Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vršič prevozen le s primorske strani

Dnevnik - : Na gorenjski strani nevarnost plazov velika, pluženje pa bolj zahtevno - Sankači z nespluženim Vršičem nimajo nič

Gorski prelaz Vršič je zaprt že dober mesec dni, okoli 250 prebivalcev iz Trente, Soče in Lepene pa so od Ljubljane in Gorenjske, na kateri so življenjsko vezani, oddaljeni dobre štiri ure. S primorske strani je cesta do platoja na 1611 metrih visokem prelazu kopna in normalno prevozna, drugače je na gorenjski strani.

Na Direkciji republike Slovenije za ceste (DRSC) zaradi napovedi ponovnih snežnih padavin še ne načrtujejo odprtja vršiške ceste, župan Bovca Danijel Krivec pa je že v času zaprtja tako Vršiča kot Predela izjavil, da so na gorenjski strani po cesti uredili kar sankaško progo in da naj zato ne bi bilo interesa za čiščenje vršiške ceste.

Tako na kranjskogorski strani kot na Direkciji za ceste se takim pomislekom lahko le nasmehnejo. "Taka teorija je res bosa, smo pa prav zaradi hude krvi na primorski strani že pred več kot desetimi leti opustili sankanje z Vršiča, takrat ko je cesta zaradi snega in plazov zaprta. Zdaj organiziramo sankanje po dolini Krnice ter po osvetljeni nočni sankaški progi v Gozd-Martuljku," je povedala Darja Horvat iz turistične agencije Julijana, ki se je pred dnevi na smučeh podala prav na vrh Vršiča. "Te dni je tam zimska pravljica, ker je mraz, nevarnosti plazov ni. Ob otoplitvi pa bo to področje zelo nevarno. Tega se morajo zavedati tudi cestarji in meni se zdi prav, da cesta ni odprta," je še ocenila. Podobno menijo tudi na občini Kranjska Gora. "Zavedati se moramo, da smo v Alpah, kjer se vremenske razmere lahko spremenijo v nekaj urah. Cesta pa teče po terenu, ki je zelo plazovito," je poudaril župan Jure Žerjav.

Dejstvo je sicer, da Primorci zagotovo splužen Vršič potrebujejo bolj kot Gorenjci. "Za nas, ki živimo v dolini Trente, je povezava med Gorenjsko in Primorsko tako turističnega kot gospodarskega pomena. Povezava predvsem prebivalcem zgornjega Posočja omogoča povezavo na sodobno cestno infrastrukturo v Kranjski Gori, pa tudi navezavo na bolnišnico na Jesenicah, ki je precej bližja kot šempetrska. Za turista, ki pride pozimi v Trento, celoletna prevoznost Vršiča ni tako pomembna," razmišlja Marko Pretner iz infosredišča Triglavskega narodnega parka. Ob zaprtem Vršiču in težavah s prevoznostjo prek Predela so ponovno obudili ideje o zamisli gradnje predora ali galerij na vršiški cesti, ki segajo že v leto 1990. Ivan Černilogar iz oddelka za okolje in prostor na bovški občini pravi, da se zavzemajo za gradnjo predora. "S predorom bi se izognili območju, kjer so plazovi. Dolg bi bil 1120 metrov, pa tudi posegi v prostor bi bili na območju Triglavskega narodnega parka manjši, kot če bi gradili galerije. Predor naj bi gradili na višini tisoč metrov.

Po grobih ocenah bi gradnja predora stala okoli 20 milijonov evrov," je povedal Černilogar. Na DRSC so že pred časom pripravili več različnih načrtov, ki predvidevajo tako predor kot galerije z zaščitnimi mrežami. Nad predorom na DRSC niso navdušeni, ker se s tem ne bi izognili vsem plazovitim območjem.

Gradnja galerij z zaščitnimi mrežami bi bila občutno dražja in bi presegla 40 milijonov evrov.

Ob vsem tem je zanimivo, da je te dni cesta na Vršič uradno zaprta od druge serpentine naprej, splužena pa vse do desete. "Cestno podjetje vzdržuje ta odsek 'na zalogo', da bodo lažje, hitreje in ceneje splužili cesto, ko bo ta primerna in varna za odpiranje," je pojasnila Tina Bučić iz Direkcije za ceste in ponovno poudarila, da je pluženje s primorske strani tehnično bistveno manj zahtevno kot z gorenjske, kjer je tudi nevarnost plazov precej večja, to pa je tudi glavni in skoraj edini razlog za nespluženo cesto.

17.01.2009



Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

6 komentarjev na članku "Vršič prevozen le s primorske strani"

Igor Zlodej,

Sicer se na tunele na spoznam prav nič, tako kot še na veliko drugih stvari ne, ampak nekje sem slišal, da je pri gradnji tunelov zelo pomembna dolžina, kratki predori niso problem, daljši pa zahtavajo gradnjo še dodatne predorne cevi, zračenje in podobno kar pač zahteva varnosti vidik, torej, daljši bi bil predor, bolj zahtevna in draga bi bila gradnja. Velik problem bi bila tudi deponija oz. odlagališče izkopanega materiala, predvsem na dejstvo, da območje morebitne predvidene gradnje leži v osrednjem območju TNP in ne moreš kar tako odlagati kamor bi želel. Skratka zadeva ni tako preprosta. Če pa bi vam povedal za kakšno različico predora se nekateri ogrevajo bi marsikoga kap, zato bom raje tiho.

