Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na smučišču Kanin je snega preveč

Igor Zlodej: Danes dne 29. januarja 2009 sva se s kolegom, gorskim reševalcem, tako kot v starih časih odpravila peš oz. s turnimi smučmi na Kanin.


D postaja gondolske žičnice

Pričela sva na B postaji gondolske žičnice in se po buldožerski oz. ratrak poti odpravila do C postaje. Od tam sva nadaljevala po smučišču. Vmes sva si ogledala poškodovani četrti steber gondolske žičnice (na višini 1884 m), ki je na odseku C - D ter plazišča pod in desno od Malega Skednja. Ugotovila sva, da so se prožili obširni kložasti plazovi, katerih iztek je bil v smeri poteka žičnice. Prav tako sva skoraj na vsaki bolj strmi grbini opazila plazove, ponekod tudi napoke.

Vstopna postaja

Na vrhu sva si ogledala še vstopno postajo štirisedežnice Prevala, prav tako pa sva se spustila tudi na samo Prevalo. Povsod veliko plazov, predvsem pa snega.
Če ga je bilo v s snegom suhih zimah premalo, ga je v tej zimi za žičničarje preveč.

Besedilo in fotografije: Igor Zlodej


Druga mesta začetka plazu


Mesto, kjer se je utrgal plaz


Napoke v snegu


Plaz se je ustavil pod stebrom


Smer plazu


Poškodbe na stebru


Vstopna postaja na Prevali


Poškodovano kolo

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti RAZ

1 komentarjev na članku "Na smučišču Kanin je snega preveč"

Igor Zlodej,

Na spletni strani: http://www.primorska.info/regije/sprimorska/2421 , sem našel tole:

Zavajanje, 30.01.2009 ob 07:55

Stari žičničarji, ki so že v penziji, vedo povedati, da je bilo po poškodbi C postaje predpisano, da mora(!) žičničar zadolžen za umetno proženje plazov, plaz umetno sprožiti čim se pokaže potreba oz. nevarnost, najmanj pa pri 30 cm novozapadlega snega. Že iz doline se vidi, da so odlomi snega, ki so zgrmeli priti stebrom žičnice visoki čez 2m(!), nekje celo 3 metre!

Takrat so zadolženemu direktorju (sedanji direktor takrat ni še bil kosmat po bradi) in žičničarju, zadolženemu za proženje snežnih plazov zabičali in potrebno tudi zapisali, da se mora plazove prožiti tudi ponoči, kajti lahko zapade tudi po meter snega in potem je zjutraj lahko že vse prepozno!

Torej, gre pri tem ravnanju v praksi za opravljanje tega sloh usposobljene ljudi in zakaj niso usposobljeni, kdo jih ni poslal na usposabljanje, zakaj ne upošteva predpisov zakonodaje in posebnih navodil za to žičnico? Zgoraj piše Slika tudi, da so stebri zarjaveli? Gre za kazensko odgovornost povzročitve škode iz nemarnosti?

Ali je žičnica oz. potniki na njej lahko varna ob ekipi, ki ni sposobna opravljati svojega dela varno, skladno s predpisi, niti žičnico vzdrževati s potrebnim barvanjem itd.?

Ali imamo v Sloveniji sploh kredibilne inšpektorje, če bodo to dovoljevali še naprej?

V Italiji so enostavno postavili sodobno žičnico. Država je za to poskrbela, pravijo na tej žičnici, oni lahko!. Pri nas pa je država bila lastnik desetletja in ni naredila nič. Torej nič, razen sedežnice.

Ni torej odvisno (se zanašati) od "naše" države, če smatra, da mi nismo njeni.

Imamo torej štiri škode in ne le tri. kot navaja 3.

Lahko pa tudi pet, ker nimamo raziskovalnih novinarjev, ko je to zares treba, odpovedo, ko pa gre za politične ukaze urednikov, takrat se hočejo kar pobiti po terenu in od zagretosti jim gorijo riti.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti