Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

21. tradicionalni zimski pohod na Ramšakov vrh

PD Vinska Gora: člani Planinskega društva Vinska Gora vabimo na največji tradicionalni pohod v organizaciji našega društva.

Letos organiziramo že 21. tradicionalni pohod na Ramšakov vrh, ki bo v nedeljo, 1. februarja 2009. Pričetek pohoda bo ob 8.00 izpred Večnamenskega doma v Vinski Gori.



Veselimo se vaše družbe in vas že "nestrpno" pričakujemo!

Z lepimi planinskimi pozdravi, Tomaž Kumer
Predsednik PD Vinska Gora

 

Krožna planinska pot

Pot je bila uradno odprta leta 1983, ko so jo takratni zanesenjaki in ljubitelji narave v okviru Planinske sekcije (sedaj PD) uredili povsem na novo in tako na zelo zanimiv način med sabo povezali praktično vse krajevne zaselke. Trasa je precej razgibana in raznolika, sicer pa v vsej svoji dolžini zaobide štirinajst kontrolnih točk. Sprehod po njej lahko začnemo kjer koli, nekako pa je v navadi večine pohodnikov, da svoje prve korake naredijo prav pri Gostišču Obirc (sedaj Pri Bertu), kjer je tudi uradni začetek poti. Od tod si lahko v daljavi ogledamo dobršen del poti, ki nas pričakuje, saj nam pogled seže prek rahlo valovite pokrajine Bevč in Lipja vse do Gonžarjeve peči, Radojča in Ramšakovega vrha - treh simbolov Poti okoli Vinske Gore.

 

Streljaj od prve kontrolne točke naletimo na zgradbo nekdanjega grajskega dvora Dobrova (Gutenhard), ki stoji na blagi vzpetini. Sprva je res malce več hoje skozi enega izmed večjih zaselkov (Lipje), kar pa je zelo sproščujoče, saj so vse naokoli lepi razgledi. Še posebno nas preseneti tedaj, ko pred sabo uzremo ogromno skalno gmoto - Gonžarjevo peč. Tik pod vrhom na naravni polici - pravi balkon, se lahko ustavimo in odpočijemo. Bogastvo razgledov je navdušujoče, saj je osrčje kraja kot na dlani. Če se ozremo še malce dlje, nam pogled seže na celotno hribovje Spodnje Savinjske doline, najvišjih vrhov Zasavja s Kumom na čelu in prek Menine vse do Savinjskih Alp, kjer kraljuje Ojstrica s svojo značilno piramidno obliko. Ko se povzpnemo še malce višje, nas preseneti planotast predel (Lopatnik), kjer se razkošje razgledov razpne vse do Koroške in njunih simbolov - Uršlje gore ter legendarne Pece. Vsekakor pa je od tod najlepši pogled na celotno Šaleško dolino z Velenjem in Šoštanjem v ozadju, ki ga je v svoje "varstvo" vzel Smrekovec - nekoč edini delujoči vulkan na območju Slovenije.

PDF vabilo za pohod PD Vinska Gora

Povezava na spletno stran organizatorja

 

Slovenija je s svojo pokrajinsko raznolikostjo in naravno pestrostjo pravi biser v evropskem prostoru. Dežela, čeprav majhna, ima veliko raznoterih naravnih lepot in posebnosti, ki ji dajejo še poseben čar. Eden izmed koščkov v mozaiku zakladov Slovenije je tudi Vinska Gora. Zakaj je vredna, da se človek ustavi in prepusti objemu narave, se vsak najbolje prepriča tako, da obišče planinsko pot, ki poteka po obronkih vinskogorske krajevne skupnosti. Nemalokrat smo ljudje zaradi načina zdajšnjega življenja precej oddaljeni od narave, ki nam je pravzaprav na dosegu roke. Zanimiv izlet v naravo nas bo vedno znova navdušil z novimi spoznanji in prijetnimi doživetji.

 

GPS sled poteka poti zimskega pohoda


Nadelani višinci

Gonžarjeva peč pozimi

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
AKC novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti