pogostih razpravah o tem, kdaj bo Logarska dolina dobila tudi ustrezen prostor za kampiranje, pa Lenar pravi, da je v izdelavi prostorski načrt, saj želi Planinsko društvo Celje ob domu planincev zgraditi tabor za planince. Le to, ne pa kakšnega klasičnega avtokampa. "Takega v Logarski dolini ne potrebujemo, to je enotna ocena vseh, ki se na tem območju ukvarjamo s turizmom. Taki prostori so lahko ob vhodu v dolino!"   

Franc Kramer






 

 

 

 

Vecer.si 26.02.2009

 Okoli 250 metrov dolgo smučišče ni pravi smučarski center, a pomembno prispeva k možnosti rekreacije v Logarski dolini.

(Franc Kramer)
Okoli 250 metrov dolgo smučišče ni pravi smučarski center, a pomembno prispeva k možnosti rekreacije v Logarski dolini

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti Večer

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45945

Novosti