Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vršič v prelestni zimski podobi

Igor Zlodej: Seveda me Miha Pavšek, eden največjih strokovnjakov za raziskovanje snežnih plazov pri nas, ni povabil za spremstvo zato, da ...

... bi občudovala lepote zimskega Vršiča, temveč zato, da si podrobno ogleda snežne razmere in plazove na območju Vršič jug.Njegovo raziskovalno delo bo imelo za posledico odločilne ukrepe v prihodnosti, vendar naj zaenkrat ostane le pri tem.

Naprej Ne gre več!?

Zapeljala sva se do razgledne točke (Šupca) in imela s sabo vso potrebno zimsko opremo, da bi nadaljevala s smučmi ali po potrebi z derezami in cepini. Pa je šlo še naprej vse do starega tunela iz leta 1916. Tam je Miha začel s svojimi ogledi plaznic pod Gladim robom, povzpela sva se kar visoko in prečila vse do grebena, ki poteka s Šupce gor. Zatem sva odsmučala eno od grap oz. plaznic, v kateri se je našlo kar nekaj dobrega pršiča. Se z avtom zapeljala na prelaz in nadaljevala z vzponom na vrh Vršiča in seveda ogledom plazišč pod Mojstrovkami in pod Nad Šitom glavo. Fotografski objektiv je vmes zašel tudi na druge objekte, saj oba rada fotografirava. Za konec sva z Vršiča (1737 m) odsmučala še do Maršalove bajte in dol do Erjavčeve koče, kjer nama je Nada postregla z okusnimi pečenicami. Iz kransjkogorske strani je cesta splužena do Koče na Gozdu oz. 10. ovinka, menda naj bi plužili tudi še naprej, ampak v prihodnjih dneh se obeta kar nekaj snega, zato se zelena luč za pluženje še ni prižgala. Tudi sicer je glede pluženja ena čudna kolobocija, na primorski strani je cesta splužena do vrha, pa nihče ne ve ali je to zasluga prometnega ministra ali koga drugega.

Besedilo in fotografije: Igor Zlodej
 

Dnevnik, 17.01.: Vršič prevozen le s primorske strani

 

 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti RAZ

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti