Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

S pticami si ne delimo neba

Borut Peršolja: Nekateri verjamemo v univerzalne vrednote. In zaradi njih vpijemo. Vpijte tudi vi. Še posebej tam, kjer se sprejemajo odločitve. Da ne bo prepozno, ko bo vpitje v gorah zamenjalo tišino ...

Mobitel je pred leti svoje storitve oglaševal z zdaj že ponarodelim sloganom: S pticami si delimo nebo. Po zadnji reklamni kampanji sodeč smo ptice spodili in ostane samo še nebo. In ko odidejo ptice, je na vrsti tudi človek. Ti. In jaz.


V opisu posnetega reklamnega sporočila Penzion Plus: Povezani smo brezmejno na You Tube piše: »TV-oglas je režiral znani češki režiser Michael Baumbruck, kot glavna igralca pa v oglasu nastopata prepoznavna slovenska igralca, in sicer Iztok Jereb ter Sandi Pavlin. Snemanje TV-oglasa je potekalo na Voglu, dva dni, na snegu in soncu. Osnovna ideja spota izhaja prav iz kakovosti našega omrežja, ki pokriva skoraj vso Slovenijo, tudi odmaknjene kotičke naše dežele. Zgodba se namreč vrti okoli dveh starejših prijateljev, ki se nahajata v gorah, daleč stran od mestnega vrveža, in se pogovarjata prek glasnega klicanja in mobilnika. >>>

/.../ Mobitelov oglas ima kvarljivo stereotipen uvod: gore, kraljestvo brezmejne svobode in krhko, a samozavestno bitje, ki gazi, se bori s kruto naravo, vse naokrog zlovešča in nedolžna belina. Na vrhu pa huronski krik zmagoslavja, gore zbežijo iz misli osvajalca, ostane samo še napuh in prestiž, ki ga je treba negovati s pristno slovensko fovšijo. Hej, a veš, kje sem? He, he, ti pa kar gnij tam spodaj. (Miselni tok pa mi nenehno beži tudi k staremu vicu o Mujotu in Hasotu, ki se v bloku prvič pokličeta po telefonu: “Mujo, dođi na prozor, da ti nešto kažem.”) >>>
 

Celoten zapis s povezavami in grafikoni je na spletniku Razgledi >>>

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

6 komentarjev na članku "S pticami si ne delimo neba"

Igor Zlodej,

Povsem dovolj bi bilo če bi mobilni aparat diskretno pozvonil, vpitje je skrajno moteče in celo neokusno, seveda pa je Mobitel mastno plačal in še plačuje za tak oglas.

Če bi le tako dobro pokril območja kot se hvali, pa sploh ni, nekatera območja celo že leta povsem ignorira, čeprav bi ravno mobilni aparat lahko komu celo rešil življenje v gorah. Skratka Mobitel je še daleč od tega s čimer se hvali.


Stane Škrjanec,

Nedvomno mi je Borutovo razmišljanje všečno, a sam na ta 'odličen reklamni oglas' vseeno gledam bolj s hudomušne strani. Vpitje? Resda ga (ne le v gorah) dodobra preziram, a tule si ga človek lahko razlaga tudi drugače.

Npr, "Mejduš, mi je dano, da sem še vedno tako zdrav da lahko ... "

S tega gledišča se spotu odslej le privoščljivo nasmehnem.

Seveda pa je njegov namen kristalno jasen (da povsod vleče). Hm.

Pa srečno.


Gorazd Gorišek,

Borutovo pisanje v celoti podpiram. Tudi sam sem ob tem oglasu razmišljal podobno: "Zakaj je treba vpiti?"

Bi ("bi" zato, ker sem skoraj prepričan, da ga ne bo prebrala) Ksenija razumela Borutovo razmišljanje?


Tone Škarja,

Vsaka stvar pa res ni vredna takšne polemike. Reklame so vse "odštekane" in pretirane. Ta opozarja pač na slišnost povsod in - če se ne motim - se celo ujema z "varnostno" zloženko PZS, ki jo je - spet: če se ne motim - plačal Mobitel. Večni, dejansko pa večinoma "neplodnih" polemik, hkrati funkcionar PZS in gotovo tudi uporabnik prenosnega telefona, naj včasih pretehta škodljivost in koristnost svojih prispevkov, predvsem provokacij zaradi provokacij, preden jih spusti pod nebo nam vsem v dar. In na koncu k svojemu člankcu prilepi še oporekano reklamo, da nas vznemirja še na "gore - ljudje", ne samo na TV. Nič čudnega, da je rubrika hitro polna in zato hitro poniknejo v zobeh časa tudi pametnejši prispevki.


Filip Vidmar,

Zame je oglas narejen diletantsko, saj na Voglu niti poleti ne odmeva kot v Postojnski jami, sneg pa zvok še dodatno zaduši. Vem, da je na delu "umetniška svoboda", vendar je zelo nenaravna.


Darko Podkoritnik,

Kako zanimivo. Tudi stare himalajske legende se spuščajo na nizkoten nivo in zaradi nekaj "rupij" sponzorskega denarja pljuvajo po drugih in ocenjujejo njihov prispevek s svojega namišljenega trona, ki je le še taleči se led. Najboljši način, da tako kot Triglavski ledenik v kratkem izgineš in ostane za teboj le morena v pozabljenih knjigah.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti