Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Tehuelche v Fitz Royu

Urban Ažman: ... v poročilu odprave Patagonija 2009
V začetku januarja 2009 sva Boris Lorenčič in Urban Ažman preplezala 1300 metrsko smer Tehuelche (6b, A2) v severni steni Fitz Roya.

Smer so prvič plezali Italijani leta 1986 vendar so morali zaradi močnega vetra obrniti sto metrov pod vrhom. Prvi vzpon kronan z vrhom je uspel navezi Byerly - Garibotti leta 1996. Z Lorijem sva tvorila drugo navezo, ki je uspela smer preplezati do vrha. Od vstopa v smer do spusta na ledenik je minilo 52 ur, bivakirala sva štiri ure. Sicer so bile razmere v steni precej neugodne, poči so bile namreč precej zalite z ledom zato sva za napredovanje veliko uporabljala tehniko. Na vrhu sva se soočila z vremenskim preobratom, tako, da sva sestopala v vetru in snegu po klasični Francosko-Argentinski smeri ter se čes Passo Guillamet vrnila do šotora.

Sledilo je obdobje slabega vremena, tako, da v vsem času, ki smo ga prebili v El Chaltenu ni bilo več uspešnih vzponov na najvišje vrhove. Z Lorijem sva uspela preplezati še smer VonRouge (6b/A1, V, 600 m) v severni steni Guillameta (2573 m).

Za pomoč pri odpravi se iskreno zahvaljujeva podjetjem Elektro Gorenjska, EMB Bizant d.o.o., ADD COM d.o.o., ŠPEDING d.o.o., Elsing Inženiring d.o.o., Planinskemu društvu Radovljica in Planinski zvezi Slovenije.

Urban Ažman


Tik pred našim odhodom iz El Chaltena, se je nad norveškim bivakom, tik pod Torre de la Media Luna poškodoval kolumbijski plezalec, ki smo ga potem prenesli na varno. Izrabil bom to priložnost in potrkal na vest vsem tistim, ki mislite, da ste v gorah samozadostni. Niste in nismo! To se najbolj izkaže takrat, ko se zgodi nesreča. V okolju, kjer je organizirana gorska reševalna služba je potek jasen, postopki pa bolj kot ne utečeni. Tam, kjer tovrstne organiziranosti ni, pa je vsak ponesrečenec odvisen od dobre volje in pripravljenosti prostovoljcev, v tem primeru vsekakor plezalcev, ki so v bližini. Takrat številke, ki jih običajno uporabljamo pri poročilih o svojih vzponih izgubijo namen, šteje le število rok, ki so na razpolago in vsaka pride prekleto prav, še posebno, če je transport ponesrečenca dolgotrajen in poteka v zahtevnem terenu. Fantje in dekleta, nadutost in brezbrižnost v takem primeru ne pomagata, prehitro se lahko kdo izmed vseh nas, ki bi radi leteli pa znamo samo plezati znajde v drugi vlogi. Razmislite …

ZGVS, 12.02.: Poročilo odprave Patagonija 2009

Patagonija 2009: Fotogalerija - Urban Ažman


 


Obsežnejše poročilo je na strani KA:
<<< Patagonija 2009 (smer Tehuelche)

Kategorije:
Novosti ALP VTG SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46167

Novosti