Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Fitz Roy in Poincenot

Dejan Koren: ... Nebeška pokrajina od lune obsijana, je tiste noči pospremila pod steno Fitz Roya tri postave, ki so jo poizkusile preplezati.

... Prvih tisoč metrov je bilo slišati le udarce cepinov in derez, ki so v podobnih intervalih dobivala metre nad globino, ki je nastajala pod njimi. Nor ozebnik se je dvigal kvišku, morali smo hitro in varno prit čez, zato smo ga splezali nenavezani.
Z dnevom pa se je začelo, kot se za tako steno spodobi, prve rastežaje, kjer smo se začeli varovati sem prevzel jaz. Že na vstopu je stena pokazala, da ne bo šale. Precej kopen in s tankim ledom pokrit prvi rastežaj je postregel z kar delikatnim plezanjem in moram se zahvaliti samemu sebi, da sem toliko kilometrov že preplezal s cepini in drezami pred to smerjo ne ravno idealnih mest. Ni vsak za tako stvar, le redkim je dano, zato moramo to, grdo bi bilo rečeno izkoristiti, jaz pravim se zliti skupaj in preprosto dati od sebe največ kar lahko, da nam potem ne bo žal. Četudi kdaj ne dosežem cilja sem zadovoljen, ker sem se boril do konca, do zadnjega atoma rezerve moči. Jezen, žalosten pa sem tedaj ko odneham še preden pridem v fazo se boriti, da naredim, kar je v meni resnične moči. ...

Celotna reportaža je objavljena na strani DuMo >>>

Čas odprave: od 6. januarja do 7. februarja 2009

Preplezane smeri:
Fitz Roy (3405 m), Supercanalleta: sneg/led do 80 st., WI 4, do M6, A2, 1700 m, s sestopom 22 ur (Stubelj, Arčon, Koren)
Poincenot (3002 m), Whillans-Cochrane: sneg/led do 60 st., do M6, 700 m, s sestopom 10 ur (Arčon, Koren)

Dejan Koren - DeKo

DuMo: Patagonija 2009

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kategorije:
Novosti ALP VTG SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46167

Novosti