Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zdrsnil je v smrt

Primorske novice - Tina Kodre: TOLMIN ► Delovni božični prazniki za tolminske gorske reševalce

V petek dopoldne ]e med vzponom po strmi grapi v Srednjem vrhu pri Batognici spodrsnilo 46-letnemu alpinistu iz Bilj. Po padcu je zdrsnil 300 metrov v globino, kjer je obležal in zaradi hudih poškodb umrl. Tolminski gorski reševalci, ki so odhiteli na pomoč, so imeli že tretje leto zaporedoma dan po božiču reševalno akcijo, letos celo dve.

V petek okoli 10. ure dopoldne se je 46-letni alpinist doma iz Bilj s prijateljem vzpenjal po grapi proti Srednjemu vrhu med Maslenikom in Batognico pod Krnom. V gore sta se alpinista odpravila z vso potrebno opremo, med vzponom pa nista bila v navezi. 46-letniku je pri tem zdrsnilo, zato je po strmi grapi čez skalne skoke padel okoli 300 metrov nižje na položnejše pobočje, kjer se je ustavil.

Pri padcu se je tako hudo poškodoval, da je na kraju nesreče umrl. Dežurna ekipa tolminskih gorskih reševalcev je bila o nesreči obveščena ob 10.24. Z vso potrebno opremo so se reševalci odpravili proti prizorišču nesreče, za pomoč pri reševanju pa so zaprosili tudi helikopter slovenske vojske.

Zaradi močnega vetra, ki je pihal v sunkih, reševanje s helikopterjem na kraju, ker je obležal alpinist, ni bilo mogoče. Reševalci so zato ponesrečenca z akijem spustili še 300 metrov nižje po pobočju, kjer so ga z elektromotornim vidom dvignili v helikopter in prepeljali v dolino.

Za tolminske gorske reševalce pa omenjenega dne dela Še ni bilo konec. Nekaj minut po 20. uri so jih domačini iz Drežnice obvestili, da so v steni Krna opazili svetlobne signale. Reševalci so si v mrazu in temi na večer po božiču ponovno oprtali opremo za reševanje in odhiteli v nakazano smer. Pri sestopu iz smeri Korita so naleteli na tri alpiniste, ki so si med spuščanjem v dolino svetili s čelnimi svetilkami. "V zadnjih treh letih je bila na ta dan (26. decembra) vedno reševalna akcija. Tokrat sta bili celo dve," je povedal Miljko Lesjak z gorske reševalne službe Tolmin.

Prazničnega miru tolminski gorski reševalci niso imeli niti v soboto, ko so nekaj minut pred poldnevom odhiteli reševat na pobočje Porezna. Tam si je 11-letna deklica poškodovala gleženj.

Za pomoč pri reševanju so zaprosili posadko policijskega helikopterja z dežurno ekipo nujne medicinske pomoči. Kmalu po klicu na pomoč so prileteli na kraj nesreče ter poškodovano deklico vkrcali v helikopter in jo prepeljali v bolnišnico na Jesenice.
"Ta je bilo letos že 64. reševanje tolminskih gorskih reševalcev," je še dodal Lesjak.

TINA KODRE

 29.12.2008

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti