Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ledno plezanje v deželi farm

Le kaj je razmišljala mati narava, ko je delila hribe, gore, slapove in ameriški zvezni državi Iowa ni privoščila nič kaj od teh dobrin?

Za Iowo pravijo, da je dolgočasna, neskončno ploska dežela kmetovalcev, v kateri alpinisti in plezalci pač nimajo kaj početi. Že napis na tabli dobrodošlice ti da misliti. Pa vendarle jo zadnja leta vsaj pozimi nekaj loči od podobno zravnanih in "neuporabnih" terenov. Vsaj v očeh plezalcev.

Zasluge za to nosi Don Briggs. Poleti je s srcem in dušo padalec, tudi inštruktor padalstva, pozimi pa ledni plezalec in pionir lednega plezanja v Iowi. Drugače pa profesor na univerzi HPELS, in ne nazadnje tudi inštruktor plezanja.

Plezal je že pred desetletjem. Bil je v nekaj različnih gorstvih, tudi v Nepalu. Glede na to, da v Iowi ni posebno primernih slapov za ledno plezanje, je Briggs leta 2000 prišel na idejo kako za ta namen izkoristiti stare, velike, a neuporabne silose. Teh je v tej državi, predvsem v njenem zahodnem delu menda precejšnje število. Temperature se tudi tu pozimi spustijo podobno kot pri nas, pod ledišče. Samo vodo je bilo potrebno napeljati na vrh in rojeno je bilo plezanje zaledenelih silosov sredi kmetijskih polj Iowe.



Prijateljeva farma (Jim Budlong) s kopico zares velikih lesenih silosov je bila kot nalašč za to. Sprva nejeverni okoliški farmarji so mislili, da mu je preskočilo kolesce... O lednem plezanju oni do tedaj pač niso slišali.

V devetih letih je izpopolnil in izpilil tehniko ustvarjanja ledu, ter leta 2003 napisal knjigo o tem z naslovom Silo Ice Climbing, Ice Climbing in the Midwest. Sedaj na zaledenelih silosih ne uči le svoje študente, ampak tudi ostale obiskovalce. In ne le to. Enkrat na leto priredijo odprto prvenstvo v plezanju zaledenelih silosov, katerega se udeležujejo tudi plezalci iz drugih zveznih držav ter Kanade. Na tekmovanjih se običajno zbere med 300 in 400 gledalcev.

Več si preberite na spletnih straneh enega tamkajšnjih študentov.


 

Ledno plezanje v Iowi

L.A. Times: Like the Alps, but in Iowa

Iowa Farmer Today Unused silos

UMETNI slapovi po svetu

 

Iowa - dežela polj in kmetovalcev

Med varovanjem plezalca

 

Don Briggs

 

Tekmovanje v lednem plezanju silosov


Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti

1 komentarjev na članku "Ledno plezanje v deželi farm"

Matej Pivec,

Kdaj bodo upokojili trboveljsko termoelektrarno?

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46093

Novosti