In sedaj še o tem koliko so prebivalci Trente, Soče in Lepene življensko vezani na Ljubljano in Gorenjsko, sicer bi lahko o tem vsak sam povedal več, ampak se mi zdi, da preko Vršiča ali kdaj v prihodnosti pod njim prav nič, tako kot tudi sam ne. So pa na Trento vezani nekateri iz Ljubljane in seveda tudi od drugod, ampak bolj v poletnem času, kot sedaj pozimi. Edina sprejemljiva tunelska rešitev bi bil predor iz Loške Koritnice proti Planici, ampak težave enake ali še večje.

In sedaj še k bistvu, da sem se odločil to zapisati. Članek je kakršen je, zadnjič sem nekaj o tem že pisal, pa nekaterim ni bilo všeč, kot tudi meni ni všeč, da ljudje pri Dnevniku kljub temu, da imajo bogat in svež foto material k svojim povprečnim člankom še vedno lepijo arhivske fotografije.


Igor Zlodej,

Mogoče sem res udaril malo mimo glede povezanosti, ampak napisal sem tudi, da bi lahko vsak napisal o tem sam. Prevsem pa sem mislil življensko povezanost. Moje življenje je od Ljubljane povsem neodvisno in lahko tako kot večina povsem mirno živim brez nje in nisem nanjo prav nič vezan, razen z včasih neumnimi odločitvami, ki jih tam sprejemajo in se na žalost dotaknejo tudi nas za devetimi gorami. Je pa res, da se je kar precej Trentarjev še nedolgo nazaj rojevalo na Jesenicah, da so se ko niti ceste ni bilo odpravili na dolgo pot preko Vršiča po kako klico mesa, soli, sladkorja, olja in še kaj, za kar je bilo do Bovca predleč in so tja čez tudi kaj prodali. In še nekaj o klimatskih napravah in predvsem klimi, ki je bila zadnja leta tudi Trentarjem naklonjena, ker so bile mile zime in je bilo možno plužiti cesto brez večjih tveganj, težav in stroškov. Ampak klimatske razmere se spreminjajo in potrebno se jim je prilagajati, kar je enkrat zaradi skoraj nič snega otročje lahko, je lahko drugič ali recimo v tej zimi povsem nemogoče in neracionalno. Tudi zato si upam trditi, da v tej zimi Vršič ne bo prevozen.


Igor Zlodej,

Danes sem se v Bovcu udeležil okrogle mize z naslovom Umirjanje prometa na območju Julijskih Alp. V tem okviru je župan Bovca predstavil tudi predlog bodočega tunela pod Vršičem, ki naj bi imel realne možnosti, vendar bodo končne odločitve sprejete tako, kot je opisal Miha. Gre za predor, dolg okoli 1150 m, ki se naj bi na Trentarski strani začel nekje pri 26. ovinku, to je drugi ovinek z prelaza dol, na Kranjskogorski strani pa tik pod Erjavčevo kočo, oboje torej na višini okoli 1500 m. Da se pojavljajo snežni plazovi bistveno nižje na obeh straneh nam je že znano. Galerije kot take naj bi bile preveč moteče za to okolje, zato niso sprejemljiva rešitev, verjetno pa bodo nameščene mrežne ovire in še kak dodaten sistem za katerega raziskovalni projekti že potekajo.

Koliko bi tak predor prispeval k celoletni prevoznosti je težko oceniti, saj je vse odvisno od snežnih padavin, ki so lahko obilne, tako kot letos ali pa jih sploh ni, kot se je zgodilo že pred leti, ko je bilo v Februarju na Vršiču povsem kopno.

Z Mitjo se glede višine snežne odeje seveda ne morem strinjati, ker je ta že sedaj tako visoka, kot je to bilo običajno ob koncu tako imenovanih zelenih zim. Pluženje pa je seveda smiselno, ko se snežnih padavin v večjem obsegu ne pričakuje več, sedaj temu ni tako.


Miha Pavšek,

Dejstvo je, da bo odločitev o daljši ali morda celo stalni prevoznosti vršiške ceste, bodisi z zaščitnimi objekti ali pa skozi predor, na koncu politična. Naloga strokovnjakov je, da pripravi dobre strokovne podlage za končno odločitev. Stroškovna analiza seveda ne zdrži ne ene in ne druge različice, na vsak način pa bi morala biti odločitev celostno (širše območje in ne le občini KG/Bovec!) in trajnostno (beri: celoletno) naravnana. Nenazadnje je pomemben tudi nacionalni vidik te prometnice oz. regionalne povezovalnice, saj bo dostopnost v Trento in na Bovško "v naših rokah" in nas sosedje ne bodo več mogli vleči za nos kot so nas med letošnjimi božično-novoletnimi prazniki na Predelu...


Filip Vidmar,

Če prav razumem, gre za kar trojno teorijo zarote? Mission impossible.

Pa še malo bolj resno: verjamem, da bodo obiskovalci in poznavalci teh predelov fotodokumentirali in tudi tu objavili plazove, ki bodo v teh dneh zasuli vršiško cesto, če je že niso. Preden bo narejen predor, bo pa preteklo še ogromno Soče in Save in preteklo tudi nebroj raznih mandatov, ne samo eden. Dobro je vsaj to, da lahko o predoru govorimo in ga sanjamo.


Tomaž Ogrin,

Kaj pa, če bi s predorom štartali nekje pod Kugyjem?

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti