Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Snežni plaz poškodoval nosilni steber žičnice

Dnevnik - : Zaradi ogromnih količin snega so se na Kaninu umetno sproženim plazovom pridružili tudi številni naravni snežni plazovi. Del plazu s Skednja je tako poškodoval tudi enega izmed nosilnih stebrov med postajama C in D krožne kabinske žičnice. Strokovnjaki, ki so včeraj že prišli na kraj dogodka, bodo ocenili, kdaj bodo lahko žičnico na Kanin ponovno zavrteli.

"Plaz se je sprožil v veliki oddaljenosti od žičniške naprave, ki niso obratovale zaradi slabega vremena. Zaradi velikega obsega je pljusknil prek hribine. Dejanske poškodbe in morebitne deformacije strokovnjaki še ugotavljajo. Smo tudi v stalnem stiku s proizvajalci opreme, tako da bi kar najhitreje opravili sanacijo in center vzpostavili za normalno obratovanje," je povedal Aleš Uršič, direktor ATC Kanin iz Bovca. Ta teden je samo v 48 urah na vrhu Kanina zapadlo skoraj dva metra snega, tako da je snežna odeja ponovno debela dobrih 650 centimetrov. Nov sneg je povzročil nove težave žičničarjem ATC Kanin, ki so morali naprave zaustaviti, včeraj pa so se ponovno lotili odkopavanja žičnic in drugih objektov.

"V letošnji zimski sezoni je na Kaninu zapadlo že skoraj devet metrov snega. Kaj takšnega ne pomnimo že od postavitve kaninskih žičnic pred več kot tridesetimi leti," dodaja direktor ATC Kanin Bovec. "Ker v prihodnjih dneh napovedujejo nove padavine, se kaj lahko zgodi, da bomo dobili novo pošiljko - več kot meter snega."

Krožno kabinsko žičnico na Kanin so v letošnji sezoni zavrteli 20. decembra in do danes z njo prepeljali skoraj 20.000 smučarjev in drugih obiskovalcev našega edinega visokogorskega smučišča. Še posebno veliko smučarjev je bilo med novoletnimi prazniki. Po besedah Aleša Uršiča naj bi v teh dneh našli rešitev tudi za žičnico Prevala, ki jo zaradi poškodovanega kolesa v novi sezoni še niso zavrteli.

24.01.2009



Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46062

Novosti