Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Plaz odnesel alpinista-nevarnost plazov

Žurnal 24, Matjaž Tavčar: V sredo popoldne je plaz v smeri Grapa v Babi nad Jezerskim odnesel dva alpinista kranjskega alpinističnega odseka. Alpinista, ki sta plezala v nevarnih vremenskih razmerah, sta jo odnesla z lažjimi poškodbami.

"Alpinista sta sestopala po smeri Grapa v Babi, ki se nahaja med Jezersko Babo in Ledinskim vrhom. Plaz, ki se je utrgal v ponedeljek ob drugi uri popoldne, je alpinista nosil dalj časa. Eden od obeh planincev je imel strgano koleno, drugi pa jo je odnesel s poškodovanim gležnjem," je dejal Drejc Karničar, vodja Gorske reševalne službe Jezersko. "Zimska smer, po kateri sta alpinista plezala , je druge, tretje težavnostne stopnje po alpinistični lestvici," še dodaja.

Sestopala prepozno
Po besedah Karničarja naj bi šlo za izkušena alpinista iz Kranja, ki sta tudi člana kranjskega alpinističnega odseka. "Edina napaka, ki sta jo naredila, je bila, da sta bila prepozno v omenjenem odseku, kjer ju je odnesel plaz. Na omenjene smeri se odpravi zgodaj zjutraj. Popoldne se snežna podlaga zmehča, kar predstavlja veliko nevarnost proženja plazov."

Nepredelan sneg, nestabilne razmere
"Največja težava je, da je omenjena stena zahodna, vanjo se upre sonce, veliko je še nepredelanega snega in zato obstaja velika nevarnost plazov. Poškodovana alpinista sta imela veliko srečo, saj sta bila v bližini še dva druga alpinista, ki sta jima nudila prvo pomoč in poklicala reševalce."

Karničar obenem opozarja, da je v vseh stenah nad Jezerskim še veliko nepredelanega snega, ki se ob popoldanskem soncu začne prožiti. Eden izmed dejavnikov prožitve je tudi veter. Razmere tako še niso stabilne za plezanje kot tudi ne za hojo.

  26. 2. 2009 

Bilten 26. 2. 2009

+ Reševanje v Koroški Babi - Foto Davo Karničarfotografija Dava Karničarja

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti