Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Triglavska kronika - 15.02.1882

M. M. Debelakova-Deržaj: Planinski vestnik 1949, stran 341 - Prvi zimski vzpon na Triglav

1882.
Dne 15. februarja sta izvršila prvi zimski vzpon na Triglav Avgust Sušnik (Suschnik) z Dunaja in vodnik Jakob Jelar iz Ribčevega laza. V sedmih urah sta prišla iz Stare Fužino do koče Marije Terezije in odtod v dveh urah na vrh.

Zanju je bilo najtežje mesto na Malem Triglavu. Greben jima ni delal težav, pač pa raz Velikega Triglava. Prenočila sta v koči na Prodih in sestopila skozi Zajezersko dolino in čez Komarčo v Bohinj. Jezera so bila vsa zamrznjena. Le v jezeru pri Utah je bila voda. Vreme je bilo lepo in trd sren. (Oe. T. C, 1882, str. 81).

Kot je videti že iz naslova članka v Oesterreichische Touristen-Zeitung,
je bil naš Sušnik tisti čas najbolj zagnan
zimski turist: Po prvem zimskem pristopu
na Triglav, morda (?) taka še na Stol in Grintavec.

Pozna kdo dodatne podatke?

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti ZGO

1 komentarjev na članku "Triglavska kronika - 15.02.1882"

France Malešič,

Boris Režek: Stene in grebeni. Razvoj alpinistike v Savinjskih Alpah (1759–1945). PZS, Ljubljana 1959

Glej stran 158: Zimski pristopi in smučarstvo:

Že leta 1874 je neki Hans Hauenschild pristopil na zasneženi Grintovec /ne Grintavec!/ in bi bil ta njegov pristop sploh prva zimska tura v naših Alpah, če je bil Grintovec tedaj res zasnežen, kar verjetno ni bil, ker je bil Hauenschild na njem 9. novembra, tačas pa v naših gorah po navadi še ni pravega snega, razen tankega poprha.

/opomba: vendar tudi Režek po tujih virih njegov vzpon navaja med zimskimi pristopi – glej dalje; zato kaže, da je bil na vrhu v zimskih razmerah/

… Ker se je ohranila le kratka omemba pristopa, brez vseh podrobnosti, najsi je bilo tako ali tako, moremo domnevati, da je pristopil od Suhadolnika, in že to, da je sploh prišel na vrh, kaže, da je le malo imel opraviti s snegom.

Ta prvenstveni zimski pristop je bil dolgo osamljen …

… Za Hauenschildom so na Grintovec pristopili še nekateri turisti, posebno po l. 1897, ko je bila postavljena Cojzova koča na Kokrskem sedlu, ki je že takrat imela posebno zimsko sobo, za njimi pa so se na njegovih zledenelih strminah pojavili Drenovci.

Glej stran 339: Zimski pristopi na Grintovec

Po Hauenschildu je bil na Grintovcu l. 1880 (14. marca), s poskusa na Mrzlo goro znani Robert v. Lendenfeld z vodnikom Jurijem Delovcem pristopil od Frischaufove koče. Isto leto (20. novembra) sta bila potem na vrhu dva neznana člana ÖTC, sekcije Železna Kapla in Celovške sekcije DÖAV, ki sta pristopila s Kokrskega sedla. zatem so l. 1882 (23. februarja) stopili na vrh Avgust in Raimund Sušnik ter Konrad Pučnik iz Kranja, ki je bil oče poznejšega dolgoletnega odbornika SPD A./dalberta/ Pučnika, in imamo po njem izročilo, da je omenjena trojica, opremljena z drvarskimi kramžarji in gorskimi palicami, imela izredno lepo vreme s čistim razgledom po vsem obzorju. Na vrhu je bilo tako toplo, da so brez suknjičev sedeli na soncu. – Avgust Sušnik (Alpines Handbuch, I/1930 – ga piše Luschnik /kasneje omenjan tudi kot Suschnigg/), je bil pred tem (15. marca /prav: februarja!/) na Triglavu in (21. marca /prav: februarja!/) na Stolu in mu gre torej prvenstvo zimskega pristopa na oba vrhova. (Alp. Handbuch mu pripisuje tudi prvi zimski pristop na Grintovec, brez omembe ostalih udeležencev, čeprav na drugem mestu pravilno omenja Hauenschilda). Avgust Sušnik je bil torej pozimi na Triglavu pred Kugyjem …

… Sušnik je bil naš človek, v svojem času dobro znan kranjski rojak in se je s svojim pristopom na Triglav uvrstil med najboljše tedanje alpiniste …

Srečno

France

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46158

Novosti