Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Priznanja športnim plezalcem

Po izvrstnih uspehih v zadnjih letih, ki se zdaj vrstijo že eden za drugim, je bilo kar težko verjeti, da se bodo dosežki v minuli sezoni še povečali. Vendar so tekmovalci še enkrat več poskrbeli, da bo tudi leto 2008 zaznamovano z novimi mejniki.

Pred odhodom na evropsko prvenstvo v Pariz je bilo seveda realno pričakovati, da se bo ekipa vrnila vsaj z eno kolajno. Domov so jih prinesli pet in Natalija Gros je poskrbela, da je slovensko športno plezanje dobilo še tisto uvrstitev, ki mu je doslej manjkala – naslov evropske prvakinje, za nameček kar dva.

Še vedno je ženski del ekipe uspešnejši, brez dvoma pa bo 2008 ostalo zapisano kot leto, ko si je zmago na svetovnem pokalu priplezal prvi slovenski tekmovalec. Za to je poskrbel Klemen Bečan, ki je z ostalimi vrhunskimi rezultati prispeval k temu, da je Slovenija v pokalu narodov v težavnosti osvojila na koncu drugo mesto. Pred nami je bila Avstrija, za nami pa Francija.

Reprezentanca je zabeležila ob koncu leta skupno kar 26 uvrstitev na zmagovalne stopničke (od tega 7 zmag), kar je največ doslej. Zelo je pomembno, da se je število prejemnikov kolajn na tekmah najvišjega ranga povečalo in v preteklem letu je to uspelo kar petim tekmovalkam oziroma tekmovalcem.

Mladinska reprezentanca je v čedalje hujši konkurenci na svetovnem prvenstvu v daljni Avstraliji uspela uvrstiti v finale štiri tekmovalce, v skupnem seštevku evropske mladinske serije, ki sicer šteje za evropsko prvenstvo, pa je imela devet tekmovalcev med deseterico najboljših v treh starostnih kategorijah.

Ob številnih vrhunskih uvrstitvah je bilo v minulem letu opravljenih kar lepo število vrhunskih vzponov v plezališčih. Med njimi je treba brez dvoma izpostaviti prvi ženski vzpon z oceno 8c+. Pod njega se je podpisala Natalija Gros, ki je tako ena redkih v svetu s preplezano smerjo takšnih težav.

Ob vseh teh uspehih nismo pozabili na skrb za izobraževanje strokovnih kadrov, urejanje naravne plezalske infrastrukture, vzgoje mladih itd. Brez tega si tudi prihodnosti slovenskega športnega plezanja ne moremo predstavljati.

Predsednik Komisije za športno plezanje
Tomo Česen

Priznanja najuspešnejšim v letu 2008

Komisija za športno plezanje je ob koncu letošnje sezone sklenila, da kot običajno razglasi najuspešnejšo športno plezalko in plezalca, poleg tega pa podeli še tri priznanja za vrhunske dosežke ter osem priznanj mladim perspektivnim plezalcem za dosežene rezultate na tekmah svetovnega mladinskega prvenstva in skupnega seštevka evropske mladinske serije.

Najuspešnejša športna plezalk: Natalija Gros

Z odločitvijo, da nastopa na največjih tekmah v obeh disciplinah, je nadaljevala tudi v lanski sezoni. In to zelo uspešno. V cirkusu svetovnega pokala je bila namreč ena redkih tekmovalk, ki je osvojila zmagovalne stopničke tako v težavnosti kot tudi v balvanih. Višek njene sezone sta bila brez dvoma dva naslova evropske prvakinje. V Parizu ji ni bila v balvanskem plezanju kos nobena konkurentka, skupaj s četrtim mestom v težavnosti pa je prepričljivo osvojila še naslov najboljše v kombinaciji. Temu je potem ob koncu sezone sledilo še tretje mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala v balvanih. Prav gotovo pa je potrebno še posebej poudariti, da je v lanskem letu kot prva plezalka v Sloveniji uspela preplezati smer z oceno 8c+.

Najuspešnejši športni plezalec: Klemen Bečan

Tudi on se je odločil, da bo na največjih tekmah poskusil nastopati tako v težavnosti kot tudi v balvanih. Šlo mu je izvrstno, saj si je priboril finale v obeh disciplinah. Prvi višek sezone je bilo tretje mesto v težavnosti na svetovnem pokalu v Chamonixu. Sledil je naslednji in sicer je vrhunsko formo v težavnosti in balvanih kronal z bronasto kolajno na evropskem prvenstvu v kombinaciji. Prav za konec sezone pa je vsem nam, še najbolj pa verjetno sebi, pripravil neizmerno veselje. Na finalni tekmi v Kranju mu je pred nabito polno dvorano uspelo tisto, kar sanja vsak vrhunski športnik – zmagati svetovni pokal pred svojimi navijači. Tako je izredno uspešno leto v skupnem seštevku končal med peterico najboljših plezalcev sveta.


Priznanja za vrhunske dosežke na tekmovanjih in za vzpone v naravnih plezališčih

Mina Markovič
Po zmagi na prestižnem mastru v Serre Chevalierju je v Imstu prvič okusila slast zmage v svetovnem pokalu. Sledilo je drugo mesto na še enem največjih mastrov v Arcu in še dvakrat stopničke svetovnega pokala. Iz evropskega prvenstva v Parizu se je vrnila z bronasto kolajno, prav tako pa ji je pripadla bronasta kolajna v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti.

Katja Vidmar
Za njo je najboljša sezona doslej. Na tekmah svetovnega pokala v balvanskem plezanju je bila dvakrat druga, na mastru v Arcu pa tretja. Trem stopničkam pa je na evropskem prvenstvu dodala še peto mesto.

Maja Vidmar
Zaradi poškodbe je izpustila prvi del sezone, vendar je bila njena vrnitev bleščeča. V svetovnem pokalu dve zmagi, eno drugo in eno tretje mesto, srebrna je bila na evropskem prvenstvu, prav tako druga na mastru v Arcu in ob koncu sezone je osvojila še drugo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti.


Priznanja perspektivnim
za rezultate na svetovnem mladinskem prvenstvu in evropski mladinski seriji ter za vzpone v naravnih plezališčih

Jure Bečan: Četrto mesto v skupnem seštevku evropske mladinske serije, šesto mesto na svetovnem mladinskem prvenstvu, uvrstitev v polfinale svetovnega pokala v Kranju in opravljen vzpon z oceno 8c

Leja Kos: Sedmo mesto v skupnem seštevku evropske mladinske serije in deveto mesto na svetovnem mladinskem prvenstvu

Patricija Levstek: Osmo mesto v skupnem seštevku evropske mladinske serije in sedmo mesto na svetovnem mladinskem prvenstvu

Neža Meglič: Osmo mesto na svetovnem mladinskem prvenstvu

Gašper Pintar: Šesto mesto v skupnem seštevku evropske mladinske serije in šesto mesto na svetovnem mladinskem prvenstvu

Urban Primožič: Sedmo mesto v skupnem seštevku evropske mladinske serije

Jure Raztresen: Peto mesto v skupnem seštevku evropske mladinske serije

Izidor Zupan: Peto mesto v skupnem seštevku evropske mladinske serije, opravljen vzpon z oceno 8a+ na pogled in 8c z rdečo piko

Diplome za nove trenerje športnega plezanja pa so prejeli: Jani Abe (ŠPO Domžale), Klemen Bečan (ŠPO Tržič), Tomaž Bevk (ŠPO Domžale), Urh Čehovin (PD Krimper), Bogdan Gerželj (PK Divača), Jure Golob (ŠPO Rašica), Asja Gosar (PK Divača), Gorazd Hren (Šaleški AO), Matjaž Jeran (DRPK), Polona Juričinec (Akademski AO), Martina Mali (ŠPO Domžale), Simon Margon (PK Divača), Uroš Pavlič (ŠPO Domžale), Aleš Pirc (ŠPO Rašica), Rok Šisernik (AK Slovenj Gradec), Anže Štremfelj in Blaž Zazvonil (oba AO Kranj)

 

Komisija za športno plezanje PZS
Natalija Gros in Klemen Bečan najuspešnejša ...
 

 

Delo, Šport, 2. februar 2009

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti