Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Strme

Na StrmahJanez Pikon: Sončno in čudovitih razgledov po še vedno skrbno urejenih pobočjih nad Nemškim Rovtom. Vzorno vzdrževani rovti se nahajajo severozahodno pod Soriško planino. Gozdni vrh Gorelne je edini višji vrh na omenjenem območju.

Strme

Gozdnati vrh Gorelne (973 m) se dviga severovzhodno nad območjem Strm, južno pod njim je speljana gozdna cesta iz smeri Vresje proti planini za Malim vrhom. Še vedno razgledni in veliki travniki so bili v preteklosti eno samo veliko razgledno pobočje. Starejši prebivalci in lastniki z Nemškega Rovta trdijo, da se je z najvišje ležečega Barakarjevega rovta videlo povsod po travnikih in rovtih celotnega območja, izstopal je tudi gozdni vrh Gorelne, ki je zaradi dandanašnje obsežnejše poraščenosti bolj neopazen in zanj vedo le lastniki, domačini, gozdarji in lovci. Današnja zimska pot zasneženih in s soncem obsijanih Strmah mi prikliče v spomin čudovito zgodbo iz šolskih klopi, ki vam jo na kratko opišem.

Strme in Gorelne v ozadju, Polančov rovt, Tomažinov rovt

Iz šolskih klopi: Prav tukaj na Strmah, točneje vrh Gorelne so prispevale k šaljivi in obenem resnični zgodbi iz šolskih klopi. Lovec se je z območja Strme v dolino vrnil z ustreljenim srnjakom in ga po odvzemu trofeje pustil na dvorišču. Otroci smo se potepali po vasi in kmalu je našo pozornost pritegnil tudi obglavljeni srnjak na dvorišču, ki je bil za nas vsekakor nenavaden dogodek. Dogodek tega tedna pa je bil tudi naslov prostega spisa ali domače naloge, skratka zanimiva zgodba tega tedna, ki smo jo morali pri slovenščini vedno napisati.

Škofov rovt, Kajžov rovt, Bačarjeva kožarca ali lubarca

Sošolec si je izbral za zgodbo prav omenjeni dogodek. Verjetno mu je za domačo nalogo že zmanjkovalo časa, zato se je v naglici pri opisovanju dogodka precej površno lotil že samega naslova, namreč naslov zgodbe se je glasil »Gedal sm snaka bez gave,« sledila je zgodba s številnimi napakami. Mislim, da ste ugotovili, da v vsaki besedi manjka črka. Učiteljica nam je njegov površen opis dogodka prebrala pred tablo. Večkrat se v šali spomnimo na dogodek in čas iz šolski klopi, saj nam je vedno primanjkovalo časa za domačo nalogo.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Strme

Polančev rovt Šimnkov rovt
Bačrarjeva lubarca Strme in Gorelne

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti