Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Odpravljajo posledice plazu

Dnevnik - : V ATC Kanin ocenjujejo, da bodo imeli zaradi prekinjene smučarske sezone 100.000 evrov izgube.

V desetih do štirinajstih dneh naj bi delavci ATC Kanin iz Bovca ponovno zavrteli krožno kabinsko žičnico na naše najvišje smučišče. Pričakujejo, da bodo v tem času zamenjali uničene dele nosilnega stebra na višini 1884 metrov, ki ga je močno poškodoval snežni plaz. Dele bodo v nekaj dneh dobili iz Francije iz družbe Poma, nato pa se bodo takoj lotili zahtevnega dela.

"To je bila prava naravna nesreča. Del plazu, ki je prihrumel z območja Skednja, je zasul nosilni steber več kot pet metrov visoko, drugi del pa je zdrsnil v dolino. Za odpravo škode na stebru in kolesu štirisedežnice Prevala bomo potrebovali okoli 150.000 evrov. Dodatnih najmanj sto tisoč evrov pa je škode zaradi izpada poslovanja. V tem času bi lahko prodali vsaj osem tisoč smučarskih kart," je zaskrbljen Aleš Uršič, direktor ATC Kanin. Izpad dohodka imajo tudi v bovških hotelih in pri zasebnikih. Hotel Alp je trenutno zaprt, v obnovljenem Kaninu pa imajo vsaj 50 odstotkov manj gostov.

Na Kaninu je doslej zapadlo več kot 850 centimetrov snega, trenutno pa je snežna odeja debela okoli šest metrov. Do poškodovanja stebra (22. januarja) na Kaninu niso delovali samo tri dneve. "Pričakovali smo rekordno sezono. Do okvare smo na Kanin prepeljali skoraj 20.000 smučarjev, kar je 10 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju. Smuka bo mogoča vse do maja, če pa bo zanimanje, jo bomo še podaljšali. Trenutno goste iz Bovca z brezplačnim avtobusom vozimo na smučišče Sella Nevea. Sami škode ne bomo mogli sanirati. Za pomoč bomo prosili ministrstvi za gospodarstvo in za delo, družino in socialne zadeve, v naši družbi imamo 30 zaposlenih, v Bovcu pa je s smučiščem povezanih najmanj 100 ljudi," še dodaja Uršič.

Naj omenimo, da je tik pred načrtovanim začetkom delovanja nove kaninske žičnice leta 1974 plaz poškodoval postajo C, tako da so morali za leto dni premakniti odprtje. Od takrat pa vse do letos so se na Kaninu dokaj uspešno spoprijemali s plazovi.


30.01.2009



Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46063

Novosti